Ultima actualizare: 2 august 2024
Pe 24 mai, Biserica Ortodoxa il cinsteste pe Sfantul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, un pustnic renumit pentru postul sau extrem si viata sa plina de virtuti. Originar din Antiohia, Sfantul Simeon s-a remarcat inca de la nastere prin semnele Sale deosebite de sfintenie.
Conform traditiei, inainte de a se naste, Sfantul Ioan Botezatorul i s-a aratat mamei sale intr-o vedenie si a prezis ca fiul ei va fi un mare postitor:
„Va suge lapte numai din sanul cel drept, iar de cel stang nu se va atinge, caci va fi fiu al dreptaţii. El nu va gusta carne, vin sau vreo mancare facuta cu meşteşug omenesc, ci numai paine, miere şi sare; iar bautura lui va fi apa.”
Dupa nasterea lui Simeon, aceste semne s-au adeverit. Copilul refuza sa suga din sanul stang al mamei si intoarcea capul cand aceasta manca carne sau bea vin. Astfel, inca de mic, Sfantul Simeon a imbratisat un regim alimentar strict vegetarian, bazat pe paine, miere si sare.
La varsta de sase ani, Simeon a intrat in manastire, unde a continuat sa traiasca o viata de aspra asceza. Cu timpul, a ajuns sa renunte complet la hrana pamanteasca, traind doar cu Sfanta Impartasanie pe care o primea in mod miraculos dupa fiecare Liturghie.
Conform marturiilor ucenicilor sai, un barbat imbracat in haine preotesti venea si ii dadea de mancare o hrana cereasca, alba si dulce la gust:
„Din acel vas scotea mancare cu un cleşte şi imi dadea de trei ori, insa nu ştiu ce mancare era; numai atat ştiu, ca era dulce la gust, alba şi negraita la vedere. Din acel ceas pana in ziua de astazi a venit acel barbat minunat in toate duminicile, dupa dumnezeiasca Liturghie, şi imi dadea acea dumnezeiasca impartaşire; astfel ca imi potolea foamea pana in Duminica cealalta şi nicidecum nu flamanzeam.

Sfantul Simeon a trait o viata indelungata de 75 de ani, petrecuta in cele mai aspre nevoinţe ale postului şi rugaciunii neincetate. El a adormit intru Domnul in ziua de 24 mai, lasand in urma un exemplu remarcabil de sfinţenie şi detaşare de cele lumeşti.
Viata Sfantului Simeon ne invata ca postul adevarat nu consta doar in abtinerea de la anumite alimente, ci si in curatirea sufletului de patimi si indreptarea lui spre Dumnezeu. Prin rugaciune, credinta si nadejde, omul poate atinge cele mai inalte culmi duhovnicesti, dupa pilda acestui mare sfant al crestinatatii.
Subiecte abordate in articol: sfinti, calendar ortodox, post, spiritualitate, vietile sfintilor