Ultima actualizare: 2 august 2024
De-a lungul timpului, fiecare stat si-a exercitat dominanta in regiunea sa. Evenimentele tumultuoase derulate in interiorul granitelor lor nu doar ca au cutremurat natiunile implicite, modificandu-le traiectoria si imaginea, dar au lasat, de asemenea, o amprenta semnificativa asupra intregului tablou global.
Articolul de fata aduna laolalta sapte dintre cele mai cruciale razboaie civile din istorie, evenimente care au avut loc in perioade diferite, de la Antichitate si pana in secolul XX. Aceste confruntari sangeroase si realizarile lor ulterioare au contribuit decisiv la modelarea lumii moderne in forma pe care o cunoastem astazi.
Razboiul civil din Roma antica (49-45 i.Hr.)
Un conflict care a izbucnit intre proconsulii Iulius Cezar si Gnaeus Pompei. Din punctul de vedere al poporului, a reprezentat confruntarea dintre doua partide politice: Populares, care aparau interesele plebei, si Optimates, sustinatori ai aristocratiei senatoriale.
In realitate, cauza conflictului a fost o lupta pentru putere intre cele doua mari figuri politice. Inainte de razboiul civil, puterea in republica era impartita in mod egal intre Marcus Crassus, Caesar si Pompei. Dar, cu timpul, Crassus a renuntat la pozitia sa. Dupa moartea sa in Parthia, triumviratul s-a dezintegrat.
La randul sau, in timp ce Cezar lupta in Galia, Pompei a reusit sa uneasca in jurul sau politicienii romani, transformandu-se, de fapt, in singurul sef de stat. Senatul i-a ordonat lui Gaius Iulius sa depuna armele. Acesta nu a ascultat si a marsaluit spre Italia si restul provinciilor.

Razboiul a afectat toate provinciile republicane, din Spania pana in Siria. Rezultatul sau a fost victoria Populares si instaurarea dictaturii lui Caesar, prabusirea definitiva a institutiilor republicane si instaurarea Romei ca imperiu.
Razboiul de treizeci de ani (1618-1648)
Un conflict major care a inceput in Imperiul Roman si s-a raspandit in intreaga Europa. Considerat de unii istorici drept „Razboiul Mondial Zero”: 8 milioane de oameni au fost ucisi si multe provincii din Europa au fost complet devastate si parjolite.

Cauza a fost rivalitatea dintre protestanti si catolici in cadrul teritoriilor germane. In 1555, acordul religios de la Augsburg le-a acordat luteranilor drepturi egale cu cele ale catolicilor. Cu toate acestea, imparatul nu a recunoscut libertatea de religie a supusilor sai.
Acest lucru le-a oferit printilor posibilitatea de a determina cu forta religia oamenilor din tara lor. Reichstagul reunit in 1608 nu a putut rezolva contradictiile. Au inceput razboaiele interne si rebeliunile.
Aproape toate puterile europene s-au alaturat conflictului. Unele au cautat sa distruga atotputernica dinastie imperiala Habsburgica. Altele doreau sa mentina lucrurile asa cum erau. Ca urmare, tinuturile germane au pierdut pana la o treime din populatie si timp de mai multe decenii nu si-au putut reveni din aceasta lovitura.
Rebeliunea Taiping (1850-1864)

In contextul Chinei dens populate, revolta este recunoscuta ca fiind cel mai sangeros razboi civil si, in general, unul dintre cele mai mari conflicte din istoria omenirii.
La mijlocul secolului al XIX-lea, China devenise o semi-colonie europeana. Inapoierea tehnologica, epidemia de dependenta de opiu si acordurile impuse de straini – toate poverile opresiunii economice au cazut asupra oamenilor de rand.
In paralel, misionarii crestini au inundat Imperiul Celest. Ca urmare, oamenii din estul tarii, inspirati de noua religie, s-au revoltat impotriva dinastiei Qing si a strainilor.
„Fratii crestini” nu au ajutat. Cu sprijinul Marii Britanii si al Frantei, trupele guvernamentale au reusit sa suprime brutal revolta. Intre 15 si 40 de milioane de oameni din ambele tabere au murit. A inceput „epoca intunecata” in Imperiul Celest.
Razboiul civil rus (1918-1922)

Cel mai bine cunoscut de cititorii autohtoni. A fost rezultatul unei cresteri dramatice a populatiei si a penuriei de terenuri, a raspandirii ideilor republicane si socialiste si a puterii populare in opozitie cu absolutismul, precum si a regreselor din razboiul ruso-japonez si din Primul Razboi Mondial.
A inceput imediat dupa Revolutia din octombrie, cand toata lumea – monarhisti, SR, republicani, nationalisti de diferite culori – s-a ridicat impotriva dictaturii bolsevice. Scopurile erau diferite: unii doreau sa organizeze o Adunare Constituanta si sa decida soarta Rusiei de catre tot poporul, altii doreau sa dobandeasca constiinta de sine nationala si sa se rupa de imperiu.
Razboiul a durat 5 ani. Potrivit diferitelor estimari, au murit intre 10 si 17 milioane de oameni. 2 milioane au parasit tara. Rusia nu-si va reveni din devastare si criza decat peste multi ani.
Razboiul civil din Vietnam (1955-1975)

Un exemplu de razboi indirect intre blocul socialist, pe de o parte, si SUA si aliatii sai, pe de alta parte. Arena de confruntare a fost Vietnamul. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, regiunea a fost impartita in Nord (eliberat independent de japonezi) si Sud (eliberat putin mai tarziu de francezi).
Vietnamul a fost candva o colonie franceza. In 1946, Franta a incercat sa uneasca Nordul si Sudul pentru a restabili influenta coloniala asupra intregului teritoriu. De fapt, inca din acest moment a inceput confruntarea dintre cele doua blocuri. Blocul socialist a invins. Vietnamul a pierdut pana la 3 milioane de oameni – 10% din populatie!
Razboiul civil nigerian (1967-1970)

A luat pana la 3 milioane de vieti. Poporul Igbo, unul dintre grupurile etnice titulare ale tarii, a avut cel mai mult de suferit.
Nigeria este o fosta colonie britanica. Dupa plecarea autoritatilor britanice, care odinioara au „transat” tara in regiuni fara a tine cont de caracteristicile etnice si socio-economice, a existat o situatie conflictuala acuta.
In 1967, populatia Igbo a incercat sa se separe. Acestia au proclamat Republica Biafra si au provocat un razboi de proportii. Marile natiuni au intervenit. Igbo aproape ca au disparut de pe harta etnica. Resursele naturale ale Nigeriei au cazut in mainile puterilor straine.