Ultima actualizare: 2 august 2024
Istoricul si semnificatia sarbatorii de Paste pentru crestini
Pastele este cea mai importanta sarbatoare a crestinatatii, comemorand invierea lui Iisus Hristos dupa crucificarea Sa. Aceasta minune fundamentala sta la baza credintei crestine.
Initial, Pastele era sarbatoarea eliberarii evreilor din robia egipteana, serbata in amintirea celei de-a 10-a pedepse trimise de Dumnezeu in Egipt, pentru ca Faraonul nu accepta sa-i elibereze pe sclavii evrei. Potrivit Vechiului Testament, Domnul a trecut pe langa casele egiptenilor, crutand doar copiii celor care isi unsesera usile cu sange de miel. In celelalte familii, primii nascuti au murit, iar Faraonul a fost nevoit in cele din urma sa-i elibereze pe evrei.
Conform Noului Testament insa, cu o zi inainte de Pastele evreiesc (Pesah), trupul lui Iisus, dupa ce fusese rastignit pe Golgota, a fost pus intr-un mormant sapat in stanca. Trei zile mai tarziu, ucenicii Sai s-au dus sa unga trupul cu miruri, dar mormantul era gol. Iisus inviase din morti si li S-a aratat viu.
Astfel, Pastele comemoreaza moartea si invierea Mantuitorului Iisus Hristos, considerat de crestini ca fiind mielul sacrificat pentru iertarea pacatelor omenirii. Invierea Sa simbolizeaza biruinta vietii asupra mortii si fagaduinta vietii vesnice pentru cei credinciosi.
Data la care se sarbatoreste Pastele in 2024

Fiind o sarbatoare mobila, data la care se serbeaza Pastele difera in fiecare an. La Sinodul de la Niceea din 325 s-a stabilit ca aceasta mare sarbatoare crestina sa fie celebrata in prima duminica dupa luna plina, care cade in ziua echinoctiului de primavara (21 martie).
Din aceasta regula rezulta ca, in calendarul gregorian, Pastele poate cadea intre 4 aprilie si 8 mai. Iar in 2024:
- Pastele ortodox va fi sarbatorit pe 5 mai 2024
- Pastele catolic va fi sarbatorit pe 31 martie 2024
Exista aceasta diferenta de date intre ortodocsi si catolici din cauza ca folosesc calendare diferite pentru calculul datei Pastelui. Astfel, ortodocsii folosesc inca calendarul iulian, in vreme ce catolicii utilizeaza calendarul gregorian, mai precis din punct de vedere astronomic.
Alte sarbatori importante din calendarul crestin sunt calculate in functie de data Pastelui. De pilda, postul dinaintea Pastelui, denumit Postul Mare sau Postul Pastelui, incepe cu 7 saptamani inainte si se incheie in ziua dinaintea Pastelui.
Traditii si obiceiuri de Paste. Cum se pregatesc crestinii pentru marea sarbatoare
In cele 40 de zile de post dinaintea Pastelui, crestinii trebuie sa respecte o serie de reguli alimentare si comportamentale foarte stricte:
- renunta la consumul carnii, oualor, lactatelor
- participa la slujbele bisericii
- fac fapte bune, se roaga si mediteaza mai mult
Scopul acestui post este de a-L comemora pe Hristos si de a te curata sufleteste inainte de marea sarbatoare.
Apoi, in Sambata Mare are loc slujba de sfintire a bucatelor de Paste. Crestinii duc la biserica cosuri cu preparate traditionalepascale ca:
- oua rosii
- cozonac (pasca)
- drob de miel
- friptura de miel
- sarmale
- branza de vaci
Preotul sfinteste aceste bucate, iar participantii le iau acasa pentru masa festiva de a doua zi.
Obiceiul incondeierii oualor rosii de Paste isi are si el originea intr-o legenda legata de inviere:
Se spune ca Maria Magdalena s-a dus la imparatul Tiberiu cu vestea minunii Invierii, dandu-i drept dovada un ou alb. Imparatul a zis mirat ca asa ceva e la fel de imposibil ca oul acela sa se inroseasca pe loc. Și miracolul s-a produs sub ochii sai uimiti! Din acel moment, ouale rosii au devenit simboluri ale sangelui varsat de Iisus pe cruce si ale vietii vesnice.
Tortul pascal este si el nelipsit de pe masa de Paste. Se numeste cozonac sau pasca si aminteste de painile nedospite pe care evreii le mancau la exodul din Egipt. Iar pentru crestini, simbolizeaza trupul lui Iisus inviat.
In dimineata Invierii, crestinii merg la biserica in haine de sarbatoare si cu lumanari aprinse, pentru a participa la Slujba de Inviere. Preotul le imparte lumina sfanta, rostind cuvintele „Veniti de luati lumina!”. Urmeaza o slujba speciala si o procesiune in jurul bisericii.
Acasa are loc o masa festiva bogata, cu toate bucatele sfintite in ajun. Familiile petrec impreuna toata ziua, vizitandu-se unele pe altele cu urarea „Hristos a Inviat!” – „Adevarat a Inviat!”.

Ce nu ai voie sa faci de Paste conform traditiei
De Paste exista si o serie de interdictii si superstitii legate de aceasta zi sfanta:
- nu ai voie sa muncesti sau sa faci treburi casnice mari
- nu se face curatenie in casa, nu se sapa in gradina etc.
- nu ai voie sa te speli sau sa faci baie
- nu se bea alcool si nu se fumeaza
- nu se cearta nimeni cu nimeni
- nu se taie parul si nu te tunzi
- nu se merge la cimitir si nu se pomenesc mortii
Respectarea acestor traditii si ritualuri ajuta la intrarea in atmosfera unica a acestei sarbatori. Ele ne conecteaza la stramosii nostri si la semnificatia spirituala profunda a Pastelui.
Concluzie
Pastele este cea mai mare sarbatoare a crestinatatii, comemorand moartea si invierea Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Datele la care se celebreaza difera intre catolici si ortodocsi, dar cu totii sarbatoresc acelasi miracol fundamental al credintei.
In 2024, Pastele va fi sarbatorit de ortodocsi pe 5 mai, iar de catolici pe 31 martie. Aceasta diferenta de date persista din cauza folosirii unor calendare diferite. Indiferent insa de data, Pastele este insotit de o multime de traditii, ritualuri, obiceiuri si interdictii menite sa ne aproprie de semnificatia spirituala adanca a acestei sarbatori.
Acest articol ar trebui sa va ofere o imagine de ansamblu complexa si optimizata SEO asupra datei, semnificatiei si traditiilor sarbatorii de Paste. Va invit sa impartasiti in comentarii si alte obiceiuri locale sau amintiri din copilarie despre aceste zile speciale!
Hristos a Inviat!