Ultima actualizare: 2 august 2024
Care este cel mai important lucru atunci cand se pun la conserva rosiile intregi? Asa este, principalul lucru este ca acestea sa nu se crape. In plus, este de dorit ca acestea sa-si pastreze forma, sa fie „unu la unu”, sa aiba caracteristici gustative excelente, sa aiba putine seminte si multa pulpa.
Este posibil acest lucru? Poate! Va prezentam o selectie a celor mai bune rosii care indeplinesc toate conditiile de mai sus si sunt ideale pentru conserve.
1. Nikitka

Un soi timpuriu (110 zile) de rosii cu fructe galbene, a caror coaja este rezistenta la crapare. Apartine tipului nedeterminat. Potrivit pentru cultivarea in teren deschis si inchis. Productia se incadreaza in limitele a 5 kg pe 1 m2 si este relativ constanta, independenta de conditiile meteorologice. „Nikitka” necesita toate activitatile agricole: legarea, ciupirea, modelarea. Tulpina trebuie sa fie formata in 1-2 trunchiuri.
Fructele sunt dulci, cu o usoara acrivie armonioasa. Rosiile variaza semnificativ in greutate. Puteti obtine fructe atat de 60-100 de grame, cat si de 200-250 g. 3-7 bucati se coc intr-un ciorchine.
2. Lady fingers
Popularul soi timpuriu de rosii Lady Finger este ideal pentru conserve datorita formei si dimensiunii sale. Planta este de tip determinant si poate creste pana la un metru sau mai mult in conditii de sera, iar in camp deschis pana la aproximativ 60 cm. Nu necesita ciupire si se formeaza in unul sau doua trunchiuri, nu mai mult.

Randamentul soiului in spatii deschise este de aproximativ 2,5 kg pe 1 m2, dar intr-o sera se poate obtine aceeasi cantitate de rosii dintr-un singur tufis.
Fructele sunt mici: aproximativ 50 g, uneori pot capata o greutate de pana la 70 g. In a 95-100-a zi de la germinare, 5-6 rosii se coc intr-un singur ciorchine. Pulpa este aromata si densa, ceea ce asigura o buna rezistenta la depozitare si transport. Planta face fata bine schimbarilor climatice, tolerand caldura, seceta si frigul. In plus, soiul este rezistent la arsura tarzie.
3. De Barao red
Un soi inalt nedeterminat (pana la 2 m) care necesita nu numai legarea la un suport, ci si ciupirea, formandu-se in 1-2 tulpini. Potrivit pentru cultivarea in teren deschis si inchis. Se refera la plantele cu coacere medie: primele fructe sunt recoltate deja in a 115-a zi de la germinare.
In regiunile cu clima rece, rosiile verzi culese sunt excelente acasa. Soiul se caracterizeaza prin randament ridicat (pana la 5,5 kg pe tufa), rezistenta la frig si umbra, precum si la arsura tarzie. Tolereaza bine transportul si depozitarea.

Fructele de „De Barao” sunt dulci, dense, cu o coaja subtire, dar densa, care se pastreaza in timpul procesului de conservare. Rosiile ovale, care cantaresc pana la 70 g, pot fi folosite pentru muraturi sau pentru a fi transformate in sos si ketchup. Deoarece contin multa materie uscata (au gust, dar raman suculente), nu sunt potrivite pentru a face suc de rosii.
4. Jackpot F1
Hibrid de rosii determinate cu coacere timpurie din grupa cherry. Poate fi cultivat atat in camp deschis, cat si in sere de film. Pentru ca planta sa se dezvolte bine si sa dea fructe, este necesara formarea a 2-3 tulpini. Inaltimea tufei poate ajunge la un metru sau mai mult (intr-o sera). Randamentul soiului este de aproximativ 10-11 kg pe 1 m2.

Fructele sunt pregatite pentru recoltare inca din a 90-a zi, incepand de la germinare. Greutatea rosiilor nu depaseste 40-50 de grame. Pulpa este usor acra, de densitate medie; pielita nu se crapa in timpul procesului de conservare. Jackpot” tolereaza depozitarea pe termen lung in conditii adecvate, transportul si este foarte rezistent la fusarium si mozaicul tutunului.
5. Homemade pickle
Varietate determinata de rosii rosu-portocaliu, potrivita pentru conserve. Se refera la culturile de mijloc de sezon. Tufele sunt joase, compacte, nu cresc mai sus de 50 cm. Au nevoie de ciupit si de aplicarea de ingrasaminte minerale. Recomandat pentru terenuri inchise. Randamentul este de aproximativ 10 kg pe 1 m2. Fructele tolereaza bine transportul.

Rosiile din acest soi au un gust dulce, usor acrisor. Sunt dense, carnoase, suculente, de aceea, cel mai adesea sunt consumate proaspete. Dar coaja lor dura si rezistenta la crapaturi le face un aliment excelent pentru conserve.
6. Salting miracle F1
Hibrid determinat cu perioada de coacere timpurie (90 de zile). Tufa este joasa, cu inaltimea de pana la 60 cm, compacta. ‘Pickle Miracle’ poate fi cultivat atat in camp deschis, cat si in camp inchis. Nu este necesara ciupirea. Formarea este in 1-2 tulpini. Randamentul soiului este de aproximativ 11 kg pe 1 m2.

Fructele acestui soi sunt rosii, cantarind nu mai mult de 100 g (intr-o sera). Datorita formei ideale si a rezistentei cojii la crapare, „Miracolul muraturilor” este excelent pentru conserve. Totodata, gustul dulce caracteristic si carnositatea rosiilor le fac ideale pentru consumul in stare proaspata.
7. Winter Cherry F1
Hibrid nedeterminat de tip cherry pentru cultivarea in sera. Cultura se coace devreme, deja la 95 de zile de la germinare. De pe 1 m2 se pot recolta pana la 10 kg de rosii. Tufele sunt inalte (pana la 2 m), standard, nu necesita ciupire, cresc in doua tulpini. Hibridul este foarte rezistent la fusarioza, mozaicul tutunului si cladosporioza. Rosiile se pastreaza mult timp si tolereaza bine transportul.

Fructele sunt rosii, mici, cantarind doar aproximativ 30 g. Pana la 20 de bucati se coc intr-un ciorchine. Rosiile Cherry de iarna sunt dulci, suculente si carnoase. Coaja densa este rezistenta la crapare in timpul tratamentului termic.
8. Scufita Rosie
„Scufita Rosie” se refera la soiurile determinate de rosii cu o perioada de coacere timpurie (90 de zile). Tufele cresc pana la 40 cm, astfel incat soiul este ideal pentru a fi cultivat ca o cultura de balcon sau pe un pervaz.
In plus, rosiile cresc bine in teren deschis si inchis. Productivitatea este scazuta: aproximativ 1,8 kg pe 1 m2. Planta se cultiva ca standard (cu jartiera) sau ca planta agatata; nu are nevoie de vitregie. Cultura este rezistenta la frig, fusarium, verticillium, mozaic de tutun si nu este afectata de arsura tarzie.

Fructele sunt formate ca o ciresa: rotunde, de dimensiuni mici, cantarind aproximativ 20 g. Intr-un ciorchine se formeaza pana la 5 rosii. „Scufita Rosie” are un gust dulce si carnos. Coaja este densa si rezistenta la crapare. Soiul tolereaza bine tratamentul termic in timpul sarii si al conservarii.
9. Roma
Rosii determinate cu crestere joasa, atingand o inaltime de 60 cm. Varietate de sezon mijlociu (115 zile), potrivita pentru teren deschis si inchis. Necesita ciupirea si formarea a 1-3 tulpini. Datorita greutatii fructelor care se coc, expertii recomanda legarea tufelor de un suport. Cultura este rezistenta la verticillium, fusarium si frig. Randamentul este de aproximativ 8 kg pe 1 m2 in teren inchis (aproximativ 6 kg in teren deschis).

Rosia Roma are o marime medie a fructului: 60-80 de grame. Pulpa rosie este destul de densa si carnoasa. Coaja nu se crapa in timpul conservarii si sarii. Recolta se pastreaza bine si rezista la transport fara a se deteriora.
10. Sanka
Un soi compact cu crestere joasa (pana la 60 cm), familiar pentru multi gradinari. Daca nu se efectueaza modelarea, planta devine raspandita, ceea ce necesita legarea ei de un suport. Daca doriti, puteti forma mai multe tulpini.
Sanka este rezistent la inghet, nu se teme de schimbarile de temperatura si de bolile comune ale tomatelor. In acelasi timp, soiul se caracterizeaza printr-un gust excelent si un randament ridicat (in medie, 3 kg pe tufa).

Fructele pot fi recoltate la aproximativ 80 de zile de la germinare. Pana la 5 fructe se coc intr-un singur ciorchine, iar in total se formeaza pana la 7-8 ciorchini pe tulpina.
Greutatea medie a rosiilor este de aproximativ 80 g. Datorita pulpei dulci, carnoase si a pielitei rezistente la crapaturi, „Sanka” este excelenta pentru conserve. O alta calitate pozitiva a soiului este rezistenta sa ridicata la arsura tarzie.