Ultima actualizare: 2 august 2024
Protestele fermierilor si transportatorilor continua de o luna de zile
Fermierii si transportatorii din Romania protesteaza deja de o luna de zile, nemultumiti de situatia economica dificila in care se afla, cerand guvernului masuri urgente pentru rezolvarea problemelor din cele doua sectoare cheie ale economiei.
Marcel Ciolacu, in calitate de premier, s-a intalnit din nou vineri, 3 februarie, cu reprezentantii fermierilor si transportatorilor pentru noi negocieri cruciale menite sa deblocheze criza. Discutiile au avut loc la Palatul Victoria incepand cu ora 13:30, fiind prezent si ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Contextul protestelor fermierilor si transportatorilor
Protestele au inceput pe 3 ianuarie in localitatea Afumati de langa Bucuresti si s-au extins rapid in mai multe judete din tara. Atat fermierii, cat si transportatorii si-au exprimat in strada nemultumirile fata de situatia economica tot mai grea in care se zbat cele doua sectoare.
Printre revendicarile principale se numara compensarea integrala a pierderilor inregistrate in ultimii ani, plafonarea preturilor la energie si carburanti, eliminarea unor taxe si impozite, precum si adoptarea rapida a unui pachet de masuri de sprijin dedicate acestor domenii.
Desi s-au purtat mai multe runde de discutii la Guvern in ultima luna, fermierii si transportatorii considera ca progresele inregistrate pana acum sunt insuficiente, motiv pentru care au decis sa continue protestele.
Masurile luate de Guvern pana in prezent
Pana in prezent, Guvernul Ciolacu a aprobat o serie de masuri in incercarea de a dezamorsa criza:
- Acordarea unui grant de 100 de euro per hectar pentru fermierii care cultiva anumite tipuri de cereale. Suma este considerata insuficienta de catre fermieri.
- Plafonarea pretului motorinei la maximum 8 lei/litru, masura criticata de transportatori.
- Eliminarea suprataxei la carburanti – o revendicare importanta a transportatorilor.
- Amanarea ratelor la credite pe o perioada de 9 luni atat pentru fermieri, cat si pentru transportatori.
- Reducerea TVA de la 19% la 5% pentru ingrasaminte si alte inputuri necesare in agricultura.
Negocieri cruciale vineri pentru rezolvarea crizei

Negocierile de vineri, 3 februarie, sunt cruciale pentru rezolvarea crizei din cele doua sectoare cheie, avand in vedere ca se implineste o luna de proteste.
Fermierii si transportatorii ameninta ca vor bloca din nou capitala cu tractoare si camioane daca revendicarile lor nu vor fi solutionate. Deja in ultima luna au avut loc incidente intre protestatari si fortele de ordine.
Premierul Ciolacu s-a aratat deschis la noi masuri de sprijin, dar depinde ce solutii concrete vor reusi partile sa agreze in cadrul negocierilor.
Printre masurile asteptate se numara suplimentarea granturilor pentru fermieri, scheme mai avantajoase de ajutor de stat, prelungirea facilitatilor de amanare a ratelor bancare, precum si modificari ale Codului Fiscal astfel incat taxarea muncii in aceste sectoare sa fie mai redusa.
De asemenea, atat fermierii cat si transportatorii cer reglementarea lantului de aprovizionare si combaterea speculei, prin plafonarea unor adaosuri comerciale pe filiera agroalimentara.
Guvernul Ciolacu are nevoie urgent de o rezolvare a acestei crize care pune in pericol aprovizionarea populatiei cu alimente si bunuri de larg consum.
Efectele crizei asupra economiei si populatiei
Daca protestele vor continua, efectele se vor resimti tot mai puternic:
- Penurie de unele alimente, in special legume, fructe si lactate, dar si carne
- Cresterea preturilor alimentelor, pe fondul cererii crescute si ofertei reduse
- Blocaje in aprovizionarea magazinelor, cu efect direct asupra consumatorilor
- Falimentul unor fermieri si transportatori, daca nu vor primi sprijin guvernamental
- Scumpirea carburantilor si posibile penurii la pompe, daca transportatorii isi vor intrerupe activitatea
- Inflatie accelerata si efecte negative asupra intregii economii, deoarece cele doua sectoare sunt vitale
Mizele negocierilor de vineri sunt deci extrem de mari, atat pentru transportatori si fermieri, cat si pentru populatia Romaniei care se confrunta deja cu scumpiri ale alimentelor si carburantilor.
Concluzii
Criza din agricultura si transporturi trebuie rezolvata urgent de Guvernul Ciolacu, altfel consecintele economice si sociale vor fi tot mai grave.
Negocierile de vineri reprezinta o noua sansa importanta de deblocare a situatiei, dar depinde de rezultatele concrete pe care partile reusesc sa le obtina.
Fermierii si transportatorii isi doresc masuri semnificative de sprijin prin scheme avantajoase de ajutor de stat, facilitati fiscale, plafonari de preturi si reglementarea pietei pentru a putea continua activitatea.
Guvernul Ciolacu are nevoie de cooperarea celor doua sectoare cheie pentru aprovizionarea populatiei si mentinerea stabilitatii economice in Romania.
Speram ca negocierile de astazi sa fie un pas decisiv spre rezolvarea acestei situatii critice care afecteaza intreaga tara.