Ultima actualizare: 2 august 2024
Statele Unite va impune astazi peste 500 de sancţiuni impotriva Rusiei, intr-o acţiune care marcheaza implinirea a doi ani de la invadarea Ucrainei de catre Rusia. Anunţul a fost facut de secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, intr-un interviu acordat agenţiei Reuters.
Ce vizeaza noile sancţiuni americane impotriva Rusiei
Potrivit lui Adeyemo, noile sancţiuni vizeaza in special complexul industrial militar al Rusiei, precum şi companii din ţari terţe care faciliteaza accesul Rusiei la anumite marfuri.
„Maine vom emite sute de sancţiuni doar aici, in Statele Unite, dar este important sa ne amintim ca nu doar America face aceste acţiuni”, a declarat oficialul american.
Pachetul de sancţiuni va fi cel mai recent dintr-un şir de mii de sancţiuni impuse Rusiei de catre SUA şi aliaţii sai, in urma invaziei din Ucraina din februarie 2022. Invazia a dus la moartea a zeci de mii de oameni şi la distrugerea unor intregi oraşe ucrainene.
Presiune menţinuta pe Rusia in pofida indoielilor privind sprijinul Congresului
Noile sancţiuni vin in contextul in care SUA şi aliaţii sai incearca sa menţina presiunea asupra Rusiei, in pofida indoielilor tot mai mari cu privire la aprobarea de catre Congres a unor noi pachete de asistenţa militara şi financiara pentru Ucraina.
Administraţia preşedintelui Joe Biden a epuizat fondurile aprobate anterior pentru Ucraina, iar o noua solicitare de fonduri aşteapta in Camera Reprezentanţilor, controlata in prezent de republicani.
„Sancţiunile şi controlul exporturilor sunt indreptate spre a incetini Rusia, a face mai dificil pentru ei sa duca razboiul”, a explicat Adeyemo.
El a adaugat insa ca, pentru a grabi infrangerea Rusiei şi a-i da şansa Ucrainei sa se apere, Congresul trebuie sa acţioneze pentru a aproba noi pachete de asistenţa militara şi financiara pentru ucraineni.
Sancţiunile nu sunt suficiente pentru a opri atacurile Rusiei
Unii experţi au avertizat insa ca sancţiunile nu sunt suficiente pentru a pune capat agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei.
„Ceea ce face Congresul pentru a trece noi pachete de asistenţa militara pentru Ucraina va conta mult, mult mai mult decat orice s-ar putea face in ceea ce priveşte sancţiunile”, a declarat Peter Harrell, un fost oficial al Consiliului Naţional de Securitate al SUA.
In decembrie anul trecut, Departamentul Trezoreriei estima ca economia Rusiei s-a contractat cu 2,1% in 2022, lovita puternic de sancţiuni. Cu toate acestea, economia rusa a depaşit aşteptarile iniţiale: FMI prognozeaza acum o creştere de 2,6% in 2024.
Economia Rusiei, afectata de cheltuieli militare tot mai mari
Joi, purtatoarea de cuvant a Fondului Monetar Internaţional, Julie Kozack, declara ca este clar ca Rusia se afla intr-o „economie de razboi”. Aceasta este caracterizata de cheltuieli militare tot mai mari, care cresc producţia de armament, dar şi de transferuri sociale guvernamentale care susţin consumul.
In acelaşi timp insa, avand in vedere sancţiunile, investiţiile private scad puternic, la fel ca şi productivitatea din sectoare cheie ale economiei ruse, ceea ce franeaza creşterea pe termen lung.
Noile sancţiuni anunţate de administraţia Biden lovesc puternic in complexul militar-industrial al Rusiei, principalul pilon de susţinere a razboiului declanşat in Ucraina. Ele vin insa pe fondul unor indoieli tot mai mari cu privire la determinarea Congresului SUA de a continua sa finanţeze efortul de razboi al Ucrainei.
Pentru a grabi infrangerea Rusiei pe campul de lupta, analiştii cred ca este nevoie in continuare de eforturi susţinute din partea SUA şi a aliaţilor sai de a dota armata ucraineana cu echipament militar modern. In acelaşi timp insa, impactul sancţiunilor asupra economiei ruse nu trebuie subestimat pe termen mediu şi lung.