Ultima actualizare: 2 august 2024
Guvernul Statelor Unite ale Americii a transmis condoleante Iranului in urma decesului presedintelui Ebrahim Raisi, dar a subliniat ca va continua sa isi ceara socoteala Iranului pentru „comportamentul sau destabilizator”, a anuntat luni purtatorul de cuvant al Casei Albe, John Kirby.
Kirby a declarat ca desi Guvernul american regreta orice pierdere de vieti omenesti, „bilantul” presedintelui Raisi ramane acelasi – acesta fiind considerat responsabil pentru sprijinul acordat de Iran retelelor teroriste din Orientul Mijlociu, precum Hezbollah, Hamas si rebelii Houthi. De asemenea, secretarul de presa al Departamentului de Stat, Matt Miller, l-a descris pe Raisi drept un „participant brutal la opresiunea poporului iranian”, acuzandu-l de moartea a mii de oameni si de unele dintre cele mai grave incalcari ale drepturilor omului.
Evolutia relatiilor SUA-Iran in perioada mandatului lui Raisi
Relatiile dintre Statele Unite si Iran s-au caracterizat in ultimii ani printr-o tensiune persistenta, in pofida incercarilor de a relansa negocierile privind programul nuclear iranian. In 2018, fostul presedinte Donald Trump a retras unilateral SUA din Acordul nuclear incheiat in 2015 si a reinstalat sanctiuni severe impotriva Iranului, in timp ce administratia Biden a incercat sa readuca Washingtonul in cadrul intelegerii.

Cu toate acestea, eforturile de a restabili acordul au esuat, in timp ce tensiunile geopolitice s-au accentuat in regiune. Iranul a fost acuzat de sprijinirea militantilor din Orientul Mijlociu si de accelerarea programului sau nuclear, in timp ce SUA si aliatii sai au impus noi sanctiuni si actiuni impotriva Teheranului.
Moartea lui Raisi si implicatiile sale
Circumstantele decesului presedintelui Raisi nu sunt deocamdata pe deplin clare, insa acesta a murit la varsta de 68 de ani, dupa o scurta perioada de spitalizare. Succesiunea presedintelui va fi un moment crucial pentru Iran, in conditiile in care tara se confrunta cu multiple provocari interne si externe.
Analistii considera ca moartea lui Raisi ar putea deschide calea pentru o eventuala reorientare a politicii iraniene, insa este putin probabil ca aceasta sa duca la o detensionare imediata a relatiilor cu Statele Unite. Viitorul presedinte iranian va avea sarcina dificila de a naviga printre interese concurente si de a incerca sa obtina alinierea fortelor politice interne, in timp ce se confrunta cu presiunea internationala.
Sursa imagini: Social Media
Subiecte abordate in articol: condoleante, Iran, sua, moarte,