Ultima actualizare: 2 august 2024
Rechinii inspira teama si groaza. Dintii ascutiti, forta, viteza – rechinul este un pradator care isi gaseste cu usurinta prada.
In acest articol va vom vorbi despre cele mai uimitoare fapte legate de rechini.
Au un al saselea simt
Rechinii au electroreceptori, care pot fi considerati un al saselea simt. Electroreceptia le permite rechinilor sa detecteze schimbarile in campurile electrice din apa, create de alte creaturi vii.
Electroreceptorii rechinilor se afla in pori tactili mici, amplasati pe bot, in jurul ochilor si pe liniile laterale. Acestia reactioneaza la semnalele electrice generate de muschii si sistemul nervos al altor animale, precum si la campurile electrice create de echipamente electrice sau campuri geomagnetice.
Electroreceptorii permit rechinilor sa vaneze prada, sa detecteze prezenta altor rechini sau pericole potentiale. Unele specii de rechini, cum ar fi rechinii-ciocan si rechinii-vulpe, au electroreceptori foarte bine dezvoltati, folositi pentru a gasi prada ingropandu-se in nisip sau sediment si detectand impulsuri electrice emise de muschii puternici ai pestilor.
Dintii le cresc la loc
In afara de faptul ca rechinii sunt cunoscuti pentru dintii lor ascutiti, dintii le pot creste inapoi, din nou si din nou. Chiar daca un dinte cade sau se rupe, in cateva zile va fi inlocuit cu unul nou.
Interesant: Rechinii pot implanta dintii in prada cu o lovitura puternica a capului. Ei folosesc aceasta tactica pentru a rani sau slabi prada inainte de a o inghiti.
Au un sistem imunitar uimitor
Rechinii au un sistem imunitar uimitor si anticorpi puternici impotriva bolilor. Ei au caracteristici care le permit sa se descurce cu infectiile si sa vindece ranile mult mai eficient decat alte animale.
Cercetarile arata ca anticorpii gasiti la rechini ii ajuta sa previna infectiile, sa lupte cu patogenii si sa-si protejeze organismul de diferite boli.
In plus, experimentele au aratat ca sangele rechinilor contine numeroase componente imune, cum ar fi proteine speciale numite peptide sau glicopeptide. Acestea au proprietati antimicrobiene si pot lupta cu patogeni precum bacterii sau virusuri.
Studierea anticorpilor rechinilor starneste interes in randul oamenilor de stiinta, deoarece poate duce la noi descoperiri si dezvoltarea de medicamente si tehnologii noi. Ideile obtinute din anticorpii rechinilor ar putea fi folosite pentru a combate infectiile si bolile care rezista la metodele traditionale de tratament.
Util de stiut: Rechinii pot detecta sange in apa chiar daca concentratia este de 1 la 1 milion.
Pot detecta bataile inimii
Unele specii de rechini, inclusiv rechinul alb, pot detecta bataile inimii prazii. Rechinii folosesc electroreceptia pentru a detecta campurile electrice generate de muschii si sistemul nervos al altor animale, inclusiv inima.
Inima bate ritmic si genereaza un camp electric slab. Rechinii detecteaza aceste campuri electrice cu ajutorul electroreceptorilor. Cand gasesc o prada, rechinii pot folosi electroreceptia pentru a determina locatia inimii acesteia si apoi se indreapta eficient spre ea pentru atac.
Dorm sau nu dorm?
Exista parerea ca rechinii nu dorm deloc. Dar este aceasta adevarat?
Rechinii pot dormi, dar modul lor de somn este diferit fata de ceea ce vedem la alte animale. Nu au faze de somn lent si somn rapid. Somnul rechinilor poate fi numit „odihna activa”.
In timpul odihnei active, rechinii isi reduc la minimum activitatea creierului, ceea ce le permite sa economiseasca energie. Pot inca sa se miste si sa respire, dar modul de procesare a informatiilor si de reactie la mediu este incetinit. Acest lucru ii poate ajuta sa se recupereze si sa se odihneasca, desi nu sunt intr-o stare de somn profund.
Rechinii pot dormi miscandu-se incet sau ramanand intr-un anumit loc pentru a-si conserva energia. Uneori dorm in pesteri, pe fundul marii sau pur si simplu plutesc la suprafata.
E interesant de remarcat ca atunci cand dorm, ochii rechinilor raman deschisi, deoarece acesti receptori senzoriali trebuie sa fie pregatiti sa perceapa lumea exterioara daca este nevoie.
Rareori ataca oamenii
Atacurile rechinilor asupra oamenilor sunt foarte rare. Conform datelor International Shark Attack File, media anuala a atacurilor rechinilor asupra oamenilor este sub 10 cazuri.
E important de retinut ca rechinii nu vad oamenii ca parte naturala a prazii lor. In majoritatea cazurilor in care ataca oameni, se intampla din intamplare sau din intalniri neasteptate intr-un mediu nefamiliar pentru rechin. De exemplu, atunci cand un rechin confunda accidental o persoana cu o prada, incearca sa se apere, sau cand oamenii patrund pe teritoriul rechinilor.
Cu toate acestea, desi sansele de intalnire cu rechini sunt mici, trebuie sa avem grija si sa respectam masurile de siguranta recomandate, mai ales in zonele in care se stie ca traiesc rechini.
Interesant: Rechinul polar poate trai aproximativ 200 de ani.
Alte cateva fapte uimitoare:
- Rechinii pot inota cu viteze de pana la 60 km pe ora.
- Unele specii de rechini pot inghiti si digera o prada de doua ori mai mare decat dimensiunea lor.
- Rechinii nu au oase in corp, scheletul fiind format din tesut cartilaginos, ceea ce ii face mai flexibili si manevrabili.
- Rechinii albi pot sari din apa pana la 3 metri inaltime, unii chiar mai sus.
- Unele specii de rechini pot forma grupuri si vana impreuna, ceea ce le creste sansele de pradare cu succes.
- Rechinii au vedere foarte sensibila, putand vedea o gama larga de culori si adaptandu-se bine la conditii de apa intunecata.
Citeste si asta…
- Care este cel mai bun moment al zilei pentru a bea cafea: studiul care schimbă tot ce știamConsumul de cafea dimineața reduce cu 31% riscul de boli cardiovasculare și oferă beneficii semnificative pentru sănătate, conform unui nou studiu care a urmărit peste 40.000 de adulți timp de 19 ani.
- Povestea reală a lui John Blackthorne din „Shogun” – primul și singurul samurai occidentalWilliam Adams, navigatorul englez care a devenit primul samurai occidental în Japonia feudală, a influențat decisiv relațiile comerciale dintre Japonia și Occident la începutul secolului al XVII-lea.
- 24 de ore care au zguduit omenirea: Ziua când lumea era să se sfârșească de două oriÎn octombrie 1962, omenirea a trecut prin cele mai întunecate momente din istoria sa recentă. Timp de treisprezece zile, lumea… Citește mai mult: 24 de ore care au zguduit omenirea: Ziua când lumea era să se sfârșească de două ori
- De ce nu au fost încă descoperiți extratereștrii?Astronomii au descoperit trilioane de galaxii în partea observabilă a Universului. Fiecare dintre ele conține miliarde de stele. În jurul… Citește mai mult: De ce nu au fost încă descoperiți extratereștrii?
- Furia naturii: cele mai distructive tornade din istoria omeniriiTornade uriașe
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.