Ultima actualizare: 2 august 2024
Tehnologia financiara (fintech) in Europa este intr-un punct de cotitura. Dupa o perioada de crestere exploziva, hub-urile fintech europene au intrat intr-o faza de maturitate in ultimii ani. Investitiile in fintech au scazut, start-up-urile si investitorii si-au temperat asteptarile si acum este timpul sa vada care sunt cele mai solide modele de afaceri. Care sunt prezicerile expertilor pentru inovatia fintech europeana in anul 2024?
Inteligenta Artificiala va domina inovatia fintech
Nu este o surpriza ca inteligenta artificiala (AI) va fi principalul motor al inovatiilor in fintech in Europa in urmatorii ani. ChatGPT si capacitatile tot mai avansate ale modelelor de limbaj generative au deschis o multime de posibilitati in industria serviciilor financiare.
Potrivit lui Jamie Dimon, directorul executiv al JPMorgan Chase, IA va aduce saptamana de lucru de 3,5 zile in anii urmatori. Deja, mii de angajati ai bancii folosesc instrumente AI care le cresc productivitatea.
„Vom vedea o adoptare accelerata a AI de catre fintech-urile europene in 2024”, declara Claire Calmejane, director de inovatie la firma de consultanta LiquidX.
In zona de reglementare, UE conduce eforturile globale de definire a unor norme etice si practice privind inteligenta artificiala. Se asteapta ca legislatia in domeniu sa intre in vigoare in 2025-2026.
Pana atunci insa, vom vedea o explozie de aplicatii AI in sectorul serviciilor financiare, de la optimizarea activitatilor de back-office (managementul riscurilor, conformitate), pana la imbunatatirea experientei clientilor (servicii personalizate, recomandari de produse).
O zona importanta este automatizarea conformitatii si a prevenirii spalarii banilor. Startup-uri precum Resistant AI (Praga) sau HAWK:AI (München) construiesc deja solutii AI care automatizeaza verificarile KYC si monitorizarea tranzactiilor suspecte.
De asemenea, ne vom confrunta cu un val de experimente fintech bazate pe modele generative de text si imagini, precum si aplicarea datelor bancare in astfel de modele.
Fintech-uri precum Lucinity (Islanda) au lansat deja „co-piloti AI” pentru echipele de conformitate, care rezuma si structureaza informatii, analizeaza date si redacteaza automat rapoarte regulatorii.
Necesitatea stringenta de a preveni fraudele
In 2024 va exista o presiune tot mai mare pe echipele de risc si conformitate din institutiile financiare, pe fondul cresterii amenintarilor cu fraude financiare.
Potrivit unui sondaj recent, 69% dintre directorii executivi se asteapta ca riscurile de criminalitate financiara sa creasca in urmatorul an. Fraudele de plati, furturile de identitate si return fraud (fraude cu retururi false) sunt in topul ingrijorarilor.
Ca urmare, se preconizeaza o explozie a startup-urilor care construiesc solutii de prevenire a fraudelor in Europa. Printre cele care s-ar putea remarca in 2024 se numara Lynx Tech (AI pentru depistarea tiparelor frauda), Cable (testarea eficientei controalelor anti-frauda) si Salv (platforma colaborativa de prevenire a spalarii banilor).
Pe de alta parte insa, progresul in AI va pune noi provocari, deoarece si infractorii folosesc din ce in ce mai mult tehnologii avansate. Startup-uri ca DuckDuckGoose sau Sensity construiesc deja solutii de depistare a identitatilor si datelor sintetice generate cu inteligenta artificiala.
Fintech pentru afaceri, in crestere
Serviciile financiare dedicate IMM-urilor reprezinta un segment in plina expansiune in Europa. Exista o multime de startup-uri care ajuta afacerile sa-si gestioneze mai bine finantele, de la aplicatii all-in-one (ex. Numarics), pana la solutii specializate pe facturare, trezorerie sau salarizare.
„Pe masura ce business-urile cauta sa-si reduca costurile in 2024, vom vedea si mai multe solutii fintech menite sa optimizeze munca departamentelor financiare”, spune economistul Ștefan Birau.
De exemplu, noile platforme de facturare digitala integreaza deseori micro-credite sau facilitati de tip reverse factoring, ajutand IMM-urile sa obtina rapid lichiditati si sa-si gestioneze eficient cash flow-ul. Tot mai multe aplicatii de business banking permit plati si transferuri instant intre conturi (account-to-account), reducand dependenta de instrumentele traditionale (carduri, transferuri bancare etc).
Evolutia continua a platilor alternative
Conform estimarilor BCE, utilizarea instrumentelor de plata electronica a crescut cu 120% fata de 2017. Cu alte cuvinte, platile instant, portofelele digitale si monedele virtuale nu mai sunt o noutate pentru consumatorii europeni.
Pe baza acestei baze solide, ne asteptam in 2024 la implementarea unor reglementari mai clare privind open banking, dar si evolutii in zona de crypto si DeFi. Directiva PSD3 va impulsiona si mai mult furnizorii de servicii de plata alternativi.
„Vom asista la extinderea functionalitatilor aplicatiilor de mobile banking, care vor include tot mai multe optiuni de plata integrata pentru magazine online, facturi, tranzactii intre persoane etc.”, crede Alexandra Roibu, associate la o companie de capital de risc.
Totodata, startup-uri precum Crezco, Payhawk sau Vyne folosesc open banking si open finance pentru a fluidiza procesele de plata business-to-business. Se anunta vremuri interesante pentru reinventarea infrastructurii de plati in Europa!