Ultima actualizare: 2 august 2024
Startup-ul american Intuitive Machines a reusit o premiera istorica in noaptea de joi spre vineri, devenind prima companie privata care a trimis cu succes o sonda spatiala pe Luna. Este pentru prima data dupa mai bine de 51 de ani cand o sonda americana privata ajunge cu bine pe suprafata lunara.
Sonda spatiala, numita simbolic „Odysseus”, a aselenizat in apropierea Polului Sud al Lunii, acolo unde oamenii de stiinta spera ca ar putea exista o sursa importanta de apa inghetata. Calatoria navei de la Pamant pana pe Luna a durat aproximativ 6 zile, parcurgand o distanta de circa 384.400 km dupa ce a fost lansata saptamana trecuta de la Cape Canaveral, Florida.
Intuitive Machines, o companie startup cu sediul in Houston, Texas, a primit un contract din partea NASA pentru aceasta misiune. Sonda Odysseus transporta la bord 6 instrumente stiintifice care vor ajuta la studierea in detaliu a suprafetei selenare si la masurarea undelor radio. De asemenea, compania americana spera sa trimita o alta sonda similara in luna martie care va avea ca obiectiv principal forarea solului lunar pentru a descoperi straturi de gheata subterana.
Printre altele, nava spatiala mai transporta si o colectie de 125 de mici sculpturi realizate de faimosul artist american Jeff Koons. Acesta spera ca vor fi primele opere de arta pamantesti care vor ajunge vreodata pe solul Lunii.
Un moment istoric pentru explorarea spatiala americana
Aselenizarea cu succes a navei Odysseus a starnit un val de entuziasm la NASA si in randul pasionatilor de explorare spatiala.
„Ce triumf! Odiseu a cucerit Luna. Aceasta isprava reprezinta un pas urias inainte pentru intreaga omenire”, a declarat incantat Bill Nelson, administratorul agentiei spatiale americane NASA.
El a folosit intentionat aceleasi cuvinte rostite de Neil Armstrong in urma cu mai bine de 50 de ani, atunci cand a fost prima data cand un om a pasit pe solul selenar in cadrul misiunii Apollo 11 din 1969.
„Astazi, pentru prima data in ultimii peste 50 de ani, SUA s-au intors pe Luna. Și tot astazi, pentru prima oara in istorie, o companie privata americana a trimis, a pilotat si a reusit sa aselenizeze cu succes o sonda spatiala construita integral de ea. Este o zi care demonstreaza clar puterea si promisiunea parteneriatelor comerciale ale NASA”, a adaugat Nelson.
Succesul misiunii deschide calea pentru explorarea viitoare a Lunii de catre companii private. Acesta vine la doar o luna dupa esecul unei misiuni similare de aselenizare a unei sonde americane, iar in urma cu 10 zile nava spatiala Peregrine s-a dezintegrat in atmosfera in timp ce incerca sa revina pe Terra.
O aselenizare dificila, cu emotii pentru specialistii de la sol
Modulul selenar Odysseus, o sonda-robot cu 6 picioare articulate, a reusit sa atinga suprafata Lunii in jurul orei 23:23 GMT (1:23 ora Romaniei). Conform planificarii, aterizarea s-a desfasurat intr-un crater denumit Malapert A, situat in apropierea Polului Sud lunar.
Confirmarea aselenizarii de succes a fost data de semnalele speciale transmise inapoi catre centrul de comanda de pe Pamant. Cu toate acestea, comunicarea cu vehiculul spatial a fost intrerupta pentru cateva minute bune, iar semnalul initial receptionat la sol a fost destul de slab. Acest lucru i-a tinut cu sufletul la gura pe specialistii de la centrul de control al misiunii, care au ramas pentru scurt timp in ceata in ceea ce priveste starea si pozitia exacta a modulului selenar.
Din fericire, comunicatiile si datele tehnice trimise de sonda au revenit la normal, confirmand aterizarea de succes pe solul lunar. De altfel, modulul spatial nu a fost proiectat sa transmita imagini video in direct de pe Luna.
Coborarea efectiva a durat aproximativ o ora si s-a desfasurat in totalitate automatizat, fiind ghidati expertii de la sol doar de semnalele tehnice si datele trimise in timp real de echipamentele sondei. Camere video si senzori laser de precizie au fost folositi pentru navigarea in conditii de siguranta a aparatului.
Aselenizarea a venit la capatul unor momente de panica traite cu putin timp inainte de specialistii NASA. Sistemul de navigatie autonom al navei spatiale a intampinat o problema tehnica neasteptata in ultimul moment. Din fericire, inginerii au reusit sa gaseasca rapid o solutie alternativa salvatoare.
Premiera istorica a unei companii private americane
Prin reusita din noaptea de 22 spre 23 februarie 2024, start-up-ul Intuitive Machines a intrat in istoria explorarii spatiale americane si mondiale in general. Compania cu sediul in Texas a realizat prima aselenizare a unei sonde finantate si construite integral privat, o premiera dupa mai bine de 50 de ani de la misiunile Apollo care au dus astronauti americani pe Luna intre 1969 si 1972.
„Putem confirma fara nicio indoiala ca echipamentul nostru se afla pe suprafata Lunii si transmite semnalul catre Pamant”, a declarat entuziast unul dintre oficialii companiei americane in cadrul transmisiunii video in direct a momentului aselenizarii.
Nava spatiala Odysseus se afla acum pe solul selenar si continua sa trimita semnale constant catre Terra, dupa cum a anuntat compania Intuitive Machines intr-un comunicat oficial.
„Bine ati venit pe Luna!”, a spus directorul general al firmei americane la finalul delicatului proces de aselenizare.
Calatoria modulului Odysseus pe territoriul lunar este conceputa pentru a evalua mediul selenar de la polul sud, inaintea misiunii planificate de NASA pentru 2026 de a trimite astronauti in zona. Agentia spatiala americana intentioneaza sa construiasca o baza permanenta pe Luna care sa serveasca viitoarelor misiuni cu echipaj uman catre planeta Marte.
O sonda echipata cu instrumente stiintifice si sculpturi minuscule
Vehiculul selenar transporta o suita de 6 instrumente stiintifice destinate studierii mediului lunar, dar si o serie de echipamente tehnologice avansate. Totul este conceput sa functioneze timp de 7 zile folosind exclusiv energie solara, inainte ca Soarele apuna deasupra punctului de aterizare.
Printre instrumentele stiintifice se numara seismografe ce vor detecta eventuale cutremure selenare, senzori ce vor evalua radiatiile si campul magnetic local, etc. Demonstratiile tehnologice includ un mic rover mobil ce va testa deplasarea pe solul lunar, o drona robotica pentru filmari aeriene, etc.
Pe langa echipamentul strict utilitar, modulul selenar mai transporta si o colectie de 125 de mici sculpturi realizate din ceramica de reputatul artist contemporan american Jeff Koons. Acestea fac parte dintr-o serie numita „Moon Phases” si reprezinta principalele faze ale satelitului natural al Pamantului.
Koons spera ca lucrarile sale de arta miniaturala sa fie primele care ajung vreodata pe suprafata unui corp ceresc in afara Terrei. El considera ca aceste sculpturi vor putea reprezenta omenirea si civilizatia umana in ansamblul ei.