Ultima actualizare: 2 august 2024
Situatia umanitara din Fasia Gaza a ajuns critica. Potrivit ultimelor informatii, sute de mii de oameni nu mai au acces la alimente, iar copiii raman zile intregi fara mancare. Convoaiele cu ajutoare sunt tot mai des blocate de fortele israeliene.
De teama foametei iminente, unii locuitori din nordul indepartat al enclavei au recurs la solutii disperate precum macinarea cerealelor pentru animale si transformarea lor in faina. Dar si aceste rezerve de cereale sunt pe sfarsite. Oamenii descriu si saparea pamantului pentru a avea acces la conducte de apa si a se putea spala si hidrata.
In nordul Gaza, malnutritia acuta in randul copiilor a crescut alarmant si a depasit deja pragul critic de 15%, potrivit ONU. Peste 300.000 de oameni sunt practic lipsiti de orice asistenta.
Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al agentiei militare israeliene care coordoneaza accesul ajutoarelor in Gaza a declarat ca „nu exista foamete in Gaza”. Insa agentia ONU pentru coordonarea ajutoarelor umanitare (Ocha) avertizeaza ca tot mai multe misiuni sunt blocate in nord.
„Copiii nostri raman zile intregi flamanzi”
BBC a stat de vorba cu locuitori din Gaza care descriu o situatie critica. Potrivit acestora, oamenii sunt nevoiti sa bea apa murdara din tevi, iar copiii raman adesea flamanzi mai multe zile la rand.
Mahmoud Shalabi, un lucrator umanitar din Beit Lahia, nordul Gaza, spune ca rezervele de cereale pentru animale, folosite acum drept faina de oameni, s-au epuizat complet:
„Nu mai gasesti nimic in piata. Ceea ce aveam provine de fapt din cele sase sau sapte zile de armistitiu din noiembrie. Orice ajutor care a intrat ulterior in nordul Fasiei Gaza a fost consumat. Acum, oamenii mananca doar orez, si nici acela nu prea mai au”
Risc major de foamete in masa
Potrivit Programului Alimentar Mondial (PAM), patru din ultimele cinci convoaie de ajutoare catre nordul Gaza au fost oprite de fortele israeliene. Directorul regional PAM avertizeaza ca lipsa accesului la alimente pune in pericol sute de mii de vieti:
„Exista un risc foarte serios de foamete in Gaza daca nu putem trimite volume semnificative de alimente in mod regulat”
Biroul ONU pentru Afaceri Umanitare confirma o crestere brusca a refuzului misiunilor de ajutorare in nord – 56% dintre convoaie au fost blocate luna trecuta. Israelul cere si „justificari” privind cantitatile de combustibil pentru ambulante si volumele de alimente, sustine ONU.
Imagini cu copii flamanzi si oameni care beau apa murdara

O inregistrare video surprinde locuitori din cartierul Jabalia, la nord de Gaza, care sapa pamantul pentru a avea acces la conductele principale de apa:
„Primim apa o data la 15 zile. Este foarte murdara, copiii nostri sunt inflamati si au dintii erodati. Are nisip si este foarte sarata” – marturiseste un localnic
Dupa 4 luni de razboi, optiunile pentru aprovizionarea cu alimente sunt tot mai limitate. Industria agricola din Gaza fost puternic afectata de ostilitati, iar acum teritoriul este dependent aproape in totalitate de ajutoarele externe.
Peste jumatate din terenurile agricole, distruse in razboi
Noi date ale ONU arata ca mai mult de jumatate din suprafetele cultivabile din regiunea Deir al-Balah, in centrul Gaza, au fost afectate de bombardamente. Sute de mii de copaci de maslini au fost distrusi.
Și in sud, in orasul Rafah de la granita cu Egiptul, peste 1 milion de persoane stramutate se inghesuie acum alaturi de cei 300.000 de locuitori initiali, intr-un teritoriu extins la maximum.
Viitor sumbru in Gaza fara acord intre Israel si Hamas
Singura modalitate de iesire din criza pare un acord intre Israel si Hamas care sa permita intrarea ajutoarelor si scoaterea ostaticilor israelieni din Gaza. Pana atunci, perspectivele raman sumbre pentru milioanele de oameni captivi in enclava.