Ultima actualizare: 2 august 2024
Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat o bomba la Congresul PPE de la Bucuresti, dezvaluind planul sau controversat de a transfera solicitantii de azil in „tari terte sigure”. Aceasta propunere radicala vine ca raspuns la presiunea crescanda a migratiei ilegale in Uniunea Europeana si reprezinta o schimbare fundamentala in abordarea politicii de azil.
„Orice solicitant de azil din UE ar putea fi transferat intr-o tara terta si ar putea efectua procedurile de azil acolo,” a declarat von der Leyen, citand din manifestul PPE.
In timp ce unii sustin ca aceasta masura ar putea ajuta la reducerea numarului de migranti ilegali, criticii o considera o incalcare a drepturilor omului si a obligatiilor internationale. Totusi, von der Leyen insista ca planul respecta pe deplin Conventia de la Geneva privind statutul refugiatilor si Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Necesitatea unei Abordari Ferme
Potrivit datelor Agentiei Europene pentru Azil, peste un milion de cereri de azil au fost depuse in UE in 2023, un nivel record al ultimilor sapte ani. Aceasta situatie a amplificat ingrijorarile privind securitatea si capacitatea de integrare a migrantilor, determinand liderii europeni sa caute solutii radicale.
„Cetatenii europeni se asteapta de la noi sa reducem numarul de migranti ilegali,” a subliniat Manfred Weber, presedintele PPE.
Von der Leyen sustine ca actuala abordare, in care migrantii ilegali sunt adusi in UE in „circumstante incredibile” de catre traficanti, nu este acceptabila. Ea pledeaza pentru o abordare proactiva, prin care UE sa-si reia controlul asupra frontierelor externe si sa decida „cine vine la noi si in ce conditii”.
Cai Legale pentru Migratie
In pofida criticilor, von der Leyen insista ca dreptul la azil ramane o valoare fundamentala pentru UE. Insa, pentru a proteja acest drept, trebuie sa existe o distinctie clara intre solicitantii de azil eligibili si migrantii ilegali.
„Investim o multime de bani acum in crearea cailor legale, de exemplu prin dezvoltarea educatiei si formarii profesionale in tarile de origine sau de tranzit,” a explicat von der Leyen.
Prin crearea acestor cai legale, UE spera sa descurajeze migratia ilegala si sa ofere alternative sigure pentru persoanele care au cu adevarat nevoie de protectie internationala.
Reactii Divergente
Propunerea lui von der Leyen a starnit reactii puternice atat din partea sustinatorilor, cat si a criticilor. Unii o considera o solutie pragmatica pentru a restabili controlul asupra frontierelor UE, in timp ce altii o critica drept o incalcare a drepturilor omului si a obligatiilor internationale.
Criticii avertizeaza ca transferul solicitantilor de azil in „tari terte sigure” ar putea duce la violari ale drepturilor omului si la conditii precare pentru migranti. De asemenea, exista ingrijorari legate de costurile si fezabilitatea logistica a unui astfel de plan.
In ciuda controverselor, propunerea lui von der Leyen a readus intr-o lumina puternica dezbaterea privind migratia si azilul in Europa. Ea reflecta dorinta unor lideri de a aborda aceasta problema complexa intr-un mod ferm si pragmatic, chiar daca acest lucru implica masuri controversate.
Ramane de vazut daca planul va fi implementat si cum vor reactiona celelalte institutii europene si statele membre. Cert este ca von der Leyen a aruncat o manusa controversata in arena politicii europene, provocand un val de reactii si dezbateri aprinse.
In timp ce unii o vad ca o solutie necesara, altii o considera o amenintare la adresa valorilor fundamentale ale UE. Indiferent de rezultat, propunerea ei a evidentiat nevoia urgenta de a gasi un echilibru intre securitate, drepturi si umanitate in gestionarea provocarii migratiei.