Ultima actualizare: 2 august 2024
In viata fiecarei persoane se intampla evenimente care lasa rani in suflet. Și daca unii se vindeca repede si cicatrice, fara sa-si aminteasca de ei insisi, atunci altii sangereaza mult timp si aduc suferinta, facand dificil sa traiesti.
Durerea emotionala a respingerii.
Respingerea genereaza una dintre cele mai adanci dureri emotionale, care nu se manifesta neaparat printr-un refuz din partea celorlalti, ci printr-o auto-respingere si depreciere a abilitatilor proprii. Aceasta lipsa de auto-apreciere blocheaza capacitatea de a iubi pe ceilalti, agravand situatia. Persoanele ce poarta in suflet aceasta rana tind sa traiasca ascunse, dorind sa ramana neobservate, evitand confruntarile si problemele.
Abandonul.
Cei ce au experimentat sentimentul de abandon sunt inclinati sa evite singuratatea, suferind din cauza acesteia si cautand constant companie. Isi petrec vietile intr-o cautare disperata de afectiune, fara a putea intelege sau explica aceasta nevoie. Aceste persoane devin anxioase anticipand evenimente stresante sau dificile.
Umilinta.
Indivizii marcati de umilinta se dedica profund proiectelor si muncii lor, preferand activitatile practice si manuale, care le permit sa-si demonstreze abilitatile si sa creeze ceva concret si vizibil, castigand astfel recunoasterea celorlalti. Ranile provocate de umilinta pot genera, de asemenea, sentimente de rusine si inferioritate, determinand persoana sa puna nevoile celorlalti pe primul plan, in detrimentul propriului bine. Empatia excesiva si hipersensibilitatea sunt caracteristici ale celor ce au trait experiente umilitoare.
Tradarea.
Durerea cauzata de tradare este strans legata de o pierdere a increderii. Aceasta poate rezulta din promisiuni nerespectate sau asteptari nerealizate. Persoanele afectate de o astfel de rana au asteptari mari atat de la sine, cat si de la ceilalti, evitand sa-si arate vulnerabilitatea. Asteptarile nerealiste pentru viitor pot deveni un obstacol, impiedicand bucuria de a trai in prezent. Controleaza adesea excesiv evenimentele si persoanele din jur.
Nedreptatea.
Cei care au trait nedreptate devin obsedati de responsabilitatile lor, negandu-se placerile vietii, deoarece se simt nedemni de lucruri minunate. Sunt convinsi ca indeplinindu-si datoriile vor atinge perfectiunea si vor obtine o forma de rascumparare.
Citeste si asta…
- Cum să devii super productiv: 18 sfaturi verificate pentru un creier mai eficientProductivitatea creierului poate fi îmbunătățită cu 18 tehnici simple și verificate științific, de la dușuri reci până la detoxifiere digitală și exerciții de respirație.
- De ce simțim nevoia să dormim în timpul zileiSomnolența de după-amiază afectează 85% dintre adulți. Află de ce apare și cum poți gestiona eficient nevoia de somn din timpul zilei pentru mai multă energie și productivitate.
- Somnul și memoria: este adevărat că în timpul somnului creierul nu se odihnește, ci sortează amintirile?Somnul reorganizează amintirile și ajută creierul să facă conexiuni mai bune între informații, arată un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din München.
- Când stresul se transformă în frică – și cum să oprești acest lucruFrica și stresul ne pot controla viața dacă nu știm cum să le gestionăm. Află mecanismele din spatele acestor emoții și metodele practice pentru a le ține sub control.
- Perfecționismul: prieten sau dușman?Perfecționismul – un cuvânt rostit adesea cu mândrie. Responsabil. Harnic. De încredere. Pare că doar ne putem visa la o… Citește mai mult: Perfecționismul: prieten sau dușman?
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.