Ultima actualizare: 2 august 2024
Parlamentul german se pregateste pentru o dezbatere cruciala privind pasii urmatori in sprijinul militar acordat Ucrainei, la aproape 2 ani de la izbucnirea razboiului. Acest conflict a schimbat in totalitate politica de securitate a Germaniei.
Germania analizeaza trimiterea de rachete de raza lunga catre Kiev
Printre subiectele specifice discutate astazi se numara si posibilitatea trimiterii de rachete de raza lunga catre Kiev. Dupa ce miliarde au fost deja investite in aparare, multi considera acest moment un punct de cotitura pentru viitorul fortelor armate germane.
„Este nevoie urgenta de aceste eforturi intrucat, oricat de dura ar fi realitatea, nu traim vremuri pasnice” a declarat cancelarul Olaf Scholz.
De la casti militare la tancuri si sisteme de aparare antiaeriana
Inainte de invazia Rusiei, Germania promova pacea, oferind Kievului doar casti militare. De atunci, lucrurile s-au schimbat radical. Germania a trimis deja tancuri, obuziere, sisteme de aparare antiaeriana IRIS-T si alte echipamente militare avansate.
Acum se pune intrebarea daca germanii sunt dispusi sa suporte costurile acestui efort pe termen lung.
Cheltuielile pentru aparare vor ajunge la 3-3,5% din PIB
Guvernul german a alocat recent 100 de miliarde de euro pentru modernizarea bundeswehr-ului. Au fost deja comandate avioane de lupta F-35, elicoptere de atac si un sistem de aparare antiaeriana ce va proteja cerul Europei.
Cheltuielile pentru aparare cresc din nou, dupa ce in perioada Razboiului Rece ajunsesera la 5% din PIB. Acum s-a atins tinta NATO de 2%, iar ministrul Apararii a indicat ca exista spatiu de crestere:
„Depinde de ce se intampla in lume, dar am putea ajunge la 3-3,5% din PIB investiti in aparare”
Germania ezita sa trimita rachetele de croaziera Taurus din cauza temerilor privind escaladarea conflictului
In ciuda angajamentului repetat al cancelarului Scholz de a sprijini Ucraina cat va fi nevoie, exista o oarecare prudenta in privinta trimiterii rachetelor de croaziera Taurus.
„Temerea este ca Taurus, cu o raza mai mare de actiune decat rachetele britanice Storm Shadow, ar putea ajunge in zone din Rusia propriu-zisa” explica expertul in politica de aparare Thomas Vold.
Aceasta contrazice pozitia partenerilor din coalitia de guvernare, care pledeaza pentru trimiterea acestor rachete. Cu toate acestea, motiunea supusa votului in Bundestag lasa usa deschisa, solicitand livrarea de sisteme de armament de raza lunga fara a le specifica.
Ucraina are nevoie urgenta de sprijin militar sporit pentru a obtine victorii pe front
Contrar asteptarilor, contraofensiva ucraineana nu a avut rezultatele scontate. Totusi, Ucraina are nevoie acuta de ajutor militar suplimentar din partea Germaniei si a aliatilor sai pentru a putea inregistra victorii.
„Nu poti spune ca Ucraina trebuie sa obtina victorii, iar apoi va primi ajutor militar. Este exact invers” subliniaza Thomas Vold.
Razboiul schimba fundamental politica de aparare a Germaniei
Acest razboi marcheaza o cotitura pentru Germania, care trece de la misiuni internationale de mentinere a pacii la consolidarea capacitatii de aparare nationala si in cadrul NATO.
Este un proces de durata, care va aduce politica de aparare germana mai aproape de misiunea pentru care armata germana a fost creata dupa Al Doilea Razboi Mondial.
Razboiul din Ucraina forteaza Germania sa-si reevalueze radical politica externa si de aparare. Țara investeste masiv pentru a-si consolida capabilitatile militare, desi exista inca reticente privind furnizarea anumitor arme cu raza lunga de actiune. Cu toate acestea, sprijinul Germaniei va fi esential pentru ca Ucraina sa poata respinge agresiunea Rusiei.