Ultima actualizare: 2 august 2024
Gigantul IT Microsoft a anuntat concedierea a aproximativ 1900 de angajati din divizia de jocuri video Microsoft Gaming, reprezentand circa 9% din cei 22.000 de angajati ai acestei divizii. Decizia vine la putin peste trei luni de la finalizarea celei mai mari achizitii din istoria companiei, cea a grupului Activision Blizzard pentru 69 de miliarde de dolari.
Motivele din spatele concedierilor si departamentele afectate
Conform unui mesaj intern al directorului Microsoft Gaming, Phil Spencer, disponibilizarile fac parte dintr-un „plan de executie” mai amplu care vizeaza reducerea „zonelor de suprapunere” aparute in urma fuziunii. Activision Blizzard este un gigant in industria jocurilor video, detinand francize extrem de populare precum Call of Duty, World of Warcraft, Diablo si Candy Crush. Prin urmare, achizitionarea sa de catre Microsoft a dus inevitabil la duplicarea unor departamente si functii.
Cel mai afectat este chiar Activision Blizzard, dar si studiourile ZeniMax (achizitionat anterior de Microsoft). Printre cei care si-au pierdut locul de munca se numara chiar presedintele Blizzard Entertainment, Mike Ybarra, precum si unul dintre fondatorii Blizzard, Allen Adham. De asemenea, dezvoltarea unui nou joc de survival al studiourilor Blizzard a fost oprita.
„Am luat dureroasa decizie de a reduce dimensiunea fortei noastre de munca din gaming cu aproximativ 1900 de posturi din cei 22.000 de oameni din echipa noastra”, a declarat Phil Spencer.
Microsoft afirma ca va oferi sprijin complet, inclusiv compensatii calculate in functie de legislatia muncii din fiecare tara, pentru toti angajatii afectati.
Reactia investitorilor – asteptata dupa o fuziune atat de mare
Actiunile Microsoft au ramas in mare parte neschimbate dupa anuntul concedierilor, acestea fiind de asteptat dupa o fuziune de o asemenea amploare. Tranzactia Microsoft-Activision Blizzard, in valoare de 69 de miliarde de dolari, este cea mai mare din istoria companiei, depasind de peste doua ori achizitia LinkedIn din 2016.
Investitorii din domeniul tehnologiei se asteapta in general la o mai mare eficienta si o perspectiva clara de crestere sau profitabilitate dupa astfel de achizitii. Presiunile economice tot mai mari ii forteaza pe gigantii tech sa faca disponibilizari pentru optimizarea costurilor.
Spre deosebire de Microsoft insa, companii precum eBay si SAP au inregistrat cresteri semnificative ale pretului actiunilor dupa ce au anuntat concedieri in aceasta saptamana.
Microsoft Gaming – o divizie in plina expansiune
Chiar si dupa aceste concedieri, Microsoft Gaming ramane o divizie in plina dezvoltare. Compania a investit sume imense pentru achizitionarea unor studiouri si publisheri de top din industria gamingului, precum Bethesda Softworks (7,5 miliarde dolari in 2020), Activision Blizzard (69 miliarde dolari in 2023) si are planuri mari de extindere a uniunii sale de jocuri si servicii Xbox si Game Pass.
Recent, Microsoft a facut valuri in industrie anuntand un parteneriat pe 10 ani cu Nintendo pentru a aduce francize celebre precum Call of Duty si Diablo pe consolele japonezilor. Decizia este privita ca un raspuns la presiunile autoritatilor de reglementare din UE si SUA, care au investigat achizitia Activision Blizzard din perspectiva ingrijorarilor legate de concurenta loiala.
Ramane de vazut care va fi impactul total al disponibilizarilor de la Microsoft Gaming si cum se va integra Activision Blizzard in strategia pe termen lung a companiei americane. Cert este ca Phil Spencer si echipa sa au planuri mari:
„Vom continua sa investim in zone care vor creste afacerea noastra si vor sustine strategia de a aduce mai multe jocuri la mai multi jucatori din intreaga lume”, a precizat acesta.