Explorează misterul celor trei zile în care Iisus a fost absent din lumea fizică, de la momentul morții sale până la miraculoasa înviere. Acest articol oferă clarificări biblice care luminează întunecatul interval dintre moartea și învierea lui Iisus, abordând speculațiile și oferind răspunsuri bazate pe Scriptură.
După ce Iisus a spus: “S-a sfârșit” pe cruce, “Și-a plecat capul și Și-a dat duhul” (Ioan 19:30). Trupul Său mort a rămas pe cruce până când a fost dat jos și așezat într-un mormânt din apropiere (Ioan 19:40-42). Spiritul său, însă, era în altă parte.
După trei zile, trupul și spiritul său s-au reunit și a înviat din morți (Ioan 20). Există unele speculații cu privire la locul unde se afla Iisus – adică unde se afla spiritul Său – în cele trei zile dintre moartea și învierea Sa.
Cea mai clară indicație din Scriptură cu privire la locul unde se afla Isus între moartea și învierea Sa este oferită de conversația Sa pe cruce cu unul dintre tâlharii răstigniți lângă El. Tâlharul credincios cere să fie amintit când Isus va intra în Împărăția Sa (Luca 23:42), iar Isus îi răspunde:
“Adevărat îți spun că astăzi vei fi cu Mine în paradis” (versetul 43).
Așadar, după moartea Sa, Isus a plecat în locul de binecuvântare unde se află Dumnezeu – raiul. Și acolo s-a dus și tâlharul credincios.
Atunci când se discută despre locul unde a fost Isus în cele trei zile dintre moartea și învierea Sa, un alt pasaj este adesea menționat. În prima epistolă din Petru 3: 18-20 se spune:
„El a fost omorat in trup, dar a fost inviat in duh , in care S-a dus sa propovaduiasca duhurilor din inchisoare care fusesera razvratite odinioara…”
Unii cred că acest lucru înseamnă că Isus, cândva între moartea și învierea Sa, a mers în iad și a făcut un fel de anunț “spiritelor” întemnițate acolo. Potrivit acestei interpretări, spiritele cărora Iisus s-a adresat puteau fi demonice sau umane.
Dacă spiritele menționate în 1 Petru 3:19 sunt îngeri căzuți, atunci aceste spirite au fost probabil întemnițate pentru că au fost implicate în păcate grave înainte de potopul din zilele lui Noe – Petru menționează potopul lui Noe în versetul 20.
Petru nu ne spune ce le-a vestit Isus duhurilor captive, dar este posibil ca despre îngeri să nu poată fi mântuiți (Evrei 2:16). Dacă aceștia erau îngeri căzuți, ceea ce a proclamat Isus a fost probabil victoriile Sale asupra lui Satana și a oștilor sale (1 Petru 3:22 ; Coloseni 2:15).

Versetul 4 vorbește despre înălțarea la cer și este o referire directă la înălțarea lui Isus. Hristos s-a întors triumfător la cer ca Dumnezeu. Prin triumful Său, Isus i-a învins și i-a luat în captivitate pe dușmanii noștri spirituali: diavolul, moartea și blestemul păcatului.
Biblia oferă puține informații despre ce anume a făcut Hristos în cele trei zile dintre moartea și învierea Sa. Singurul lucru pe care îl știm cu siguranță este că, potrivit cuvintelor lui Iisus pe cruce, El a mers în cer. De asemenea, putem spune cu certitudine că, atunci când lucrarea Sa de răscumpărare a fost finalizată, Isus nu a trebuit să sufere în iad.
Citește și asta…
- Hinduismul și budismul: asemănări și diferențeDescoperă asemănările dintre hinduism și budism, două religii cu origini comune în India. Află care sunt cele mai importante 7 deosebiri dintre ele, de la rolul karmei și al renunțării până la statutul lui Buddha și al zeilor.
- Care este diferența dintre religie și ideologieDescoperă diferența subtilă, dar crucială, dintre religie și ideologie și cum acestea influențează modul în care înțelegem lumea și ne raportăm la valorile noastre.
- Unde a fost Iisus între moartea și învierea Sa: clarificări bibliceDupă moartea lui Iisus, speculațiile cu privire la locul în care a fost în cele trei zile dintre moarte și înviere sunt discutate. Există mai multe interpretări, dar scripturile oferă puține informații precise. Un pasaj din Luca 23:42 sugerează că Iisus a mers în rai, unde a fost întâlnit de un tâlhar credincios. Un alt pasaj, 1 Petru 3:18-20, indică faptul că Iisus a anunțat spiritele din închisoare. Cu toate acestea, biblia nu detaliază aceste evenimente în mod clar.
- Isus s-a considerat Dumnezeu? Adevăr sau Interpretare?Dacă te întrebi dacă Isus s-a considerat pe sine Dumnezeu, răspunsurile diferă. Bart Ehrman argumentează că Isus nu s-a autoproclamat Dumnezeu. Vei descoperi mai multe în videoclipul său.
- Irod cel Mare: Regele Paranoic al Evreilor!Explorează viața controversată a lui Irod cel Mare, de la crimele îngrozitoare până la magnificele sale proiecte de construcție, explorează viața unui rege care a lăsat o amprentă indelibilă în istoria Israelului.