De-a lungul timpului, fiecare stat și-a exercitat dominanța în regiunea sa. Evenimentele tumultuoase derulate în interiorul granițelor lor nu doar că au cutremurat națiunile implicite, modificându-le traiectoria și imaginea, dar au lăsat, de asemenea, o amprentă semnificativă asupra întregului tablou global.
Articolul de față adună laolaltă șapte dintre cele mai cruciale războaie civile din istorie, evenimente care au avut loc în perioade diferite, de la Antichitate și până în secolul XX. Aceste confruntări sângeroase și realizările lor ulterioare au contribuit decisiv la modelarea lumii moderne în forma pe care o cunoaștem astăzi.
Conținut articol
Războiul civil din Roma antică (49-45 î.Hr.)
Un conflict care a izbucnit între proconsulii Iulius Cezar și Gnaeus Pompei. Din punctul de vedere al poporului, a reprezentat confruntarea dintre două partide politice: Populares, care apărau interesele plebei, și Optimates, susținători ai aristocrației senatoriale.
În realitate, cauza conflictului a fost o luptă pentru putere între cele două mari figuri politice. Înainte de războiul civil, puterea în republică era împărțită în mod egal între Marcus Crassus, Caesar și Pompei. Dar, cu timpul, Crassus a renunțat la poziția sa. După moartea sa în Parthia, triumviratul s-a dezintegrat.
La rândul său, în timp ce Cezar lupta în Galia, Pompei a reușit să unească în jurul său politicienii romani, transformându-se, de fapt, în singurul șef de stat. Senatul i-a ordonat lui Gaius Iulius să depună armele. Acesta nu a ascultat și a mărșăluit spre Italia și restul provinciilor.

Războiul a afectat toate provinciile republicane, din Spania până în Siria. Rezultatul său a fost victoria Populares și instaurarea dictaturii lui Caesar, prăbușirea definitivă a instituțiilor republicane și instaurarea Romei ca imperiu.
Războiul de treizeci de ani (1618-1648)
Un conflict major care a început în Imperiul Roman și s-a răspândit în întreaga Europă. Considerat de unii istorici drept “Războiul Mondial Zero”: 8 milioane de oameni au fost uciși și multe provincii din Europa au fost complet devastate și pârjolite.

Cauza a fost rivalitatea dintre protestanți și catolici în cadrul teritoriilor germane. În 1555, acordul religios de la Augsburg le-a acordat luteranilor drepturi egale cu cele ale catolicilor. Cu toate acestea, împăratul nu a recunoscut libertatea de religie a supușilor săi.
Acest lucru le-a oferit prinților posibilitatea de a determina cu forța religia oamenilor din țara lor. Reichstagul reunit în 1608 nu a putut rezolva contradicțiile. Au început războaiele interne și rebeliunile.
Aproape toate puterile europene s-au alăturat conflictului. Unele au căutat să distrugă atotputernica dinastie imperială Habsburgică. Altele doreau să mențină lucrurile așa cum erau. Ca urmare, ținuturile germane au pierdut până la o treime din populație și timp de mai multe decenii nu și-au putut reveni din această lovitură.
Rebeliunea Taiping (1850-1864)

În contextul Chinei dens populate, revolta este recunoscută ca fiind cel mai sângeros război civil și, în general, unul dintre cele mai mari conflicte din istoria omenirii.
La mijlocul secolului al XIX-lea, China devenise o semi-colonie europeană. Înapoierea tehnologică, epidemia de dependență de opiu și acordurile impuse de străini – toate poverile opresiunii economice au căzut asupra oamenilor de rând.
În paralel, misionarii creștini au inundat Imperiul Celest. Ca urmare, oamenii din estul țării, inspirați de noua religie, s-au revoltat împotriva dinastiei Qing și a străinilor.
“Frații creștini” nu au ajutat. Cu sprijinul Marii Britanii și al Franței, trupele guvernamentale au reușit să suprime brutal revolta. Între 15 și 40 de milioane de oameni din ambele tabere au murit. A început “epoca întunecată” în Imperiul Celest.
Războiul civil rus (1918-1922)

Cel mai bine cunoscut de cititorii autohtoni. A fost rezultatul unei creșteri dramatice a populației și a penuriei de terenuri, a răspândirii ideilor republicane și socialiste și a puterii populare în opoziție cu absolutismul, precum și a regreselor din războiul ruso-japonez și din Primul Război Mondial.
A început imediat după Revoluția din octombrie, când toată lumea – monarhiști, SR, republicani, naționaliști de diferite culori – s-a ridicat împotriva dictaturii bolșevice. Scopurile erau diferite: unii doreau să organizeze o Adunare Constituantă și să decidă soarta Rusiei de către tot poporul, alții doreau să dobândească conștiința de sine națională și să se rupă de imperiu.
Războiul a durat 5 ani. Potrivit diferitelor estimări, au murit între 10 și 17 milioane de oameni. 2 milioane au părăsit țara. Rusia nu-și va reveni din devastare și criză decât peste mulți ani.
Războiul civil din Vietnam (1955-1975)

Un exemplu de război indirect între blocul socialist, pe de o parte, și SUA și aliații săi, pe de altă parte. Arena de confruntare a fost Vietnamul. După cel de-al Doilea Război Mondial, regiunea a fost împărțită în Nord (eliberat independent de japonezi) și Sud (eliberat puțin mai târziu de francezi).
Vietnamul a fost cândva o colonie franceză. În 1946, Franța a încercat să unească Nordul și Sudul pentru a restabili influența colonială asupra întregului teritoriu. De fapt, încă din acest moment a început confruntarea dintre cele două blocuri. Blocul socialist a învins. Vietnamul a pierdut până la 3 milioane de oameni – 10% din populație!
Războiul civil nigerian (1967-1970)

A luat până la 3 milioane de vieți. Poporul Igbo, unul dintre grupurile etnice titulare ale țării, a avut cel mai mult de suferit.
Nigeria este o fostă colonie britanică. După plecarea autorităților britanice, care odinioară au “tranșat” țara în regiuni fără a ține cont de caracteristicile etnice și socio-economice, a existat o situație conflictuală acută.
În 1967, populația Igbo a încercat să se separe. Aceștia au proclamat Republica Biafra și au provocat un război de proporții. Marile națiuni au intervenit. Igbo aproape că au dispărut de pe harta etnică. Resursele naturale ale Nigeriei au căzut în mâinile puterilor străine.
Citește și asta…
- 7 Cele mai mari războaie civile din istoria omeniriiDescoperă cele mai mari războaie civile din istorie, care au modelat lumea modernă, de la războiul civil din Roma antică până la războiul civil din Nigeria.
- Mary Shelley: viața și operele scriitoarei feministe pionier în science fiction-ul secolului al XIX-leaPovestea impresionantă a lui Mary Shelley, scriitoarea din secolul XIX ce a spart barierele de gen și a creat capodopera “Frankenstein”. Explorăm viața și operele acestei pioniere a feminismului și a literaturii science fiction!
- Irod cel Mare: Regele Paranoic al Evreilor!Explorează viața controversată a lui Irod cel Mare, de la crimele îngrozitoare până la magnificele sale proiecte de construcție, explorează viața unui rege care a lăsat o amprentă indelibilă în istoria Israelului.
- Planul genial si diabolic al britanicilor de a face un popor să se autodistrugăDescoperă istoria poporului maori din Noua Zeelandă, de la războinicii curajoși la influența colonialismului european. Află cum armele au jucat un rol crucial în acest proces.
- Incestul în istorie: legături sexuale între rude în familiile regale și repercusiunile geneticeDescoperă istoria incestului în familii regale, de la faraonii egipteni până la Casa de Habsburg și familia regală britanică. Consecințele și impactul acestor uniuni strânse te vor surprinde.