Ultima actualizare: 2 august 2024
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ca Rusia isi orienteaza intreaga economie spre efortul de razboi, ceea ce inseamna ca Alianta Nord-Atlantica trebuie sa se pregateasca pentru o confruntare care ar putea dura zeci de ani.
„Deoarece Rusia isi mobilizeaza intreaga economie pentru razboi, si noi trebuie sa facem mai mult pentru securitatea noastra”, a afirmat Stoltenberg potrivit publicatiei Anadolu.
El a subliniat ca, desi NATO nu cauta un conflict cu Rusia, este important sa ne pregatim pentru o perioada indelungata de tensiuni.
Consecintele unei victorii rusesti in Ucraina
„Daca Vladimir Putin va iesi invingator in razboiul din Ucraina, nu exista nicio garantie ca agresiunea Rusiei se va opri acolo”, a precizat secretarul general al NATO.
El a adaugat ca sprijinirea Ucrainei prin echipamente militare si consolidarea capacitatii de aparare a NATO sunt cele mai bune mijloace de descurajare a Rusiei.
„Trebuie sa ne extindem si sa ne modernizam baza industriala pentru aparare, astfel incat sa putem spori livrarile de armament catre Ucraina si sa ne refacem stocurile”, a declarat Stoltenberg.
Pericolul unui atac impotriva unui stat NATO
Presedintele Conferintei de Securitate de la München, Christoph Heusgen, a afirmat la randul sau ca nu exclude varianta ca Rusia sa lanseze un atac impotriva vreunui stat membru NATO.
Intrebat daca Putin ar putea ordona o agresiune impotriva unei tari din NATO, Heusgen a raspuns: „Desigur. Putin a spus de mai multe ori ca destramarea URSS a reprezentat cea mai mare catastrofa geopolitica din secolul XX.”
Heusgen a adaugat ca Putin „vrea sa refaca Imperiul Rus in granitele fostei Uniuni Sovietice si sa conduca ca un tar”.
Declaratiile oficialilor NATO indica faptul ca Alianta se pregateste pentru un conflict indelungat cu Rusia, care ar putea escalada in urmatorii ani. Desi NATO nu doreste un razboi, este esential ca statele membre sa-si consolideze capacitatea militara si sa sprijine in continuare Ucraina pentru a descuraja Rusia. Ramane de vazut cum va evolua situatia in viitor si ce masuri suplimentare va lua NATO pentru a-si proteja flancul estic.