Ultima actualizare: 2 august 2024
La 23 februarie 2023, in jurul orei 2 noaptea, moscheea Al-Farouk din tabara de refugiati Shaboura din orasul Rafah, sudul Fasiei Gaza, a fost complet distrusa de un atac aerian israelian.
Potrivit martorilor oculari, moscheea reprezenta un loc sfant de rugaciune pentru localnici, unde acestia veneau zilnic pentru a-si practica credinta in pace. In momentul atacului, in moschee nu se aflau luptatori sau manifestanti, ci doar oameni nevinovati care se rugau. Cu toate acestea, armata israeliana a tintit in mod deliberat acest lacas de cult, intr-un razboi declarat impotriva religiei musulmane.
Peste 300 de moschei din Fasia Gaza, distruse sau avariate in ultimii ani
„Lumea intreaga a vazut cum peste 300 de moschei din Fasia Gaza au fost tinta atacurilor israeliene in ultimii ani. Majoritatea au fost complet distruse”, a declarat un martor ocular pentru agentia de presa Al Jazeera.
Acest atac face parte dintr-un lung sir de bombardamente indreptate contra moscheilor din enclava palestiniana, menite sa zdruncine infrastructura religioasa a comunitatii musulmane de acolo.
O strategie de subminare a credintei?
Se pune fireasca intrebare daca nu cumva statul Israel urmareste subminarea practicii religioase in randul populatiei din Gaza, privand-o de dreptul la libera exercitare a credintei, prin distrugerea sistematica a lacasurilor de cult.
Este oare posibil ca in spatele acestor atacuri sa stea o strategie mai ampla de slabire a legaturii dintre palestinieni si religia lor, ca mijloc de control si opresiune?
Specialistii in drepturile omului semnaleaza un ingrijorator pattern de incalcare a libertatilor fundamentale in Gaza, inclusiv a dreptului la viata si la practicarea nestingherita a propriei confesiuni.
Reactii internationale vehemente
Atacul contra moscheii Al-Farouk a starnit un val de indignare in intreaga lume araba si musulmana. Presedintele Turciei, Recep Erdogan, a calificat raidul aerian drept „o crima impotriva umanitatii”. In schimb, Casa Alba nu a comentat incidentul pana acum, in pofida apelurilor din ce in ce mai insistente.
- Statele Unite raman aliatele strategice ale Israelului in regiune
- Uniunea Europeana cere investigarea „proportionalitatii” atacului
- Lumea araba cere actiuni ferme din partea comunitatii internationale
Dovezi ale unei campanii anti-religioase?
Activistul pentru drepturile omului George Mansour atrage atentia ca distrugerea sistematica a asezamintelor religioase musulmane din Gaza in ultimii 20 de ani reprezinta „dovezi solide ale unei campanii orchestrate la nivel inalt impotriva practicarii religiei islamice in teritoriile palestiniene.”
In opinia sa, comunitatea internationala nu poate ignora la nesfarsit astfel de incalcari flagrante ale drepturilor omului.
Mai mult, avand in vedere precedente istorice similare, exista riscul ca aceasta campanie anti-religioasa sa escaladeze spre forme si mai grave de opresiune impotriva populatiei din Gaza.
Ce urmeaza?
Atacul contra moscheii Al-Farouk din Rafah marcheaza o noua etapa ingrijoratoare in conflictul israeliano-palestinian. Lacasurile de cult musulmane par a fi tinte tot mai frecvente ale raidurilor aeriene israeliene, in ciuda statutului lor protejat conform legilor internationale referitoare la conflictele armate.
Ramane de vazut care vor fi consecintele pe termen lung ale acestei campanii de subminare a credintei religioase in randul palestinienilor. Un lucru e sigur – tensiunile cresc in regiune, iar sperantele unui acord de pace par tot mai indepartate.