Povestea complexă și contradictorie a lui Irod cel Mare, conducătorul inteligent dar paranoic al evreilor. De la crimele îngrozitoare până la magnificele sale proiecte de construcție, explorează viața unui rege care a lăsat o amprentă indelibilă în istoria Israelului.
Dacă ați fi fost membru al familiei regale iudeice, cu siguranță ați fi considerat că Irod cel Mare a fost unul dintre cei mai răi răufăcători din Evanghelie. Bărbatul era plin de contradicții. El era perspicace, inteligent, prevăzător, dar în același timp un paranoic crud și barbar. El și-a ucis frumoasa soție, prințesa Mariamme, și cei doi copii minunați, sufocându-i cu o funie de mătase.
Conținut articol
Istoria lui Irod cel Mare
Cu toate că a domnit peste evreii din Israel înainte de Hristos, Irod cel Mare nu era în întregime evreu. El s-a născut în Ashkelon, un port maritim din sudul Palestinei, la Marea Mediterană, în anul 73 î.Hr., dintr-un bărbat idumean pe nume Antipater și o femeie pe nume Ciprian, fiica unui șeic arab.
Irod a fost un intrigant care a profitat de instabilitatea politică din Roma pentru a-și croi drum spre vârf. În timpul războiului civil din Imperiu, Irod a câștigat favorurile lui Octavian, care mai târziu a devenit împăratul roman Augustus Caesar. După ce a devenit rege, Irod s-a angajat într-un ambițios program de construcție atât în Ierusalim, cât și în impresionantul oraș-port Cezareea, numit după împărat. El a reconstruit magnificul Templu din Ierusalim, care a fost ulterior distrus de romani după o revoltă în anul 70 d.Hr.
Povestea biblică a lui Irod cel Mare este relatată în Matei 2:1-22; Luca 1:5.
În Evanghelia după Matei, magii l-au întâlnit pe Irod în drumul lor spre închinarea lui Iisus. Acesta a încercat să îi păcălească pentru a le dezvălui locația copilului din Betleem în drumul lor spre casă, dar într-un vis au fost avertizați să îl evite pe Irod, așa că s-au întors în țările lor pe o altă rută.
Tatăl vitreg al lui Iisus, Iosif, a fost și el avertizat în vis de un înger care i-a spus să o ia pe Maria și pe fiul lor și să fugă în Egipt pentru a scăpa de Irod. Când Irod a aflat că magii l-au păcălit, s-a înfuriat și a ordonat ca toți băieții de doi ani din Betleem și din împrejurimi să fie uciși.
Când Irod a văzut că a fost înșelat de către înțelepți, a devenit furios și a trimis să ucidă toți copiii din Betleem și împrejurimi, care aveau doi ani sau mai puțin… (Matei 2:16)


Josephus nu s-a întors în Israel decât după moartea lui Irod. Istoricul evreu Flavius Josephus a relatat că Irod cel Mare a murit din cauza unei boli dureroase și debilitante care i-a provocat probleme respiratorii, convulsii, putrezirea corpului și viermi.
Irod a domnit timp de 37 de ani. Regatul său a fost împărțit de romani între cei trei fii ai săi. Unul dintre ei, Irod Antipa, a fost unul dintre conspiratorii la procesul și execuția lui Iisus.
Mormântul lui Irod cel Mare a fost descoperit de arheologii israelieni în 2007, pe locul unde se află orașul Herodion, la 8 mile sud de Ierusalim. Acolo se afla un sarcofag spart, dar niciun cadavru.
Realizări in timpul sau
Irod a ținut Palestina secolului I departe de problemele cu romanii, ceea ce puțini ar fi putut face. El a consolidat poziția Israelului în lumea antică prin creșterea comerțului și prin transformarea sa într-un centru comercial pentru Arabia și Orient. Programul său masiv de construcție a inclus teatre, amfiteatre, un port, piețe, temple, locuințe, palate, ziduri în jurul Ierusalimului și apeducte. A menținut ordinea în Israel, dar cu o poliție secretă și o conducere tiranică.
Cea mai mare realizare a sa a fost reconstruirea Templului din Ierusalim. Această sarcină monumentală a început în anul 19 î.Hr. și a durat mai multe decenii până la finalizare.

Dezavantajele domniei
Irod cel Mare a fost un om crud care și-a ucis socrul, câteva dintre cele zece soții ale sale și doi dintre fiii săi. El a ignorat legile lui Dumnezeu pentru a se mulțumi pe sine și a preferat favoarea Romei în detrimentul propriului său popor. Impozitele mari ale lui Irod pentru a plăti proiectele somptuoase au pus o povară nedreaptă asupra cetățenilor evrei.
În timp ce Irod era pe moarte într-o agonie teribilă, a ordonat ca soldații săi să execute câteva sute de funcționari cât mai curând posibil. A fost necesar ca în momentul morții sale să izbucnească în tot orașul jalea publică. Din fericire, sora sa a anulat ordinul, dar acest incident oferă o perspectivă asupra nebuniei lui Irod.

Lecțiile de viață de la Irod cel Mare.
- Ambiția necontrolată poate transforma o persoană într-un monstru. Dumnezeu ne ajută să punem lucrurile în perspectiva corectă atunci când ne concentrăm asupra Lui mai presus de orice.
- Gelozia ne întunecă judecata. Ar trebui să apreciem ceea ce ne-a dat Dumnezeu în loc să ne facem griji pentru alții.
- Marile realizări sunt lipsite de sens dacă sunt făcute într-un mod care îl dezonorează pe Dumnezeu. Hristos ne cheamă la relații de iubire, nu la construirea unor monumente pentru noi înșine.
Citește și asta…
- Hinduismul și budismul: asemănări și diferențeDescoperă asemănările dintre hinduism și budism, două religii cu origini comune în India. Află care sunt cele mai importante 7 deosebiri dintre ele, de la rolul karmei și al renunțării până la statutul lui Buddha și al zeilor.
- Care este diferența dintre religie și ideologieDescoperă diferența subtilă, dar crucială, dintre religie și ideologie și cum acestea influențează modul în care înțelegem lumea și ne raportăm la valorile noastre.
- Unde a fost Iisus între moartea și învierea Sa: clarificări bibliceDupă moartea lui Iisus, speculațiile cu privire la locul în care a fost în cele trei zile dintre moarte și înviere sunt discutate. Există mai multe interpretări, dar scripturile oferă puține informații precise. Un pasaj din Luca 23:42 sugerează că Iisus a mers în rai, unde a fost întâlnit de un tâlhar credincios. Un alt pasaj, 1 Petru 3:18-20, indică faptul că Iisus a anunțat spiritele din închisoare. Cu toate acestea, biblia nu detaliază aceste evenimente în mod clar.
- Isus s-a considerat Dumnezeu? Adevăr sau Interpretare?Dacă te întrebi dacă Isus s-a considerat pe sine Dumnezeu, răspunsurile diferă. Bart Ehrman argumentează că Isus nu s-a autoproclamat Dumnezeu. Vei descoperi mai multe în videoclipul său.
- Irod cel Mare: Regele Paranoic al Evreilor!Explorează viața controversată a lui Irod cel Mare, de la crimele îngrozitoare până la magnificele sale proiecte de construcție, explorează viața unui rege care a lăsat o amprentă indelibilă în istoria Israelului.