Ultima actualizare: 2 august 2024
Guvernele Poloniei, Franţei şi Germaniei au promis luni, 13 februarie 2024, ca vor face din Europa o putere de securitate şi aparare cu o capacitate mai mare de a sprijini Ucraina. Aceasta decizie vine pe fondul ingrijorarilor crescande ca fostul preşedinte american Donald Trump s-ar putea intoarce la Casa Alba in 2024 şi ar putea permite Rusiei sa-şi extinda agresiunea pe continent.
Miniştrii de externe ai Franţei, Germaniei şi Poloniei s-au intalnit la Paris pentru discuţii privind securizarea Europei
Miniştrii de externe ai Franţei, Germaniei şi Poloniei s-au intalnit luni in suburbia pariziana La Celle-Saint-Cloud pentru a purta discuţii despre situaţia din Ucraina şi despre consolidarea securitaţii in Europa.
„Nu exista niciun motiv pentru care ar trebui sa fim atat de clar mai slabi din punct de vedere militar decat Rusia şi, prin urmare, creşterea producţiei şi intensificarea cooperarii noastre sunt prioritaţi absolut indiscutabile”, a declarat premierul polonez Donald Tusk.
Aceştia au discutat despre revigorarea aşa-numitului Triunghi de la Weimar, o grupare regionala conceputa pentru a promova cooperarea intre Franţa, Germania şi Polonia.
Donald Tusk: „UE trebuie sa devina o putere militara de sine statatoare”
Donald Tusk a subliniat ca Uniunea Europeana trebuie sa devina o putere militara de sine statatoare, argumentand ca are nevoie de o „a doua asigurare de viaţa” in plus faţa de NATO.
Premierul polonez s-a intalnit luni, 13 februarie, cu preşedintele francez Emmanuel Macron la Paris şi cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin. El a declarat ca doreşte sa „revitalizeze” relaţiile Poloniei cu principalii sai parteneri europeni.
Fostul şef al UE a facut referire la cartea „Cei trei muşchetari” a lui Alexandre Dumas, declarand ca Polonia este pregatita sa coopereze strans cu Franţa. Totodata, el a subliniat ca filozofia care sta la baza relaţiilor dintre Uniunea Europeana şi NATO se bazeaza pe principiul „unul pentru toţi, toţi pentru unul”.
Contextul geopolitic actual accentueaza necesitatea unei Europe unite şi puternice
In contextul razboiului din Ucraina declanşat in februarie 2022 şi a tensiunilor tot mai mari dintre Rusia şi Occident, consolidarea securitaţii şi apararii in Europa a devenit o prioritate. De asemenea, o potenţiala revenire la putere a lui Donald Trump in SUA in 2024 genereaza ingrijorare in randul aliaţilor americani din Europa.