Ultima actualizare: 2 august 2024
Populismul a devenit o problema endemica in Romania zilelor noastre, generand ceea ce fostul presedinte Ion Iliescu numeste „marea pandemie morala a societatii”. Intr-un interviu acordat lui Ionut Vulpescu, Iliescu trage un semnal de alarma cu privire la amploarea fenomenului si lipsa de reactie a publicului.
Un virus care se raspandeste necontrolat
Ion Iliescu foloseste termenul „viral” pentru a descrie raspandirea populismului in Romania contemporana. El considera ca acesta „a generat marea pandemie morala a societatii noastre, fata de care publicul nu a facut anticorpi”.
Fenomenul a luat amploare in ultimii ani din cauza „absentei vointei politice de a construi ceva”, afirma Iliescu. In lipsa unor proiecte concrete, politicienii recurg la lozinci populiste pentru a-si atrage sustinatori.
„Golania a fost interpretata drept cinism, circul drept spirit ludic, demagogia ca mesianism providential. Din aceste pricini, chiar partidele politice au intrat in competitia pentru populism” – Ion Iliescu
Electoratul, ratacit de promisiuni false

Conform lui Ion Iliescu, electoratul nu mai este atent la capabilitatile reale ale politicienilor, ci doar la promisiunile pe care le fac acestia. Oamenii nu mai analizeaza daca angajamentele luate pot fi indeplinite, ci doar daca suna bine la ureche.
Iliescu afirma:
„electoratul a inceput sa priveasca la cine e dispus sa dea mai mult, nu cine e capabil sa faca mai mult”
Aceasta abordare simplista si naive duce in cele din urma la dezamagire si frustrare in randul alegatorilor.
Costuri mari pentru societate
Fostul presedinte atrage atentia ca „costul populismului este foarte mare”:
- cresterea taxelor
- inflatie tot mai mare
- polarizarea societatii
Toate acestea se petrec pe fondul unei crize identitare mai largi, in conditiile in care Romania inca se definespe prin evocarea trecutului ei comunist.
O societate fara busola morala
Ion Iliescu vede in lipsa de reactie a publicului fata de „pandemia morala” generata de populism un semn ingrijorator pentru democratia din Romania.
El critica politicienii care, in goana dupa popularitate, promit mariri de pensii si salarii fara acoperire economica. Pe termen lung insa, toate aceste masuri duc la inflatie, somaj si polarizare sociala.
„Cand liderii politici au vrut sa fie populari, au alunecat in populism” – sustine Ion Iliescu.
Populismul reprezinta o amenintare majora la adresa societatii romanesti, cu costuri economice si sociale majore. Pentru a contracara acest fenomen, este nevoie de proiecte politice solide, de responsabilitate din partea clasei politice si de discernamant din partea electoratului. Altfel, dezamagirea si scepticismul vor continua sa se adanceasca.