Ultima actualizare: 2 august 2024
Conform statisticilor actuale, jumatate din populatia Romaniei este obeza sau supraponderala. Datele arata ca suntem in topurile europenilor cu greutate si, mai mult, fenomenul creste ingrijorator si in randul copiilor.
Strict in privinta obezitatii, potrivit statisticilor, in tara noastra, gradul acestei afectiuni va creste la 35% din populatia adulta pana in 2035, anunta Agentia de presa Rador, care citeaza Bucuresti FM.
Luni a fost marcata in toata lumea Ziua mondiala a obezitatii, ocazie cu care a fost organizata o conferinta la Facultatea de Medicina „Carol Davila” din Bucuresti. Acolo s-a vorbit, printre altele, si despre riscurile pe care le poate reprezenta obezitatea – boli cardiovasculare sau diabet zaharat.
Datele din programul „Totul pentru inima ta”, desfasurat deja de Ministerul Sanatatii, prin care s-a efectuat un screening la 150.000 de oameni, arata ca obezitatea este deja la un nivel foarte ridicat in Romania.
Preşedintele Comisiei de cardiologie din cadrul Ministerului Sanataţii, profesor dr. Dragoş Vinereanu: „In aceasta populaţie de subiecţi aşa-zişi sanatoşi, care credeţi ca este prevalenţa reala in Romania, din datele pe care le avem din acest program a obezitaţii, ceea ce numim supraponderali? **Trei patrimi! 75%**, deci, cu alte cuvinte, batem viitorul.”
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat ca este esential sa avem un plan de tara de combatere a obezitatii impreuna cu Ministerul Educatiei.
Alexandru Rafila: „**Schimbarea comportamentala, care este esenţiala in combaterea obezitaţii** şi de schimbare a trendului acesta rapid de creştere a numarului de copii şi de tineri hiperponderali sau obezi nu se poate face decat prin educaţie.”
Evenimentul marcheaza lansarea campaniei de preventie a obezitatii „Controleaza obezitatea” in opt judete din Romania. Aceasta va informa publicul cu privire la pericolele obezitatii si va forma noi competente in randul medicilor implicati in managementul persoanelor cu obezitate.
Conform datelor prezentate in cadrul conferintei:
- 50% din populatia Romaniei este obeza sau supraponderala
- 35% din populatia adulta va fi obeza pana in 2035
- 75% din populatia testata in programul „Totul pentru inima ta” este supraponderala
- Obezitatea creste alarmant si in randul copiilor
- Obezitatea poate duce la boli cardiovasculare, diabet zaharat si alte afectiuni
- Este nevoie de un plan national de prevenire si combatere a obezitatii
- Educatia si schimbarea comportamentului sunt esentiale
"Datele arata clar ca obezitatea este o problema urgenta de sanatate publica in Romania, atat in randul adultilor cat si al copiilor", a declarat dr. Ionescu de la Institutul de Boli Cardiovasculare. "Daca nu luam masuri imediate de preventie si interventie, consecintele pe termen lung asupra sanatatii populatiei vor fi devastatoare."
Printre masurile propuse se numara:
- Programe educationale in scoli pentru promovarea unui stil de viata sanatos
- Reglementarea marketingului produselor nesanatoase catre copii
- Cresterea accesibilitatii la alimente sanatoase
- Facilitarea activitatii fizice in comunitati si la locul de munca
- Diagnosticare si tratament precoce pentru obezitate
"Lupta impotriva obezitatii trebuie dusa pe mai multe fronturi, de la preventie pana la tratament", a explicat prof. Ionescu. "Doar printr-un efort national putem spera sa intoarcem acest trend ingrijorator si sa protejam sanatatea generatiilor actuale si viitoare."
Datele prezentate reliefaza faptul ca obezitatea reprezinta o amenintare grava la adresa sanatatii publice in Romania. Fenomenul este in crestere atat in randul adultilor, cat si al copiilor.
Pentru a preveni o agravare a situatiei, este nevoie de un raspuns concertat la nivel national. Trebuie implementate masuri cuprinzatoare de preventie, printre care programe educationale, reglementarea marketingului, incurajarea unui stil de viata activ etc.
De asemenea, este importanta intensificarea eforturilor de diagnosticare timpurie si de tratament adecvat pentru persoanele care se confrunta deja cu obezitatea.
Numai printr-o abordare integrata putem spera sa stopam cresterea alarmanta a obezitatii in Romania si sa protejam sanatatea populatiei pe termen lung.