Ultima actualizare: 2 august 2024
Microsoft investeste in mod activ in dezvoltarea inteligentei artificiale, care este deja vizibila in Windows 11 si in serviciul Copilot (asistent virtual). In asteptarea anuntului iminent al Windows 12, se pune intrebarea: ce noutati va aduce acest sistem de operare?
Tot mai multe date noi apar online care indica lansarea iminenta a urmatoarei generatii a platformei Microsoft. Haideti sa ne dam seama la ce sa ne asteptam de la noua versiune de Windows.
Dezvoltarea Windows 12 este in plina desfasurare
In urma cu doi ani s-a raportat ca dezvoltarea Windows 12 a intrat intr-o faza activa. Se zvoneste ca Microsoft ar fi inceput sa recruteze dezvoltatori pentru a lucra la o noua editie a platformei sale inca din 2022.
Se presupune ca sistemul ar fi fost creat de la zero, desi acest lucru este greu de crezut. Cel mai probabil, va fi vorba de o evolutie a software-ului existent, cu adaugarea de noi caracteristici, similar cu tranzitia la Windows 11, unde structura de baza a sistemului de operare a pastrat elemente din versiunea 10.
Noi informatii despre Windows 12 au venit, de asemenea, de la Intel, care a declarat ca Microsoft colaboreaza probabil cu acest producator de procesoare pentru a optimiza hardware-ul pentru sarcini de lucru ridicate asociate cu activitatea de inteligenta artificiala. Confirmarea acestor date a fost primita si de la un reprezentant al unei alte companii – Qualcomm.
Potrivit informatiilor, CEO-ul Qualcomm, Cristiano Amon, in timpul unei discutii despre rezultatele financiare, a mentionat lansarea unei noi generatii de Windows la mijlocul anului 2024. Amon a vorbit despre noua incarnare a Windows, mentionand viitorul cip Snapdragon X Elite, care se va regasi in unele laptopuri. Aceste dispozitive vor fi echipate cu inteligenta artificiala.
La ce sa ne asteptam de la Windows 12
Windows 12 poarta numele de cod Next Valley. Microsoft a testat diverse idei si solutii pentru noul sistem de operare in ultimele luni. Puteti fi siguri ca actualizarea la Windows 12 va fi oferita gratuit pentru utilizatorii versiunii actuale a sistemului.

Cu toate acestea, merita sa ne amintim ca cerintele minime de sistem pentru noul software vor fi cu siguranta mai mari decat pentru Windows 11, deja destul de pretentios. Asadar, ar trebui sa va ganditi din timp la achizitionarea unui nou echipament.
Fara indoiala, sistemul de operare Windows 12 va fi imbogatit cu functii de inteligenta artificiala si chatbots. Iar Copilot (asistentul virtual) va deveni o parte integranta a software-ului Microsoft. Compania ii testeaza deja functionalitatea, punand-o la dispozitia utilizatorilor din unele tari, cum ar fi SUA si Marea Britanie.
La CES 2023, Panos Panay, pe atunci sef al Windows, si-a exprimat convingerea ca inteligenta artificiala va schimba fundamental modul in care se face totul in Windows. In plus, in octombrie 2022, in cadrul unei conferinte Microsoft a avut loc o scurgere de informatii care ar fi aratat noul sistem in actiune.
Am vazut o interfata usor schimbata – bara de activitati, care era usor separata de marginea de jos a ecranului si usor ridicata deasupra acestuia. Prin aceste modificari estetice, Microsoft urmareste sa faciliteze navigarea pe dispozitivele tactile. Notificarile push ar putea, de asemenea, sa se schimbe.
Sectiunea de widget-uri, informatiile de baza si cautarea sistemului vor fi probabil mutate mai aproape de marginea superioara a ecranului. De-a lungul timpului, unele solutii pot fi imbunatatite in continuare sau modificate inainte de lansarea unui nou sistem de operare.
Ce s-ar mai putea schimba in Windows 12

In Windows 12, Microsoft ar trebui sa unifice aspectul software-ului. Nu se poate permite ca platforma moderna a celui de-al treilea deceniu al secolului XXI sa mai contina inca elemente de la sfarsitul secolului trecut. Este suficient sa mergeti la Device Manager, care imi aminteste de ceea ce am vazut acum aproape 30 de ani in Windows 95.
Unificarea aspectului inseamna, de asemenea, renuntarea la panoul de control. Aceasta sectiune contine elemente din Windows XP (iar radacinile sale se intorc la Windows 95) si nu corespunde interfetei. In prezent, aplicatia Settings face o treaba excelenta si are un design modern. Prin urmare, relicva invechita a sistemului trebuie eliminata cat mai curand posibil.
De asemenea, as dori sa vad ca Microsoft imbunatateste meniul Start, care inca arata inestetic si nu ofera o functionalitate optima. Optiunile de personalizare in acest domeniu sunt limitate, iar pictogramele si interfata nu sunt atractive din punct de vedere vizual. Persoanele care doresc sa faca modificari aici sunt obligate sa foloseasca programe terte precum Start11.
De asemenea, ma astept ca Microsoft sa extinda capacitatile Windows Hello. Mi se pare ca gigantul din Redmond evita in prezent sa integreze complet acest serviciu in intregul ecosistem. Exista un potential pentru dezvoltarea in continuare a functiilor de protectie a accesului la aplicatii si la conturile Microsoft folosind aceasta tehnologie.
Integrarea mai stransa a Microsoft 365 cu noul sistem este, de asemenea, importanta pentru mine. Mi-ar placea sa pot sa imi editez profilul, sa imi actualizez abonamentul direct din Windows 12. Ce ati dori sa imbunatatiti in Windows? Scrieti comentarii…