9.5 C
București
duminică, decembrie 3, 2023

Isus s-a considerat Dumnezeu? Adevăr sau Interpretare?

Date:

Share post:

S-a considerat Isus pe sine însuși Dumnezeu? Răspunsul la această întrebare determină opiniile a miliarde de oameni. Cei mai mulți creștini vor răspunde că da, Iisus s-a numit Dumnezeu. Cu toate acestea, evreii, musulmanii și un mic procent de creștini vor răspunde diferit. Mai mult, mulți cercetători, cum ar fi Bart Ehrman, vor spune că Iisus nu s-a numit Dumnezeu. De ce? Răspunsul lui Bart Ehrman la această întrebare este dat mai jos.

zonia.ro

“Cred cu tărie că Iisus nu a vorbit niciodată despre sine ca fiind Dumnezeu. O modalitate de a demonstra acest lucru este să ne aliniem sursele de informații despre Iisus în ordine cronologică.

Avem trei surse – Evangheliile lui Matei, Marcu și Luca. Ele sunt numite evanghelii sinoptice pentru că coincid în multe locuri, au paralele de complot, inclusiv aceeași formulare. Toți cercetătorii sunt de acord că aceste evanghelii au apărut prin copiere parțială.

Cercetătorii care au studiat această problemă încă din secolul al XIX-lea susțin că atât Matei, cât și Luca au avut ca sursă Evanghelia lui Marcu. Matei și Luca au copiat cuvintele lui Marcu. De asemenea, Matei și Luca au declarații despre Iisus pe care Marcu nu le are. Prin urmare, majoritatea cercetătorilor cred că Matei și Luca au avut acces la o altă sursă scrisă (în afară de Evanghelia lui Marcu), pe care o numesc Q.

Q este un grup de ziceri ale lui Iisus la care Matei și Luca au avut acces. Matei are materiale pe care nici Marcu și nici Luca nu le au. Același lucru este valabil și pentru Luca.

organicsfood.ro

Așadar, avem Matei, Marcu, Luca și, de asemenea, Q, L și M (surse speciale pentru Matei și Luca). Dacă ne uităm la tot acest material, constatăm că Isus nu se referă nicăieri la Sine ca fiind Dumnezeu.

CITEȘTE ȘI
Serafimii sunt al doilea rang după Dumnezeu. Cum au făcut ordine "îngerii de putere" creștini?

Cea mai veche sursă în care Iisus se numește Dumnezeu este Evanghelia după Ioan. Cea mai recentă este cea mai recentă sursă. Se pare că avem șase surse față de una singură. Toate aceste șase surse sunt anterioare.

Mi se pare absolut incredibil că șase autori, știind că Iisus se numește pe sine Dumnezeu, au ales să nu menționeze acest lucru. Este ca și cum nu ar fi fost suficient de important pentru a fi menționat. Așa că mi se pare complet neverosimil ca Iisus să se fi numit Dumnezeu.”

O critică a argumentului conform căruia Iisus s-a temut să-și dezvăluie divinitatea

O explicație pentru contradicția descrisă mai sus este aceea că Iisus a fost inițial reticent în a-și dezvălui natura și abia la sfârșit le-a poruncit ucenicilor săi să le spună celorlalți că este Dumnezeu.

Bart Ehrman răspunde la această afirmație în felul următor:

“Ar trebui să spunem, deci, că Evanghelia lui Ioan este greșită, pentru că în această Evanghelie Isus își afirmă divinitatea pe tot parcursul slujbei sale.

În al doilea rând, ar fi o greșeală să spunem că Iisus și-a ascuns divinitatea pentru a-și păstra viața. Pentru că nu a fost răstignit pentru că a pretins că este Dumnezeu. Pretențiile sale divine sunt irelevante pentru oricare dintre relatările despre răstignire.

Când citim relatarea procesului lui Iisus, Ponțiu Pilat îl trimite să fie executat pentru că Iisus se numește pe sine însuși rege evreu. Aceasta este o declarație politică. Pilat nu este preocupat de teologia evreilor.

CITEȘTE ȘI
Calendar ortodox iulie 2023. Sărbători sfinți și zile de post

Termenul “Mesia” în majoritatea surselor evreiești ale vremii și în înțelegerea romană a gândirii iudaice înseamnă că Mesia este viitorul uns, regele lui Israel. Hristos este cuvântul grecesc. Mashiach este cuvântul ebraic. Acești termeni se referă la regele care a fost uns la încoronare pentru a arăta că regele este alesul lui Dumnezeu.”

Interpretarea pasajului din Marcu 2:5-12

Unul dintre argumentele credincioșilor în favoarea lui Iisus care indică divinitatea sa în evangheliile sinoptice este citarea unui pasaj din Evanghelia lui Marcu în care Iisus vindecă un paralizat. Iisus i-a iertat păcatele, iar fariseii au răspuns spunând că numai Dumnezeu poate ierta păcatele și că, prin urmare, Iisus blasfemiază:

Dar ca să știți că Fiul Omului are putere să ierte păcatele pe pământ….. Apoi i-a vorbit paraliticului: “Îți spun: “Scoală-te, ia-ți rogojina și du-te acasă.

Bart Ehrman răspunde la această afirmație în felul următor:

“Isus demonstrează o minune prin vindecarea unui om. Din moment ce Isus poate ierta păcatele, și numai Dumnezeu poate face acest lucru, atunci Isus a arătat divinitatea sa. Dar acesta este un raționament complet greșit.

Dușmanii lui Iisus spun că numai Dumnezeu poate vindeca o persoană. Dar Isus spune că Fiul Omului are autoritatea de a ierta păcatele. Cine i-a dat această autoritate? Iisus a primit această autoritate de la Dumnezeu Însuși. Nu rezultă că Isus este Dumnezeu.

Un alt aspect este că, așa cum a observat Ed Parish Sanders, cercetător al Noului Testament, în timpul sacrificiilor, preoții evrei declarau că păcatele jertfitorului erau iertate. Preoții aveau această autoritate. Așadar, în acest pasaj, Iisus polemizează cu preoții evrei, afirmând că are mai multă autoritate decât ei.”

CITEȘTE ȘI
Boboteaza: Ce sărbătorim pe 6 ianuarie și ce tradiții trebuie să respectăm 🙏

Considerați că raționamentul lui Bart Ehrman este convingător? Videoclipul integral al lui Bart Ehrman poate fi vizionat aici:

Citește și asta…

  • Hinduismul și budismul: asemănări și diferențe
    Descoperă asemănările dintre hinduism și budism, două religii cu origini comune în India. Află care sunt cele mai importante 7 deosebiri dintre ele, de la rolul karmei și al renunțării până la statutul lui Buddha și al zeilor.
  • Care este diferența dintre religie și ideologie
    Descoperă diferența subtilă, dar crucială, dintre religie și ideologie și cum acestea influențează modul în care înțelegem lumea și ne raportăm la valorile noastre.
  • Unde a fost Iisus între moartea și învierea Sa: clarificări biblice
    După moartea lui Iisus, speculațiile cu privire la locul în care a fost în cele trei zile dintre moarte și înviere sunt discutate. Există mai multe interpretări, dar scripturile oferă puține informații precise. Un pasaj din Luca 23:42 sugerează că Iisus a mers în rai, unde a fost întâlnit de un tâlhar credincios. Un alt pasaj, 1 Petru 3:18-20, indică faptul că Iisus a anunțat spiritele din închisoare. Cu toate acestea, biblia nu detaliază aceste evenimente în mod clar.
  • Isus s-a considerat Dumnezeu? Adevăr sau Interpretare?
    Dacă te întrebi dacă Isus s-a considerat pe sine Dumnezeu, răspunsurile diferă. Bart Ehrman argumentează că Isus nu s-a autoproclamat Dumnezeu. Vei descoperi mai multe în videoclipul său.
  • Irod cel Mare: Regele Paranoic al Evreilor!
    Explorează viața controversată a lui Irod cel Mare, de la crimele îngrozitoare până la magnificele sale proiecte de construcție, explorează viața unui rege care a lăsat o amprentă indelibilă în istoria Israelului.
Isus s-a considerat Dumnezeu? Adevăr sau Interpretare? argumente teologice
viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

Rugăciunea văduvei

Când se pierde o persoană iubită, este greu să știi cum să te rogi. Rugăciunea văduvei este pentru puterea de a merge mai departe și pentru o nouă iubire care va face ca durerea să merite.

Cuviosul Antonie cel Mare: fondatorul monahismului și învățător al pocăinței

Citește despre Cuviosul Antonie cel Mare, un sfânt universal, care a apărat dreapta credință, a întemeiat prima obște monahală și a fost ocrotitorul animalelor și al bolnavilor.

Calendar ortodox iunie 2023. Sărbători sfinți și zile de post

Aflați evenimentele creștine și ortodoxe ✝️ din calendarul ortodox iunie 2023. Descoperiți informații despre sărbători sfinți, zilele de post și alte evenimente importante din aceasta luna.

Irod cel Mare: Regele Paranoic al Evreilor!

Explorează viața controversată a lui Irod cel Mare, de la crimele îngrozitoare până la magnificele sale proiecte de construcție, explorează viața unui rege care a lăsat o amprentă indelibilă în istoria Israelului.

Rugăciune pentru pace în familie. Această rugăciune risipește gândurile negre și mânia

Fiecare familie trece printr-o perioadă de criză în care se pare că nimic nu mai poate îndrepta lucrurile....

Cum poate un mirean să aplice învățăturile Sfinților Părinți în viața sa?

Învățăturile Sfinților Părinți reprezintă o comoară spirituală neprețuită pentru fiecare creștin ortodox. Chiar dacă la prima vedere par dificil de pus în practică de către mireni, ele conțin numeroase sfaturi înțelepte care ne pot ghida pe calea mântuirii.

Rugăciunea de seară a Sfântului Macarie cel Mare către Dumnezeu Tatăl – Vă vedem!

Rugăciunile de seară ne aduc liniște și ne feresc de gândurile întunecate. Roagă-te în fiecare seară pentru a...

Calendar ortodox octombrie 2023. Sărbători sfinți și zile de post

Aflați evenimentele creștine și ortodoxe ✝️ din calendarul ortodox octombrie 2023. Informații despre sărbători sfinți, zilele de post și alte evenimente importante din aceasta luna.