Ultima actualizare: 2 august 2024
Marti a avut loc la Bucuresti un eveniment fara precedent – Congresul Partidului Popular European (PPE) la care au participat lideri importanti ai Europei. Printre invitati s-au numarat presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sedinta parlamentului European, Roberta Metsola, precum si premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki si cancelarul Austriei, Karl Nehammer.
Ce se discuta la acest congres si care sunt urmarile pentru Romania?
Congresul PPE de la Bucuresti are o agenda incarcata, discutandu-se subiecte esentiale precum criza economica, securitatea si apararea europeana sau extinderea UE.
Criza economica, prioritate zero
Unul dintre principalele subiecte este criza economica care afecteaza Europa din cauza preturilor mari la energie si inflatiei galopante. S-au facut planuri concrete pentru a ajuta gospodariile si companiile sa treaca peste iarna, dar si reforme pe termen lung:
- „Am decis sa punem un plafon la pretul gazului importat in UE pentru a proteja cetatenii. Vom propune si un mecanism de corectie a pretului electricitatii”, a declarat sefa Comisiei Europene.
- Premierul Poloniei a cerut masuri mai dure impotriva speculei de pe piata energetica: „Trebuie sa actionam rapid si unit pentru a pune capat speculatiilor. Securitatea aprovizionarii cu energie este esentiala pentru pacea sociala”.
- Pentru Romania este important ca s-a discutat si tema fondurilor europene pentru reducerea decalajelor de dezvoltare dintre statele membre. Banii europeni sunt esentiali pentru modernizarea infrastructurii si economiei.
„Am cazut de acord ca este nevoie de continuitate in accesarea fondurilor europene destinate dezvoltarii. Guvernul Romaniei are sustinerea noastra in implementarea proiectelor”, a declarat Roberta Metsola.
Mai multa aparare, mai multa securitate
Data fiind agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, congresul PPE pune un accent puternic pe consolidarea capacitatilor de aparare ale UE:
- Ursula von der Leyen a vorbit despre un „moment definitoriu pentru Europa”: „Trebuie sa ne adaptam intregul sistem de aparare si descurajare pentru a proteja cetatenii. Europenii se asteapta la asta.”
- Au fost discutii despre directionarea a 2% din PIB pentru aparare in fiecare stat UE, precum si despre achizitionarea si producerea de echipamente militare moderne intr-un efort comun european.
- O atentie deosebita s-a acordat Flancului Estic al NATO, unde se va investi masiv pentru a descuraja Rusia. Romania are de jucat un rol esential aici.
- Nu in ultimul rand s-a discutat situatia Republicii Moldova si perspectivele ei europene in contextul razboiului din Ucraina.
Extinderea UE, in discutie
Dat fiind interesul tot mai mare al statelor din Balcanii de Vest de a adera la UE, congresul PPE a abordat si tema extinderii:
- Premierul croat Andrej Plenkovic a subliniat necesitatea continuarii extinderii UE pentru a aduce pace si prosperitate in regiune: „Balcanii de Vest fac parte din familia europeana. Nu trebuie tinuti la nesfarsit in afara UE.”
- Pe de alta parte, Olanda si Franta continua sa aiba rezerve, considerand ca UE trebuie mai intai reformata in profunzime inainte de a primi noi state.
- Totusi, presedinta Parlamentului European Roberta Metsola s-a aratat optimista: „Balcanii de Vest sunt o prioritate pentru noi in urmatorii ani. Ne dorim o uniune permanent deschisa, bazata pe meritocratie.”
Ce perspective se intrevad pentru Romania?
Pentru Romania, gazduirea acestui eveniment major la Bucuresti poate insemna un nou inceput. Prezenta liderilor europeni aici arata sustinerea de care ne bucuram.
Raman insa multe de facut, iar guvernarea are acum responsabilitatea de a fructifica oportunitatile aparute:
- In primul rand, trebuie sa acceleram absorbtia fondurilor europene si sa implementam marile proiecte de infrastructura. Avem acum confirmarea sprijinului total al UE.
- Apoi, este nevoie de un plan national ambitios de modernizare a armatei si de investitii serioase in aparare, cel putin 2% din PIB, asa cum s-a agreat la nivel european.
- Nu in ultimul rand, politica externa a Romaniei trebuie sa se alinieze complet cu agenda si valorile UE. Avem o responsabilitate crescuta acum, data fiind importanta geostrategica a Romaniei.
Daca actuala guvernare va demonstra ca poate fructifica oportunitatile ivite la acest moment cheie, atunci Romania are sansa unui salt semnificativ de dezvoltare in urmatorii ani, consolidandu-si statutul de membru de incredere al UE si de partener esential pe Flancul Estic al NATO.