• Latest
  • Trending
  • All
  • Știați că?
  • Istorie Cultura Religie
  • Bunăstare
  • Călătorii
  • Rețete culinare
  • Casă și grădină
  • Tehnologie
  • Știință
  • Auto
  • Business
  • Sport
  • Animale
  • Stil de viata sanatos
Care este diferența dintre Prosecco și Șampanie?

Care este diferenta dintre Prosecco si Șampanie?

2 august 2024
De la ce înălțime poți sări în apă înainte ca aceasta să se simtă ca betonul și să devină mortală?

De la ce înălțime poți sări în apă înainte ca aceasta să se simtă ca betonul și să devină mortală?

6 aprilie 2025
Evaluarea medicală și decizia finală

Pregătirea pentru operația de protezare a șoldului – ghid complet pentru pacienți

5 aprilie 2025
Cum kinetoterapia îți poate îmbunătăți viața

Cum kinetoterapia îți poate îmbunătăți viața

4 martie 2025
Există un candidat ideal pentru implantul de păr FUE?

Există un candidat ideal pentru implantul de păr FUE?

5 februarie 2025
3 lucruri pe care nu ar trebui să le ignori dacă vrei să ai parte de o călătorie fără griji în Ungaria

3 lucruri pe care nu ar trebui să le ignori dacă vrei să ai parte de o călătorie fără griji în Ungaria

5 februarie 2025
Trump pune cartelurile mexicane pe lista neagră: ce înseamnă asta și de ce se tem mexicanii

Trump pune cartelurile mexicane pe lista neagră: ce înseamnă asta și de ce se tem mexicanii

23 ianuarie 2025
Paella cu Cârnați: Rețetă Tradițională Spaniolă Ușor de Făcut Acasă

Paella cu Cârnați: Rețetă Tradițională Spaniolă Ușor de Făcut Acasă

16 ianuarie 2025
Combinații cu jamon: cum să-i descoperi gustul într-un mod nou

Combinații cu jamon: cum să-i descoperi gustul într-un mod nou

15 ianuarie 2025
Cum să Prepari Sosul Olandez Perfect: Rețetă Pas cu Pas pentru Începători

Cum să Prepari Sosul Olandez Perfect: Rețetă Pas cu Pas pentru Începători

14 ianuarie 2025
Toyota 4Runner TRD Pro 2024-2025: Creat pentru off-road extrem

Toyota 4Runner TRD Pro 2024-2025: Creat pentru off-road extrem

13 ianuarie 2025
Când trebuie să mergi urgent la service: defecțiuni periculoase ale mașinii

Când trebuie să mergi urgent la service: defecțiuni periculoase ale mașinii

12 ianuarie 2025
Pompa de apă defectă? Iată 7 semne care îți spun că trebuie înlocuită

Pompa de apă defectă? Iată 7 semne care îți spun că trebuie înlocuită

11 ianuarie 2025
marți, octombrie 14, 2025
  • Login
  • Stiri
  • Tehnologie
  • Stiinta
  • Sanatate
  • Welness
  • Rețete
  • Divertisment
  • Calatorii
  • Cultura
  • DIY
  • Animale
  • Auto
  • Stiati ca?
Nici un Rezultat
Vezi Toate Rezultatele
Nici un Rezultat
Vezi Toate Rezultatele
Home Rețete culinare

Care este diferenta dintre Prosecco si Șampanie?

de Sara Iacob
2 august 2024
in Rețete culinare
Reading Time: 7 mins read
0
Care este diferența dintre Prosecco și Șampanie?

Care este diferența dintre Prosecco și Șampanie?

Ultima actualizare: 2 august 2024

Descopera secretele celor mai faimoase vinuri spumante din lume: Prosecco si Șampanie. Navigheaza prin aroma, metoda de productie si originea fiecaruia pentru a intelege ce le face unice si irezistibile pentru iubitorii de vin.

In acest articol discutam despre 6 fapte care explica diferenta dintre cele doua bauturi celebre intr-un limbaj simplu si usor de inteles.

Diferenta 1

Atat prosecco, cat si sampania sunt vinuri spumante. Ambele bauturi sunt recunoscute de UNESCO ca facand parte din Patrimoniul Mondial. Aici se termina asemanarile dintre ele. Doar vinul produs in provincia franceza Champagne poate fi numit sampanie, in timp ce prosecco este creat doar in denumirea Prosecco DOC, situata simultan in provinciile italiene Veneto si Friuli.

Istoria numelui

Pana de curand, soiul de struguri pentru Prosecco se numea si „Prosecco”; denumirea „Glera” i-a fost atribuita oficial abia in 2009. Autoritatile italiene au luat masuri clare de delimitare pentru a opri productia de vinuri sub denumirea Prosecco din regiuni si tari din afara zonei istorice de productie. Acum, Prosecco este exclusiv o denumire, adica o arie geografica de productie strict protejata de autoritatile UE.

Diferenta 2

Daca prosecco se obtine dintr-un singur soi de „glera”, atunci materia prima pentru sampanie este formata din sapte soiuri permise. Trei dintre ele sunt de baza: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, iar patru sunt suplimentare: Arban, Pinot Blanc, Petit Meslier si Pinot Gris. 

Cu toate acestea, principalul lucru nu este soiul sau chiar patria vinului. In primul rand, prosecco se distinge de sampanie prin metoda de productie.

Care este diferenta dintre Prosecco si Șampanie?

Diferenta 3

Șampania este produsa prin „metoda Champenois”, iar Prosecco – prin „metoda Charmat”. Metoda Champenois sau, asa cum mai este numita, metoda traditionala, cunoscuta si sub numele de metoda clasica, consta in faptul ca vinul gata preparat, odata fermentat, este turnat in sticle, la care se adauga un amestec de zahar si drojdie (asa-numitul liqueur de circulation). Dupa aceasta, sticla este inchisa ermetic, iar in vin incepe fermentarea secundara. 

Mancand zaharul, drojdia elibereaza dioxid de carbon si, intrucat nu are unde sa se duca din sticla sigilata, se dizolva in vin, saturand viitoarea sampanie cu celebrele bule. In tot acest timp, sampania evolueaza, dobandind gustul si aroma dorite de vinificator. Perioada acestei invechiri depinde de tipul de sampanie pe care vinificatorul doreste sa o obtina: perioada minima este de 15 luni, iar pentru cuvele invechite aceasta creste la trei ani.

CITEȘTE ȘI
Tort de ciocolata: cea mai delicioasa reteta

Situatia este complet diferita in cazul prosecco. Iconicul vin spumant italian este obtinut prin „metoda Charmat”, incredibil de simpla, in care vinul este carbonatat in rezervoare mari de otel. Ca si in cazul metodei traditionale, totul incepe cu vin obisnuit, care este amestecat cu zahar si drojdie in acelasi mod. 

Aici se termina asemanarile: in cazul metodei Charmat, vinul nu este turnat in sticle, ci in autoclave uriase din otel, unde fermenteaza sub presiune ridicata. Fermentarea secundara in cazul Prosecco dureaza mult mai putin timp – de la una la sase saptamani, dupa care vinul spumant este imediat filtrat si imbuteliat. 

Secretul metodei

Italienii insista sa numeasca „metoda Charmat” „metoda Martinotti”, deoarece compatriotul lor Federico Martinotti a fost cel care a testat pentru prima data, in anii 1890, procesul de transformare a vinului linistit in vin spumant intr-un autoclav (si nu in sticla).

Primul care a brevetat un nou echipament pentru acest lucru a fost francezul Eugene Charmat. Daca se doreste, acest nume poate combina ambele optiuni: „Metoda Charmat-Martinotti”.

Diferenta 4

In timpul productiei de sampanie, vinul intra in contact cu drojdia mult mai strans si pentru mult mai mult timp. Pentru o persoana departe de vinificatie, poate parea ca diferenta dintre „metoda Champenois” si „metoda Charmat” este minima: pur si simplu, intr-un caz, vinul fermenteaza in sticla, iar in cel de-al doilea intr-un recipient de otel. 

Realitatea este mult mai complicata, atat de mult incat schimbarea procesului de fermentare duce la profile de aroma complet diferite pentru cele doua vinuri. Datorita faptului ca, in timpul productiei de sampanie, vinul intra in contact cu drojdia mult mai strans si pentru mult mai mult timp, bautura dobandeste note distincte de „paine”, cum ar fi nuante de chifle, brioche si paine prajita. 

CITEȘTE ȘI
Piure de cartofi dulci - retete delicioase si idei creative

In plus, sampania se mandreste cu note de fructe subtile, dar expresive, care variaza de la arome complexe de fructe albe coapte pana la note de citrice. In fine,

Care este diferenta dintre Prosecco si Șampanie?

Diferenta 5

Prosecco este intotdeauna limpede ca cristalul si nu are sedimente. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in timpul productiei prin metoda Charmat, vinurile sunt filtrate. De asemenea, deoarece Prosecco creat prin metoda Charmat este imbuteliat imediat dupa fermentarea secundara, fara invechire suplimentara, are un caracter proaspat, fructat, care este asociat cu pere, mere, precum si cu caprifoi si note florale. 

Acest lucru, de altfel, face ca metoda Charmat sa fie ideala nu numai pentru Prosecco, ci si pentru alte vinuri obtinute din soiuri de struguri aromatici, cum ar fi Moscato si Riesling. In plus, aceasta metoda pastreaza mai bine aroma originala a strugurilor – spre deosebire de metoda traditionala, care, datorita invechirii pe drojdie, introduce in vin mai multe arome de nuca si prajite. 

O alta caracteristica a Prosecco este carbonatarea sa mai moale: presiunea din el este de numai 2-4 atmosfere,

Faima mondiala

Popularitatea mondiala a Prosecco este confirmata de statistici. Prosecco este cel care detine primul loc in ceea ce priveste volumele de productie si vanzarile de multi ani. Aproape 600 de milioane de sticle pe an – adica de trei ori mai mult decat Pinot Grigio si de sase ori mai mult decat Chianti! In Rusia, vanzarile de prosecco aproape ca s-au triplat in ultimii 10 ani.

Diferenta 6

Nu in ultimul rand, diferenta dintre Prosecco si sampanie este pretul final. Productia de sampanie este un proces complex si de lunga durata care necesita monitorizarea modului in care vinul se dezvolta in sticle, intoarcerea atenta a acestora pe toata perioada de invechire si eliminarea sedimentelor inutile din sampanie. 

Productia de Prosecco poate fi descrisa in doar cinci pasi simpli: „deschideti rezervorul” – „adaugati vinul, zaharul si drojdia” – „inchideti rezervorul” – „asteptati cateva saptamani” – „prosecco este gata”.

Citeste si asta…

  • Paella cu Cârnați: Rețetă Tradițională Spaniolă Ușor de Făcut Acasă
    Paella cu Cârnați: Rețetă Tradițională Spaniolă Ușor de Făcut Acasă
    Rețetă simplă de paella cu cârnați, gata în 45 minute. Ingrediente ușor de găsit, gust autentic spaniol. Perfect pentru cină! 🍚
  • Combinații cu jamon: cum să-i descoperi gustul într-un mod nou
    Combinații cu jamon: cum să-i descoperi gustul într-un mod nou
    Jamon-ul spaniol, regele delicateselor iberice, își dezvăluie secretele într-un ghid complet despre cele mai rafinate și surprinzătoare combinații care îi pun în valoare gustul unic.
  • Cum să Prepari Sosul Olandez Perfect: Rețetă Pas cu Pas pentru Începători
    Cum să Prepari Sosul Olandez Perfect: Rețetă Pas cu Pas pentru Începători
    Pregătește un sos olandez perfect cu această rețetă detaliată pas cu pas. Ingrediente simple și tehnici practice pentru un sos cremos și aromat, gata în doar 20 de minute.
  • Cum să diversifici meniul după sărbători: rețete inedite din ingrediente simple
    Cum să diversifici meniul după sărbători: rețete inedite din ingrediente simple
    Rețete sănătoase și creative pentru perioada de după sărbători, perfecte pentru a reveni la o alimentație echilibrată folosind ingrediente simple și accesibile.
  • Zmeura in suc propriu pentru iarna: Gustul verii in borcan
    Zmeura in suc propriu pentru iarna: Gustul verii in borcan
    Ultima actualizare: 2 august 2024Ai visat vreodata sa savurezi aroma imbietoare a zmeurei proaspete in mijlocul iernii? Sa simti explozia… Citește mai mult: Zmeura in suc propriu pentru iarna: Gustul verii in borcan
Care este diferenta dintre Prosecco si Șampanie?

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Citeste si...:

  • Cum să Prepari Sosul Olandez Perfect: Rețetă Pas cu Pas pentru Începători
  • Reteta delicioasa de chiftelute din peste in sos de ghimbir
  • Salata Greceasca Traditionala: Reteta de Neratat pentru un Gust Autentic!
  • Reteta delicioasa de crochete de pui cu sos de iaurt
  • O reteta racoritoare de inghetata cu lamaie si ghimbir
CITEȘTE ȘI
Crochete din cartofi cu mozzarella
Share196Tweet123
Sara Iacob

Sara Iacob

Sara Iacob este o jurnalistă dedicată, specializată în nutriție și gătit, cu o experiență solidă în jurnalism și o educație aprofundată în domeniul alimentației sănătoase. Combinând pasiunea pentru gastronomie cu cunoștințele de nutriție, ea oferă articole și reportaje de înaltă calitate, furnizând informații precise și practice. Având și competențe de bucătar profesionist, Sara conduce ateliere de gătit și seminarii interactive, îndrumând familiile spre un stil de viață sănătos și echilibrat. Este cunoscută pentru abordarea sa accesibilă și practică, articolele ei ajutând la îmbunătățirea calității vieții cititorilor prin sfaturi utile legate de alimentație, gătit, și organizarea eficientă a vieții de familie.

Related Posts

Paella cu Cârnați: Rețetă Tradițională Spaniolă Ușor de Făcut Acasă

Paella cu Cârnați: Rețetă Tradițională Spaniolă Ușor de Făcut Acasă

de Vă vedem!
16 ianuarie 2025
0

Rețetă simplă de paella cu cârnați, gata în 45 minute. Ingrediente ușor de găsit, gust autentic spaniol. Perfect pentru cină!...

Combinații cu jamon: cum să-i descoperi gustul într-un mod nou

Combinații cu jamon: cum să-i descoperi gustul într-un mod nou

de Vă vedem!
15 ianuarie 2025
0

Jamon-ul spaniol, regele delicateselor iberice, își dezvăluie secretele într-un ghid complet despre cele mai rafinate și surprinzătoare combinații care îi...

Cum să Prepari Sosul Olandez Perfect: Rețetă Pas cu Pas pentru Începători

Cum să Prepari Sosul Olandez Perfect: Rețetă Pas cu Pas pentru Începători

de Vă vedem!
14 ianuarie 2025
0

Pregătește un sos olandez perfect cu această rețetă detaliată pas cu pas. Ingrediente simple și tehnici practice pentru un sos...

Cum să diversifici meniul după sărbători: rețete inedite din ingrediente simple

Cum să diversifici meniul după sărbători: rețete inedite din ingrediente simple

de Vă vedem!
5 ianuarie 2025
0

Rețete sănătoase și creative pentru perioada de după sărbători, perfecte pentru a reveni la o alimentație echilibrată folosind ingrediente simple...

Zmeura in suc propriu pentru iarna: Gustul verii in borcan

Zmeura in suc propriu pentru iarna: Gustul verii in borcan

de Vă vedem!
2 august 2024
0

Ai visat vreodata sa savurezi aroma imbietoare a zmeurei proaspete in mijlocul iernii? Sa simti explozia de gust si prospetime...

Branza Camembert la Cuptor cu Bagheta: O Incantare Culinara Fascinanta

Branza Camembert la Cuptor cu Bagheta: O Incantare Culinara Fascinanta

de Vă vedem!
2 august 2024
0

Imagineaza-ti o seara perfecta de weekend. Luminile difuze, muzica discreta in fundal si tu, pregatind ceva spectaculos pentru cei dragi....

IN TREND

  • Cele mai bune 5 roluri ale lui Brie Larson. Nu doar Captain Marvel

    Cele mai bune 5 roluri ale lui Brie Larson. Nu doar Captain Marvel

    492 shares
    Share 196 Tweet 123
  • 7 Combinatii de alimente care v-ar putea dauna sanatatii

    491 shares
    Share 196 Tweet 123
  • Care este diferenta dintre Prosecco si Șampanie?

    492 shares
    Share 196 Tweet 123
  • 14 Filme despre bucle temporale

    493 shares
    Share 196 Tweet 123
  • Motivul pentru care geocentrismul a dominat atat de mult timp

    491 shares
    Share 196 Tweet 123
  • Depozitarea Alimentelor pentru Camping: Sfaturi Utile si Trucuri Practice

    493 shares
    Share 196 Tweet 123
  • Trending
  • Comments
  • Latest
De ce cred că nu ar trebui să schimbi uleiul între 5.000 și 12.000 km?

De ce cred că nu ar trebui să schimbi uleiul între 5.000 și 12.000 km?

5 ianuarie 2025
Este dăunător să bem ceai și cafea în timpul mesei?

Este dăunător să bem ceai și cafea în timpul mesei?

5 ianuarie 2025
Regiunea separatistă a Moldovei se confruntă cu noi întreruperi de curent sâmbătă

Regiunea separatistă a Moldovei se confruntă cu noi întreruperi de curent sâmbătă

4 ianuarie 2025
Starea de sanatate a lui Kate Middleton: Printesa de Wales renunta la un eveniment caritabil important

Starea de sanatate a lui Kate Middleton: Printesa de Wales renunta la un eveniment caritabil important

2 august 2024
Cat costa un meniu de nunta in 2023 Afla cum poti economisi

Cat costa un meniu de nunta in 2025 Afla cum poti economisi

0
Ce inseamna culoarea mucusului: galben, verde, maro si altele

Ce inseamna culoarea mucusului: galben, verde, maro si altele

0
7 Combinații de alimente care v-ar putea dăuna sănătății

7 Combinatii de alimente care v-ar putea dauna sanatatii

0
14 Filme despre bucle temporale

14 Filme despre bucle temporale

0
De la ce înălțime poți sări în apă înainte ca aceasta să se simtă ca betonul și să devină mortală?

De la ce înălțime poți sări în apă înainte ca aceasta să se simtă ca betonul și să devină mortală?

6 aprilie 2025
Evaluarea medicală și decizia finală

Pregătirea pentru operația de protezare a șoldului – ghid complet pentru pacienți

5 aprilie 2025
Cum kinetoterapia îți poate îmbunătăți viața

Cum kinetoterapia îți poate îmbunătăți viața

4 martie 2025
Există un candidat ideal pentru implantul de păr FUE?

Există un candidat ideal pentru implantul de păr FUE?

5 februarie 2025

Copyright © 2025 Vavedem.ro.

Navigare pe site

  • Despre Noi
  • Politică de confidențialitate
  • Termeni si condiții
  • Politica Editorială
  • Politica de Corectare a Erorilor
  • Contact

Urmăriți-ne

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Nici un Rezultat
Vezi Toate Rezultatele
  • Stiri
  • Tehnologie
  • Stiinta
  • Sanatate
  • Welness
  • Rețete
  • Divertisment
  • Calatorii
  • Cultura
  • DIY
  • Animale
  • Auto
  • Stiati ca?

Copyright © 2025 Vavedem.ro.