Ultima actualizare: 2 august 2024
Alegerea unei verighete este o afacere destul de complicata. Dar este si mai dificil sa intelegi subtilitatile semnificatiei sale, traditiile si daca este cu adevarat posibil ca sotii sa refuze sa poarte inele.
Pe langa verigheta de nunta, exista si un inel de logodna. Ele sunt purtate in mod diferit de reprezentanti ai diferitelor religii, de rezidenti ai Europei si ai lumii. Pentru a nu fi confuzi de varietatea de informatii, am vorbit cu experti care ne-au spus despre verighete, pe ce mana sunt purtate, precum si despre importanta lor uneori subestimata.
Semnificatia unei verighete
Verigheta de logodna reprezinta cercul inchis, catusele puternice ale familiei, forta lor si totusi imposibilitatea de a le rupe. Exista un numar mare de mituri si legende despre originea acestei traditii, care povestesc despre semnificatia ascunsa si secreta a bijuteriilor conjugale.
De exemplu, povestea conform careia degetul inelar al mainii stangi contine „Sotia iubirii”. Asadar, punand un inel pe el, cei iubiti isi deschid calea spre inima celuilalt. Arheologii, care au efectuat sapaturi, noteaza ca astfel de inele erau in Roma antica. Ele erau purtate doar de femei: totul pentru ca barbatul isi alegea partenera si parca si-o insusea.
De-a lungul timpului, multe s-au schimbat. Inelele de logodna sunt din ce in ce mai des percepute pur si simplu ca un atribut al fixarii unirii a doua inimi indragostite. Este greu de imaginat o ceremonie de nunta fara ele; ele sunt, de asemenea, intruchiparea unei legaturi emotionale.
Acesta este motivul pentru care multe cupluri sunt atat de atente la alegerea verighetelor potrivite. Iar unii chiar le confectioneaza ei insisi, nu doar pentru a pastra amintirile, ci si pentru a obtine o portie uriasa de emotii pozitive.
Reguli pentru purtarea verighetelor de nunta
In orice confesiune, verigheta actioneaza ca un simbol al unei uniuni puternice si vesnice. Cu toate acestea, exista unele diferente in ceea ce priveste mana pe care se poarta.
Ortodoxa

Conform traditiei, crestinii ortodocsi poarta verigheta pe degetul inelar al mainii drepte. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta este considerata mana puritatii si a adevarului. Majoritatea oamenilor o folosesc pentru a efectua multe actiuni, iar stramosii nostri o foloseau mai des pentru protectie.
Potrivit traditiei crestine, degetul de pe mana dreapta protejeaza de fortele malefice si da un juramant de loialitate. In plus, in spatele umarului drept al unui crestin ortodox se afla intotdeauna un inger pazitor, care il protejeaza si il ghideaza: astfel, in mod simbolic, sotii poarta aceasta idee de grija de-a lungul vietii, punandu-si inele pe mana dreapta unul altuia.
Dupa divort sau dupa pierderea sotului sau a sotiei, crestinii ortodocsi poarta inelul pe degetul inelar al mainii stangi.
Musulmani
Reprezentantii acestei religii nu poarta verigheta la mana dreapta. Cel mai adesea aleg sa poarte pe mana stanga si pe degetul inelar. Multi barbati musulmani refuza sa poarte deloc verigheta: acesta este, in parte, un tribut adus traditiei, care include adesea poligamia. Acestea fiind spuse toate acestea, musulmanii nu pot purta verighete din aur sau placate cu aur. Ei aleg o bijuterie din platina sau argint.

Catolici
Catolicii isi pun verigheta pe degetul inelar al mainii stangi atunci cand isi inregistreaza casatoria. Exista multi oameni din intreaga lume care sunt membri ai acestei confesiuni, inclusiv francezi, americani si turci. In Rusia, catolicii poarta, de asemenea, verighete pe mana stanga.
In acest caz, cei care divorteaza nu schimba mana, ci pur si simplu nu mai poarta inelul. Catolicii il transfera pe cealalta mana in cazul in care pierd un sot sau adopta o alta religie.
Evreii
Casatoria evreiasca devine legala dupa ce barbatul ii da inelul femeii. Dar, conform traditiei, doar sotia poarta verigheta, nu si sotul. Aceasta trebuie sa fie fara pietre si, de preferinta, din platina sau argint.
Evreii poarta verigheta pe degetul aratator sau mijlociu: acum este mai mult pentru cei care onoreaza traditiile vechi de secole. Daca mirele poarta inelul pe celalalt deget, casatoria este in continuare valabila.

Cum se aleg verighetele de nunta
Atunci cand alegeti verughetele, trebuie sa acordati atentie materialului din care este confectionat, diametrului, grosimii, formei si designului. Exista o varietate de optiuni diferite disponibile in magazine: gravate, insertii de pietre, inele cu textura si realizate dintr-un amestec de aur alb si roz. Cu o gama atat de larga de optiuni, trebuie sa identificati cateva criterii pentru dumneavoastra.

Metal si sortiment
Metalul clasic pentru o verigheta este aurul. Inca din cele mai vechi timpuri, acesta a avut cea mai mare valoare: stramosii nostri alegeau adesea bijuterii din aur deoarece credeau ca acest metal poate intari legaturile casatoriei. Mai demult, aurul nu era colorat, in mod traditional era de culoarea galbena a chihlimbarului. In zilele noastre, in magazine puteti gasi metal de la roz la negru.
Tinerii casatoriti aleg din ce in ce mai des inele din doua tipuri de aur: alb si galben. La aurul alb se adauga argint, iar la aurul galben se adauga cupru. Ambele metale au o rezistenta de 585 de grade. Astfel de inele si arata nu atat de simplu ca bijuteriile fara adaosuri, in acelasi timp ca si cost nu sunt cu mult mai scumpe.
Daca va plac verighetele din argint, puteti opta si pentru ele. Printre optiunile populare se numara cele gravate, modelele minimaliste si minimalismul complet. In plus, merita sa acordati atentie inelelor de argint cu placare cu aur. Practic, acestea nu difera de cele din aur, dar costa de multe ori mai ieftin.
Forma si design
Optiunea standard este o verigheta neteda. Este aleasa de cei care cred ca acest simbol al iubirii ii va conduce pe acelasi drum lin. Dar din ce in ce mai des viitorii soti prefera versiunile elegante de designer ale verighetelor de nunta, indepartandu-se de traditii si reguli.

Cele mai populare sunt inelele de forma „puc”, baghete rafinate cu sectiunea transversala rotunda si modelata, cu impletituri, insertii sau textura.
In ceea ce priveste intarsii de piatra, este adesea frumos, dar nepractic. Odata cu purtarea constanta a verighetei, pietrele se pot freca si chiar cadea. Prin urmare, cuplurile aleg mai des optiuni fara ele. Exista, de asemenea, o diferenta in ceea ce priveste designul inelului de logodna si al verighetei.

Verigheta unui barbat poate foarte bine sa aiba un design diferit de cel al sotiei sale. Merita sa va ganditi la optiuni interesante: atunci cand bijuteriile sunt realizate din aceleasi metale, similare ca stil, dar nu identice. Aceasta este o alegere ideala in cazul in care tinerii casatoriti au gusturi si dorinte diferite.
Dimensiunea si grosimea
Luati un fir obisnuit si masurati-va degetul in doua locuri – in locul unde este purtat si osul in sine. Asigurati-va ca firul este infasurat strans, dar in acelasi timp fara a se intinde prea mult. Alegeti apoi cea mai mare dintre lungimile obtinute dupa masurare. Indreptati firul pe o rigla si impartiti acest numar la 3,14 (numarul PI).
Exista o optiune mai usoara. Puneti inelul pe hartie si trasati perimetrul interior al inelului. Diametrul cercului rezultat va fi dimensiunea inelului”
Verigheta nu trebuie sa stranga degetul, sa provoace disconfort atunci cand o purtati. Atunci cand alegeti, de asemenea, nu uitati ca iarna si vara dimensiunea degetului este usor diferita. Prin urmare, daca alegeti o verigheta in avans, tineti cont de aceste informatii.

Grosimea verigetei depinde de diametrul ales si de lungimea degetelor. Daca degetele tale sunt de lungime medie, aproape toate optiunile sunt potrivite. Cei care au degetele lungi ar trebui sa favorizeze optiunile mai late. Iar pe degetele scurte, un inel rafinat si usor „conic” va arata mai favorabil.
Intrebari si raspunsuri populare
Pe ce deget purtati verigheta?
In Romania si in alte tari, pe degetul inelar de la mana dreapta. In tarile europene si in SUA, este degetul inelar de la mana stanga. Depinde foarte mult de religia unei persoane si de adeziunea acesteia la oricare dintre confesiuni.
Cine ar trebui sa cumpere verighetele?
De regula, un cuplu alege verighetele impreuna. Ei merg la cumparaturi si aleg, dar foarte des nu pot gasi un design potrivit si nu se potrivesc cu anumiti parametri. Atunci apeleaza la atelierele de bijuterii si comanda inelele in functie de masurile individuale. Daca clientii s-au saturat sa se plimbe ore in sir prin saloane, cel mai adesea comanda inele exclusive sau, de exemplu, le confectioneaza cu propriile maini, unul pentru celalalt.
Ce verighete nu trebuie cumparate?
Cele mai frecvente stereotipuri ca verighetele ar trebui sa fie la fel si netede, astfel incat viata va fi exact la fel. Dar astazi, din ce in ce mai putini oameni cred in acest semn. Din experienta mea, voi spune: majoritatea cuplurilor prefera modelele texturate. Multe fete aleg verighete cu o cale de diamante.
Un alt stereotip este acela ca inelele de platina sunt mai durabile. Nu este asa. Ele se uzeaza in acelasi mod. Exista doar doua diferente intre un inel din aur si unul din platina: platina este hipoalergenica si are o culoare alba rece.
Am intalnit stereotipul conform caruia la cursurile de maiestrie inelele nu ies la fel de uniforme ca si cum le-ai fi cumparat dintr-un salon. Acesta este un alt mit: inelele nu ies mai rau decat in magazine.
Cum sa probezi corect un inel de logodna?
Un inel trebuie sa se potriveasca confortabil. Acest concept va fi perceput diferit pentru fiecare persoana. Pentru unele persoane, confortabil inseamna strans, in timp ce altora le place ca inelul sa se potriveasca mai lejer. Este necesar sa va adaptati la aceste sentimente.
De asemenea, trebuie sa tineti cont de faptul ca degetele dumneavoastra se pot modifica in functie de temperatura si de alimentele si lichidele pe care le consumati. Daca degetele vi se umfla mult si observati acest lucru la alte bijuterii, este mai bine sa alegeti un inel care sa stea putin mai lejer, dar care sa nu cada in acelasi timp. Daca osul falangei nu este foarte lat si degetul dumneavoastra este plat, este mai bine sa alegeti un inel care sa stea mai strans. In acest caz, cu siguranta nu va aluneca.
O alta recomandare: asigurati-va ca va scoateti inelele inainte de a inota in orice apa. Cel mai frecvent mod in care oamenii isi pierd inelele este in timpul innotului in apa, deoarece degetele devin mai mici in apa.
Este posibil sa purtati verighete inainte de casatorie?
Nu prea are sens, deoarece verighetele se pun in momentul in care se inregistreaza casatoria. Acesta este un moment foarte important pe care ambii parteneri il asteapta cu nerabdare.
Inainte de nunta poti purta un inel de logodna: cel oferit de iubitul tau atunci cand te cere in casatorie. Se obisnuieste sa se poarte inainte de inregistrare, ca simbol al faptului ca fata este logodita si se pregateste pentru sarbatoare.
Cum poarta vaduvele verighetele?
Acest lucru depinde, de asemenea, de confesiune, dar daca o femeie nu apartine niciunei confesiuni, cel mai adesea pur si simplu nu mai poarta inelul.
Pot sa port verigheta altcuiva?
Categoric nu: in acest fel adoptati energia altcuiva, istoria altcuiva. Daca aveti bijuterii vechi ale rudelor si acestea sunt memorabile pentru dumneavoastra, le puteti surprinde in verighetele dumneavoastra. De exemplu, preluati un design similar, faceti o textura interesanta.
Care este diferenta dintre un inel de logodna si o verigheta?
Atunci cand barbatii cer o femeie in casatorie, ii ofera un inel de logodna. Aceasta traditie era mai raspandita in Europa si in America, dar astazi moda inelelor de logodna a ajuns si la noi.
Caracteristica principala a unei verighete este prezenta unei pietre. Costul unei pietre poate varia de la 10 mii de ruble la cateva milioane. Piatra poate fi alba sau colorata, dar, in mod traditional, in inelul de logodna se folosesc pietre usoare – diamante, daca bugetul permite, sau o optiune mai modesta – fianite si muassanite. In mod traditional, inelul de logodna este luat cu un chenar subtire (bezel). Pretul inelului va depinde de marimea si calitatea materialelor.