Ultima actualizare: 2 august 2024
Emmanuel Macron, presedintele Frantei, a sosit joi in Noua Caledonie, teritoriu francez din Pacific, intr-o vizita fulger menita sa abordeze violentele recente si sa gaseasca solutii pentru reconstructie.
Acesta a declarat ca prioritatea sa este revenirea la calm si siguranta in arhipelag, devastat in ultimele saptamani de ciocniri violente soldate cu sase morti si pagube estimate la sute de milioane de dolari. El intentioneaza sa se intalneasca cu oficialii locali si sa discute masurile necesare pentru repararea daunelor provocate de impuscaturi, incendieri si alte acte de violenta.
„Vom discuta despre reconstructia economica, sprijin si cele mai delicate probleme politice. Pana la sfarsitul zilei, vor fi luate decizii si vor fi facute anunturi.”, a precizat Macron intr-o conferinta de presa la sosirea pe aeroportul din Noumea, capitala teritoriului.
In ciuda duratei scurte a vizitei, de doar 12 ore, liderul francez a subliniat ca nu are o limita de timp prestabilita si ca va ramane cat este necesar. Aproximativ 3.000 de ofiteri de securitate au fost dislocati in insula si vor sta acolo pana cand situatia se calmeaza, chiar daca asta inseamna prezenta lor in timpul Jocurilor Olimpice de la Paris.
Violentele au fost provocate de o reforma electorala controversata
Tulburarile au izbucnit pe 13 mai, cand parlamentul francez a dezbatut o modificare constitutionala privind sistemul electoral din Noua Caledonie. Populatia indigena kanaca se teme ca schimbarile ar avantaja fortele politice pro-franceze si i-ar marginaliza si mai mult.
Tensiunile dintre kanaci si descendentii colonistilor europeni dureaza de decenii in acest teritoriu cu o populatie de 270.000 de locuitori. Eforturile lui Macron de a facilita dialogul s-au concretizat in 2018 cand, in urma unui referendum, nou-caledonienii au votat in favoarea ramanerii in cadrul Frantei.
Importanta geostrategica a Noumei pentru Paris
Pentru Franta, Noua Caledonie este importanta nu doar din motive economice, precum zacamintele bogate de nichel, ci si din considerente geopolitice si militare. Teritoriul situat la 1.200 km est de Australia beneficiaza de o autonomie extinsa prin Acordul de la Noumea.
Macron a fost insotit in aceasta vizita de ministrul de interne Gérald Darmanin, cel al apararii Sébastien Lecornu si ministrul teritoriilor de peste mari Marie Guévenoux.
Numerosi protestatari s-au adunat pe strazile orasului Noumea pentru a-l intampina pe presedintele francez, a carui soarta este legata de gasirea unei solutii la actuala criza.

Macron spera ca un dialog deschis va reduce tensiunile si va respecta dorinta majoritatii nou-caledonienilor, exprimata in referendumurile anterioare, de a ramane parte a Frantei. Noua Caledonie traverseaza cea mai grava criza de la tulburarile din anii ’80, iar vizita presedintelui francez are rolul de a gasi o cale de iesire prin negocieri si masuri concrete de reconstructie.
Sursa imagini: AFP | Subiecte abordate in articol: Noua Caledonie, Emmanuel Macron, violente, reconstructie, referendum