Ți s-a întâmplat vreodată să observi cum o anumită melodie poate evoca o mulțime de amintiri? Poate fi un cântec care se auzea în timpul primului tău dans lent sau un hit dintr-o călătorie de neuitat.
Oamenii cred adesea că amintirile muzicale sunt pur și simplu instantanee ale trecutului. Dar un studiu recent al echipei noastre sugerează că muzica nu doar că poate declanșa amintiri, ci le poate și schimba.
Sunt cercetător în psihologie la Georgia Institute of Technology. Împreună cu mentorul Thackery Brown și experții în muzică Sophia Mehdizadeh și Grace Leslie de la Universitatea din Colorado Boulder, am efectuat un studiu și am descoperit o legătură fascinantă între muzică, emoții și memorie. În special, ascultarea muzicii poate schimba modul în care te simți cu privire la ceea ce îți amintești. Potențial, această descoperire ar putea ajuta oamenii să facă față amintirilor dificile.
Muzica, poveștile și memoria
Când asculți muzică, nu doar urechile tale sunt implicate. Regiunile creierului responsabile de emoții și memorie sunt, de asemenea, activate. Hipocampul, care este esențial pentru stocarea și recuperarea amintirilor, interacționează îndeaproape cu amigdala – centrul emoțional al creierului. Acesta este unul dintre motivele pentru care unele melodii nu sunt doar memorabile, ci evocă și emoții puternice.
Capacitatea muzicii de a provoca emoții și de a evoca amintiri este bine cunoscută. Așadar, ne-am întrebat dacă ar putea, de asemenea, să schimbe conținutul emoțional al amintirilor existente. Ipoteza noastră s-a bazat pe conceptul de reactivare a memoriei – ideea că atunci când îți amintești ceva, amintirile devin temporar maleabile, permițând încorporarea de noi informații.
Am desfășurat un experiment pe parcursul a trei zile pentru a testa dacă muzica redată în timp ce ne amintim poate aduce noi elemente emoționale amintirii inițiale.
- În prima zi, participanții au memorat o serie de povești scurte, neutre din punct de vedere emoțional.
- În a doua zi, și-au reamintit aceste povești în timp ce ascultau muzică fie pozitivă, fie negativă, fie în liniște.
- În ultima zi, le-am cerut participanților să-și amintească din nou poveștile, de data aceasta fără muzică.
În a doua zi, am înregistrat activitatea creierului folosind imagistică prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI), care măsoară activitatea creierului prin detectarea modificărilor fluxului sanguin.
Abordarea noastră este similară cu modul în care coloana sonoră a unui film poate schimba percepția spectatorului asupra unei scene, dar în acest caz am studiat cum muzica poate modifica amintirile reale ale participanților despre un eveniment.
Muzica modelează amintirile
Rezultatele au fost remarcabile. Când participanții au ascultat muzică emoțională în timp ce își aminteau povești neutre, au fost mai predispuși să includă noi elemente emoționale în relatarea lor, în concordanță cu starea de spirit a muzicii. De exemplu, poveștile neutre reamintite pe un fundal muzical vesel au fost ulterior reamintite ca fiind mai pozitive, chiar și atunci când muzica nu mai era redată.
Și mai uimitoare au fost rezultatele scanărilor creierului în timpul experimentului. Când participanții și-au reamintit poveștile în timp ce ascultau muzică, a existat o activitate crescută în amigdală și hipocamp. Aceste regiuni sunt cruciale pentru procesarea memoriei emoționale. Iată de ce o melodie asociată cu un eveniment semnificativ din viață poate avea un impact puternic: activează zonele care procesează emoțiile și memoria.
Am găsit, de asemenea, o conexiune strânsă între regiunile creierului care procesează amintirile emoționale și regiunile creierului implicate în procesarea vizuală și senzorială. Acest lucru sugerează că muzica poate adăuga detalii emoționale amintirilor în timp ce participanții vizualizează mental poveștile.
Implicații pentru viața de zi cu zi și medicină
Rezultatele noastre indică faptul că muzica acționează ca un magnet emoțional, împletindu-se cu amintirile și alterându-le subtil tonul emoțional. Mai mult, amintirile pot fi mai maleabile decât se credea anterior și pot fi influențate de semnalele audio externe.
Deși sunt necesare cercetări suplimentare, constatările noastre au implicații interesante atât pentru viața de zi cu zi, cât și pentru medicină:
- Pentru persoanele care suferă de boli precum depresia sau tulburarea de stres posttraumatic, amintirile negative pot fi copleșitoare. În astfel de cazuri, muzica atent aleasă ar putea ajuta la reformularea acestor amintiri într-o lumină mai pozitivă și, eventual, la reducerea în timp a impactului lor emoțional negativ.
- Acest lucru deschide, de asemenea, noi căi pentru explorarea intervențiilor muzicale în tratamentul depresiei și al altor tulburări psihice.
- La nivel cotidian, studiul subliniază potențiala putere a muzicii pe care oamenii o aleg pentru viața lor. Asemenea melodiilor tale preferate, amintirile pot fi modificate și remixate.
Muzica pe care o asculți în timp ce îți amintești sau chiar în timp ce faci activități de zi cu zi poate influența subtil modul în care vei reține acele evenimente în viitor.
Data viitoare când pornești un playlist preferat, gândește-te cum ar putea influența nu doar dispoziția actuală, ci și amintirile viitoare.
Sursa imaginii: Freepik, Pexels
Cuvinte cheie: muzică, amintiri, emoții, creier, memorie