Ultima actualizare: 2 august 2024
Incepand cu 1 ianuarie 2024, trecerea pe galben la semafor este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda conform Codului Rutier, potrivit Ordonantei de Urgenta 195/2002 republicata. Astfel, soferii trebuie sa fie constienti de reguli si sa le respecte pentru a evita sanctiuni usturatoare.
O amenda pentru trecerea pe galben a ajuns sa varieze intre 330 si 495 de lei, cu posibilitatea de a plati jumatate din minim in 15 zile. Conform autoritatilor, importanta acestei reguli consta in fluidizarea traficului si evitarea congestionarii intersectiilor. Punctul de amenda a crescut si el de la 145 la 165 de lei.
Sanctiuni drastice in Bucuresti pentru nerespectarea regulilor
Bucurestiul aplica masuri dure impotriva soferilor care incalca regulile de circulatie, in special pe benzile destinate transportului public STB. Camerele de supraveghere de pe autobuze vor surprinde soferii care nu respecta marcajele rutiere, iar imaginile vor fi inaintate Politiei Rutiere.
„Scopul este reducerea ambuteiajelor si a intarzierilor cu care se confrunta transportul public in fiecare zi. Pentru implementarea eficienta, Codul Rutier va fi modificat, astfel incat inregistrarile video sa poata fi folosite ca probe impotriva soferilor vatamatori„.
Impact major asupra traficului din Capitala
Statisticile arata ca zilnic se pierd aproximativ 130 de minute in Bucuresti din cauza soferilor care incalca regulile de circulatie, provocand ambuteiaje in lant. „Dorim sa reducem aceste intarzieri si sa fluidizam traficul prin reglementarea drastica a abaterilor”, a precizat directorul Brigazii Rutiere, comisarul sef Aurel Merca.
Responsabilizarea soferilor este esentiala pentru a contribui la un mediu rutier sigur si functional. Schimbarile legislative vor avea ca rezultat descurajarea comportamentului periculos la volan si protejarea celorlalti participanti la trafic.
In concluzie, noile prevederi ale Codului Rutier 2024 inaspresc sanctiunile pentru trecerea pe galben la semafor, avand drept scop fluidizarea circulatiei si reducerea consecintelor negative asupra traficului. Implementarea pe scara larga a camerelor de supraveghere va permite identificarea mult mai facila a soferilor care incalca regulile de circulatie.