10.7 C
București
vineri, decembrie 1, 2023

Planul genial si diabolic al britanicilor de a face un popor să se autodistrugă

Date:

Share post:

Când coloniștii europeni au ajuns pentru prima dată în Noua Zeelandă, aceasta era locuită de poporul maori, un neam de războinici curajoși și foarte îndemânatici.

zonia.ro

Maori erau renumiți pentru forța, agilitatea și priceperea lor în luptă. Ei aveau o disciplină de fier și erau gata oricând să își apere pământurile ancestrale de orice năvălitor.

Astăzi, cultura maori este celebră în întreaga lume. Dansul haka, cu mișcări amenințătoare și strigăte ritmate, este emblematic pentru spiritul aprig al acestui popor. Deși acum pașnici, maori își păstrează mândria și tradițiile strămoșești. Ele definesc în continuare identitatea lor unică.

Maori aveau (și urmașii lor poartă adesea) tatuaje faciale distincte, care le definesc identitatea. Semănau cu spartanii antici, doar că trăiau în cealaltă parte a lumii. Astfel, erau inaccesibili europenilor care doreau să-i transforme în sclavi.

Desigur, dacă ar fi vrut cu adevărat, europenii ar fi putut trimite o armată puternică în Noua Zeelandă. Dar distanța era prea mare. Din Marea Britanie până în Noua Zeelandă sunt aproximativ 20.000 de kilometri în linie dreaptă, iar luând în calcul ruta de navigație, chiar mai mult.

organicsfood.ro

Pe hartă, cele două țări se află exact pe părți opuse ale globului. Este imposibil să le cuprinzi pe amândouă într-o singură fotografie, atât de mare este distanța dintre ele. Astfel, colonizarea Noii Zeelande de către puterile europene a fost mult îngreunată de amplasarea sa geografică.

Planul genial si diabolic al britanicilor de a face un popor să se autodistrugă maori

Era costisitor să tragi o întreagă armată atât de departe. Prin urmare, britanicii au făcut-o mai ușor.

CITEȘTE ȘI
Cum Zidul Berlinului a fost cât pe ce să declanșeze un război nuclear

Maori nu erau un singur popor, ci mai multe triburi disparate care, din când în când, se luptau între ele. Ei bine, aceasta este, de fapt, o situație tipică pentru comunitățile tribale. Feude de sânge, acapararea de teritorii și sclavi, uzurparea puterii și așa mai departe.

Maori erau anterior înarmați cu bâte și sulițe, ceea ce nu permitea niciunui trib să aibă un avantaj total.

Și atunci britanicii au venit cu o schemă “genială”. Au început să vândă arme de foc maorilor. Dar de multe ori nu vindeau nici măcar pentru unele bunuri (cum ar fi porcii), ci pentru…

…capetele maoriților înșiși….

Planul genial si diabolic al britanicilor de a face un popor să se autodistrugă maori

Ei bine, asta este, dacă vrei să obții o armă, adu capul dușmanului tău și vei obține ceea ce ai vrut.

A apărut chiar și termenul ” mokomokai “. Este vorba de un cap maori cu tatuaje caracteristice, pe care maorii înșiși îl schimbau pentru arme de la britanici.

Acum imaginați-vă ce a început acolo (pe insule). Să spunem că un trib a acceptat oferta britanică și a achiziționat o pereche de arme. Acest lucru le-a permis să atace cu ușurință un trib vecin, să se răzbune pentru nemulțumirile din trecut și chiar să obțină mai multe capete noi care puteau fi schimbate pentru arme noi.

Pe de altă parte, tribul care a fost atacat cu o armă miraculoasă fără precedent nu va sta cu mâinile în sân? Va merge și el la britanici și își va schimba “trofeele” pe arme de foc.

CITEȘTE ȘI
Frumoasa adormită, poveste de Frații Grimm

Și în cele din urmă s-a dovedit că maori au început să se înarmeze complet. Și să folosească imediat această nouă armă.

Acea perioadă a fost numită ” războinici cu muscheta “. Pe parcursul a 40 de ani, au avut loc peste 3000 (!!!!) de campanii militare. Maori s-au autodistrus – aproximativ 20% din populație (20 de mii din 100 de mii) au murit în aceste încăierări. 

Britanicii nu aveau nevoie să cheltuiască prea mult pentru asta. Era suficient să trimită periodic nave pline de arme și cartușe în Noua Zeelandă.

În cele din urmă, au capturat insulele când maoriții au fost atât de slăbiți încât nu au mai putut rezista britanicilor. Apropo, acest lucru s-a întâmplat nu cu mult timp în urmă. Războinicii cu muschetă a avut loc la începutul secolului al XIX-lea.

Sunt de acord, în ciuda cinismului și a inumanității, este o schemă strălucită. Orice război necesită arme și soldați. Este costisitor să întreții soldați și, la urma urmei, aceștia sunt oamenii noștri…

Prin urmare, în zona de luptă sunt trimise doar arme, în timp ce soldații se află la sol. Mai mult, li se pune o condiție simplă:

Arme în schimbul unor succese militare (capete inamice). Există succese militare – există multe arme. Dacă nu există succese, nu vom da arme.

Ca urmare, arma trage, britanicii nu mor. Și de ce ar trebui să moară dacă arma își face treaba și sunt mai puțini maori în fiecare zi? După cum se spune, dacă nu poți vedea diferența, de ce să plătești mai mult. Cam așa si cu Ucraina!

CITEȘTE ȘI
Colinde românești. Cele mai frumoase colinde tradiționale românești

Citește și asta…

Planul genial si diabolic al britanicilor de a face un popor să se autodistrugă maori
viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

Cum Zidul Berlinului a fost cât pe ce să declanșeze un război nuclear

Cum Zidul Berlinului a fost cât pe ce să declanșeze un război nuclear. A doua jumătate a secolului al XX-lea in Europa, a fost o succesiune de crize și războaie locale, reflectând confruntarea strategică dintre marile superputeri - SUA și URSS. Criza cubaneză, criza afgană, o serie de crize chineze și coreene, războiul din Vietnam..

Danezii – cultura și tradițiile vikinge în lumea modernă

De la cultura vikingilor la provocările integrării în societatea modernă, istoria construirii identității naționale daneze este complexă. Un proces modelat de educație, cultură, politică și patrimoniu.

Albă ca Zăpada și cei șapte pitici. Poveste de Frații Grimm

"Albă ca Zăpada și cei șapte pitici" este o poveste clasică de Frații Grimm, care relatează călătoria unei fete curajoase prin ținuturi străine pentru a scăpa de o regină răutăcioasă. Cu ajutorul șapte pitici buni, Albă ca Zăpada trece prin încercări și întâmpină numeroase pericole. O fabuloasă poveste de dragoste și curaj, "Albă ca Zăpada și cei șapte pitici" este un basm adorabil, care va capta atenția și imaginația copiilor.

Scufița Roșie – poveste de Frații Grimm

Scufița Roșie, povestea lui Frații Grimm, este o poveste clasică despre curaj, îndrăzneală și blândețe. O fetiță curajoasă se aventurează în munți și înfruntă lupul, în căutarea bunicii sale. Află sfârșitul poveștii și încurajează-ți copiii să caute curaj și încredere în sine. Lectură plină de învățăminte pentru toate vârstele!

“Trebuie să fie distruse.” Cum au fost aruncate în aer statuile lui Buddha în Afganistan

Cum au fost distruse statuile Buddha din Valea Bamiyan, Afganistan, de talibani în 2001. O privire adâncă asupra distrugerii patrimoniului cultural și efectelor sale asupra istoriei și turismului.

Croitorașul cel viteaz, poveste de Frații Grimm

Explorati povestea Croitorașul cel Viteaz, prezentata de Frații Grimm și descoperiți modul cum eroul lor se poate ridica deasupra încercărilor vietii. O poveste plină de aventuri și învățăminte pentru copii și adulți deopotrivă!

Colinde românești. Cele mai frumoase colinde tradiționale românești

Cele mai frumoase versuri de colinde românești tradiționale pe care să le cântați de Crăciun alături de familie și de cei dragi.

Hansel și Gretel – poveste de Frații Grimm

Hansel și Gretel este o poveste captivantă scrisă de Frații Grimm. Acest basm despre doi frați abandonati în pădurea întunecată va captiva și încânta copiii și adulții deopotrivă. Descoperă călătoria lor periculoasă și aventura în care vor învăța lecții importante despre curaj și puterea de a lupta împotriva răului.