Ultima actualizare: 2 august 2024
Coruptia este o problema grava care afecteaza multe dintre tarile europene, unele mult mai mult decat altele. Romania se situeaza pe locul 63 in Indicele perceptiei coruptiei cu un scor de 46, ceea ce este mai rau decat Croatia si Grecia si doar putin mai bine decat Ungaria.
Conform raportului recent al Consiliului Europei impotriva coruptiei (GRECO), Romania se numara printre cele mai slabe performere din 2022 alaturi de Bulgaria si Ungaria. Eforturile anticoruptie in aceste tari au ajuns intr-un impas si nu progreseaza.
79% dintre romani cred ca coruptia este o problema raspandita in tara lor. Coruptia atinge diferite aspecte ale vietii romanilor, precum educatia sau sistemul juridic. De exemplu, directorii de scoli sunt numiti pe criterii politice, iar finantarea scolilor depinde de legaturile politice. Dreptul la un proces echitabil este si el afectat. Mai mult, oficialii raman in functii chiar si dupa ce sunt acuzati de activitati infractionale.
Ungaria, Grecia si Croatia – comparatii

Ungaria are o reputatie proasta in ceea ce priveste coruptia, situandu-se pe ultimul loc in UE cu un scor de doar 42 din 100 in indicele Transparency International. Guvernul ungar incearca sa abordeze problema prin infiintarea unei autoritati independente anticoruptie anul trecut, insa Comisia Europeana retine fonduri de 30 miliarde EUR din cauza ingrijorarilor legate de statul de drept.
Grecia se situeaza peste Ungaria, pe locul 51 in clasament cu un scor de 52. Cu toate acestea, exista ingrijorari serioase cu privire la independenta autoritatii nationale anticoruptie si protectia slaba a jurnalistilor. Un nou scandal de interceptari ilegale a zguduit recent Grecia.
Croatia se situeaza pe locul 57 cu un scor de 50. Țara se confrunta cu coruptia inca din anii ’90, aproximativ 18% dintre croati recunoscand ca au dat mita unor oficiali in ultimul an. Recent, au existat acuzatii de coruptie la adresa unui ministru in functie, punand la incercare eficienta agentiei anticoruptie.
Provocari si perspective pentru Romania
Conform GRECO, Romania trebuie sa imbunatateasca 26 de aspecte, de la prea frecventa utilizare a ordonantelor de urgenta de catre guvern pana la lipsa unui mecanism independent care sa decida de ce anumite informatii nu sunt facute publice.
Ramane de vazut daca Romania va asculta recomandarile GRECO pentru a deveni mai putin corupta decat vecinii sai, sau daca una dintre celelalte tari ii va lua fata. Potentialul de imbunatatire difera de la o tara la alta, iar eforturile anticoruptie reprezinta o cursa intensa in regiune.
Coruptia este o problema grava care franeaza dezvoltarea Romaniei. Pentru a iesi din impas si a deveni o democratie mai robusta si prospera, Romania are nevoie de reforme ample care sa consolideze sistemul judiciar, sa creasca transparenta si responsabilitatea institutiilor publice. Altfel, tara risca sa ramana in urma vecinilor sai care iau masuri hotarate impotriva coruptiei.