Ultima actualizare: 2 august 2024
Ministrul de externe al Africii de Sud spune ca Israelul a ignorat hotararea de saptamana trecuta a Inaltei Curti ONU ucigand sute de civili in cateva zile in Gaza.
Africa de Sud si-a intensificat eforturile pentru a pune capat conflictului israeliano-palestinian, invocand legile internationale pentru a pune presiune asupra Israelului sa opreasca atacurile care au ucis mii de palestinieni in Gaza.
Saptamana trecuta, Curtea Internationala de Justitie (CIJ) a ordonat Israelului sa faca tot posibilul pentru a preveni decesele in randul civililor palestinieni din Gaza. Insa ministrul de externe al Africii de Sud, Naledi Pandor, a declarat miercuri ca Israelul a ignorat deja hotararea ucigand sute de civili in cateva zile.
Potrivit Pandor, Africa de Sud „va cauta sa propuna alte masuri comunitatii internationale” pentru a determina Israelul sa nu mai ucida civili in timpul razboiului impotriva militantilor Hamas din Gaza, fara a oferi insa mai multe detalii.
Israelul a ignorat decizia CIJ din ziua in care a fost emisa
Conform declaratiilor ministrului de externe al Africii de Sud:
„Nu pot fi lipsit de cinste. Cred ca hotararile instantei au fost ignorate. Sute de oameni au fost ucisi in ultimele trei sau patru zile. Și in mod clar Israelul crede ca are permisiunea sa procedeze asa cum doreste.”
Ea a subliniat pericolul ca lumea sa nu faca nimic pentru a opri decesele in randul civililor din Gaza, precizand ca o retorica similara a contribuit la bilantul devastator al genocidului din 1994 din Rwanda, cand peste 800.000 de oameni au fost macelariti.
„Permim sa se intample din nou, chiar in fata ochilor nostri, pe ecranele noastre TV”, a declarat Pandor.
Hotararea CIJ este obligatorie pentru Israel
Hotararea CIJ din 27 ianuarie este obligatorie pentru Israel, iar tara s-ar putea confrunta cu sanctiuni ONU daca se constata ca incalca ordinele instantei, desi orice sanctiuni pot fi blocate de aliatul sau apropiat, Statele Unite.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ca Israelul „va continua sa faca ceea ce este necesar pentru a ne apara tara si a ne apara poporul”. Israelul sustine ca ofensiva are ca scop distrugerea Hamas dupa atacurile sale din 7 octombrie 2023 care au ucis aproximativ 1200 de oameni, in mare parte civili.
Peste 26.700 de palestinieni au fost ucisi in conflict
Conform statisticilor Ministerului Sanatatii din Gaza, controlat de Hamas, peste 26.700 de palestinieni au fost ucisi de la declansarea ostilitatilor in octombrie 2023. Miercuri, ministerul a raportat ca 150 de persoane au fost ucise in teritoriu in ultimele 24 de ore.
Recensamantul Ministerului Sanatatii nu face diferenta intre combatanti si civili, afirmand ca majoritatea mortilor sunt femei si copii.
Africa de Sud, prin intermediul partidului sau de guvernamant Congresul National African, compara de mult timp politicile Israelului in Gaza si Cisiordania cu propria sa istorie in timpul regimului de apartheid al minoritatii albe, care i-a restrictionat pe majoritatea populatiei de culoare pana in 1994.
Africa de Sud solicita emiterea unui mandat de arestare impotriva lui Netanyahu
Ministrul Naledi Pandor a declarat, de asemenea, ca Africa de Sud doreste sa continue cazul pe care l-a depus la Curtea Penala Internationala (CPI), o indicatie ca tara isi va continua presiunea juridica asupra Israelului. In cazul CPI, Africa de Sud il acuza pe Netanyahu de crime de razboi si solicita instantei sa ordone arestarea sa.
CIJ si CPI au sediul in Haga dar se ocupa de cazuri diferite. CIJ este o instanta ONU care solutioneaza dispute intre tari. CPI urmareste in justitie persoane fizice.
„Am simtit ca (procurorul CPI) nu mi-a raspuns suficient la intrebarea de ce a putut emite un mandat de arestare pentru domnul Putin in timp ce nu reuseste sa faca acelasi lucru pentru prim-ministrul Israelului”, a declarat Pandor. „Nu a putut raspunde si nu a raspuns la aceasta intrebare”.
Presiuni juridice fara precedent, dar rezultate incerte
Eforturile Africii de Sud de a exercita presiuni juridice fara precedent asupra Israelului prin intermediul CIJ si CPI pentru a pune capat conflictului mortal cu palestinienii sunt demne de lauda. Cu toate acestea, avand in vedere ca Israelul nu recunoaste autoritatea CPI si ca SUA ar putea bloca orice sanctiuni ONU, perspectiva ca aceste actiuni sa determine o schimbare majora a politicii israeliene ramane incerta.
Cu toate acestea, mentinerea unei pozitii ferme bazate pe principiile dreptului international este vitala. Depinde de comunitatea globala sa isi uneasca vocile in sprijinul poporului palestinian si sa condamne in termeni fermi continuarea violentelor.
Sursa: https://www.newsday.com/news/nation/Israel-Gaza-genocide-South-Africa-Palestinians-m14980