Ultima actualizare: 2 august 2024
Departamentul Trezoreriei SUA avertizeaza ca infractorii si escrocii folosesc din ce in ce mai mult criptomonedele pentru a-si ascunde activitatile ilegale. Intr-un raport national de evaluare a riscurilor (NRA) publicat recent, Trezoreria evidentiaza amenintarile, vulnerabilitatile si riscurile financiare ilicite din SUA.
Noile tehnologii, noi provocari
Potrivit raportului NRA, criminalii profita de anonimatul oferit de activele virtuale pentru a spala bani proveniti din fraude, trafic de droguri, contrabanda de persoane si coruptie. Desi numerarul ramane instrumentul preferat, utilizarea criptomonedelor este o problema tot mai mare.
„In timp ce spalarea veniturilor din traficul de droguri se bazeaza in principal pe numerar, utilizarea activelor virtuale este o preocupare tot mai mare pentru fortele de ordine din SUA”, se arata in raport.
Utilizarea criptomonedelor de catre infractori a crescut din nou in toamna lui 2023, dupa o scadere in 2022. Astfel, Trezoreria intentioneaza sa lanseze un plan strategic de combatere a spalarii banilor si finantarii actelor teroriste in urmatoarele saptamani.
Bitcoin, inca neatractiv pentru teroristi
In raportul privind finantarea terorismului, Trezoreria noteaza ca gruparile teroriste precum Statul Islamic experimenteaza si se adapteaza la noile tehnologii. Totusi, acestea continua sa prefere metodele traditionale de transfer de bani, in special datorita volatilitatii preturilor criptomonedelor:
„Cu toate acestea, guvernul SUA apreciaza ca teroristii inca prefera produsele si serviciile financiare traditionale”.
„Spre deosebire de NTFRA din 2022, care a identificat ca grupurile teroriste au solicitat cel mai frecvent donatii de active virtuale de bitcoin, grupurile teroriste care solicita donatii de active virtuale apeleaza din ce in ce mai mult la <u>monede stabile</u>„, se mai arata in raport.
Serviciile DeFi, sub lupa autoritatilor
O alta problema semnalata de Trezorerie este utilizarea serviciilor DeFi (finantare descentralizata) de catre infractori, profitand de lipsa de reglementare. DeFi ar trebui sa respecte regulile actuale de combatere a spalarii banilor, dar nu o fac.
Regulile stricte impuse firmelor cripto din Marea Britanie afecteaza grav aceste companii, considera CEO-ul Burtrex Global. Iata si opinia sa:
„In ciuda acestui fapt, multe servicii DeFi existente acoperite de BSA nu se conformeaza obligatiilor CSB/CFT, o vulnerabilitate pe care actorii ilegali o exploateaza”, explica reprezentantii Trezoreriei SUA.
Infractorii cauta sa exploateze si alte servicii financiare noi, inclusiv DeFi, jocuri online si NFT-uri:
„In ultimii ani, evolutiile legale si tehnologice au dus la o crestere substantiala a activitatii de jocuri online in Statele Unite”, se mai spune in raport. „Anonimatul oferit de jocurile online si dimensiunea si cresterea rapida a acestui sector prezinta acum riscuri unice de spalare a banilor.”
Bitcoin ramane alegerea favorita
Potrivit unui studiu Ethereum din 2023, peste 72% din volumele de tranzactionare pe piata darknet sunt cu Bitcoin. Astfel, in ciuda popularitatii in crestere a altor criptomonede, Bitcoin ramane activul virtual favorit in randul infractorilor cibernetici.
Iata principalele motive pentru care Bitcoin este inca dominant in criminalitatea cibernetica:
- Are cea mai mare baza de utilizatori si lichiditate din cripto
- Este usor de utilizat si de inteles
- Are cea mai mare incredere si adoptare pe piata neagra
Cu toate acestea, alte criptomonede precum Monero sau Zcash incep sa fie din ce in ce mai utilizate, datorita unui grad mai mare de confidentialitate.
In concluzie, desi Bitcoin ramane rege pentru infractori, diversificarea in cripto a activitatilor ilegale reprezinta o provocare majora pentru autoritati. Reglementarea industriei cripto va fi esentiala pentru limitarea utilizarii monedelor virtuale in scopuri ilicite.