Ultima actualizare: 2 august 2024
Henna este o planta populara ale carei frunze sunt folosite pentru a face vopsea de par. De regula, este folosita pentru colorarea naturala a parului, decorarea palmelor, unghiilor si picioarelor. In climatele calde, henna poate fi gasita si in gradini, sub forma de gard viu. La latitudinile noastre, henna poate fi de asemenea cultivata, dar numai ca planta de apartament. Va vom vorbi despre caracteristicile cultivarii sale.

Ce este Henna
Numele botanic al henna este Lawsonia inermis. Este un arbust inalt, care creste de la 3 la 7 metri in inaltime. Planta este originara din Africa, Asia si Australia. A fost adusa in India de imparatul Mogul Babur.
In tarile tropicale cu clima calda si semiarida, este cultivata ca planta ornamentala si protectoare sub forma de gard viu sau in plantatii solitare. Frunzele acestui arbore au devenit foarte populare, deoarece servesc ca sursa a faimosului colorant – henna.
Desi frunzele in sine sunt verzi, dupa ce sunt macinate, ele sunt transformate intr-o pasta, care este folosita pentru a vopsi parul, pielea si chiar tesaturile. Acest lucru se datoreaza faptului ca lamelele frunzelor, in special vena lor centrala, contin un colorant rosu-portocaliu.

Frunzele de henna sunt de marime medie, de textura neteda, situate una vizavi de cealalta de-a lungul tulpinilor. Planta are flori mici, parfumate, de culoare crem spre alb, cu patru petale si stamine alungite. Acestea sunt de obicei adunate in ciorchini la capetele ramurilor.
Uneori, florile pot fi rosii, roz sau de alte culori, in functie de specie, iar parfumul lor aminteste de iasomie. Fructele sunt mici cutii maro cu 30-50 de seminte in interior. Scoarta tufelor mature de lasonia este gri-maronie si tinde sa se desprinda in benzi subtiri.
Deoarece planta provine din regiuni extrem de calde, tolereaza bine perioadele de seceta.
Cum se cultiva henna
In regiunile cu un climat racoros, lavsonia poate fi cultivata ca planta originala de interior. Ea poate fi inmultita in doua moduri.
Seminte
Puteti cumpara seminte de lavsonia de la colectionarii de plante rare. Mai intai semanati-le intr-o tava mica. Pentru a creste sansele de germinare, mai intai trebuie sa inmuiati semintele in apa timp de 7-10 zile, schimband apa la fiecare 2 zile.
Apoi, umpleti tava cu seminte cu amestec de cactusi si suculente. Semanati semintele la o adancime de doua ori mai mare decat diametrul acestora. Pulverizati usor culturile si pastrati-le la lumina directa a soarelui. Dupa 3-4 luni, puteti sa transplantati rasadul intr-un ghiveci permanent.
Butasi
Taiati lastarul tanar la un unghi de 45 de grade. Indepartati frunzele de pe butasi, cu exceptia catorva de la capat. Scufundati portiunea taiata a tulpinii intr-un hormon de inradacinare, cum ar fi Heteroauxin. Introduceti lastarul in sol astfel incat frunzele sa fie deasupra suprafetei. Pulverizati usor si pastrati intr-un loc insorit.
Primavara-vara este cel mai bun moment pentru a semana seminte sau a planta butasi. Germinarea poate dura pana la 3-8 saptamani. Puneti ghivecele in pungi de plastic si depozitati-le intr-un loc cald pentru a accelera procesul. Uneori poate dura luni de zile pentru ca germinarea sa aiba loc.
Conditii optime de crestere
Deoarece henna este cunoscuta ca fiind rezistenta la seceta, nu-i va placea solul umed in mod constant. Udati doar atunci cand substratul se usuca. Udarea excesiva provoaca putrezirea radacinilor si afide. Asigurati-va ca plasati o tava sub ghiveci pentru a scurge apa acumulata.
Planta are nevoie de 6-7 ore de lumina solara, asa ca dati preferinta unei ferestre insorite orientate spre sud sau vest. Temperatura medie pentru cultivarea henna este de aproximativ 19-25 °C, iar aceasta nu trebuie sa scada sub 10 °C.
Substratul pentru henna are nevoie de argila nisipoasa, bine drenata, cu un pH de 5-8. In afara de nisip, puteti adauga si ceva materie organica, cum ar fi compost sau gunoi de grajd, pentru a creste nivelul de fertilitate. Puteti cumpara un amestec gata preparat pentru suculente si cactusi. Daca folositi pamant de gradina, adaugati suficient nisip si turba de cocos la acesta.
Plantati tufele de henna intr-un ghiveci cu un diametru de 15-30 cm. In functie de cresterea lor, replantati-le intr-un ghiveci cu o dimensiune mai mare la fiecare 1-2 ani. Taierea regulata va permite plantei sa devina mai stufoasa, in loc sa creasca ca un copac in miniatura. Va aparea mai mult frunzis, ceea ce va face ca tufa sa arate mai pufoasa.
Cand henna devine prea inalta, taiati varful si asteptati ca ramurile laterale sa creasca. De regula, nu exista probleme in a-l mentine in limite rezonabile prin taiere. Caderea frunzelor poate fi rezultatul vremii reci sau al daunatorilor si este un semn ca planta ar putea beneficia de o noua taiere.
Primavara, trebuie adaugat in sol ingrasamant solubil in apa care contine NPK 1-2-1 in concentratie de jumatate. Ingrasamintele ajuta la cresterea frunzelor. De asemenea, puteti utiliza ceai de compost sau gunoi de grajd de vaca infuzat pentru hranire.
Atunci cand este cultivata in interior, henna este susceptibila la afide si alte insecte. In plus fata de insecticide, pulverizarea cu solutii de ulei de neem si sapun poate fi eficienta.
Colectarea si aplicarea frunzelor de henna
Frunzele de henna se recolteaza de doua ori pe an, adica din martie-aprilie si din noiembrie-octombrie. Dupa colectare, acestea sunt depozitate in saci de iuta. Nu lasati frunzele la soare sau in spatii deschise.
Planta contine o molecula de colorant de culoarea cuprului, numita lawson, care este prezenta in concentratii mari in frunze si tulpini. Cu toate acestea, frunzele intregi de henna nu vor pata hainele, pielea sau parul. Henna nu se transforma in colorant pana cand moleculele de colorant nu sunt eliberate din frunza insasi. Frunzele uscate vor incepe sa se coloreze atunci cand sunt zdrobite.

Pentru a face pasta de vopsea henna, frunzele, tulpinile si florile plantei se macina intr-o pulbere fina si se amesteca cu apa. Lawson se elibereaza incet si se leaga de proteine, lasand pete pe piele, par si unghii. La vopsire, culoarea este de obicei mai inchisa pe par, brate si picioare, din cauza cheratinei (un tip de proteina) care este concentrata acolo.
In functie de cultura, uneori se adauga si alte ingrediente la pudra de henna, cum ar fi suc de lamaie, ceai sau uleiuri esentiale. Acest lucru se face pentru a imbunatati culoarea sau pentru a prelungi perioada de vopsire. Frunzele cele mai tinere au cea mai mare concentratie de colorant (in special in petioli).