Ultima actualizare: 6 ianuarie 2025
Odata cu producerea celui mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani in sudul Italiei, luni, autoritatile au fost nevoite sa evacueze case si sa inchida scolile in apropiere de supervulcanul Campi Flegrei din zona Pozzuoli, in vecinatatea Napoliului. Seismul de 4,4 grade pe scara Richter a fost urmat de alte 150 de replici resimtite puternic si in Napoli.
O zona vulcanica activa de peste 70 de ani
Campi Flegrei este o caldeira vulcanica imensa si activa, cu o lungime de aproximativ 12 km, mult mai mare si mai periculoasa decat celebrul Vezuviu din apropiere. Fenomenul cunoscut sub numele de „bradisism” – deplasarea usoara a solului cauzata de umplerea sau golirea unor camere magmatice subterane – afecteaza zona de peste sapte decenii.
Potrivit directorului Observatorului Vezuviu, Mauro Di Vito, solul din regiune continua sa se ridice cu o rata de 2 cm pe luna, in crestere fata de anul trecut. El a avertizat ca sunt de asteptat cutremure similare, parte a acestei serii care va continua.
„Pamantul continua sa se ridice cu o rata de 2 cm pe luna, o rata mai mare decat anul trecut şi, din pacate, se pare ca va continua in acest ritm. Ne asteptam la cutremure similare. Nu pot face predictii, dar ne putem astepta ca aceasta serie sa continue.”
Mauro Di Vito, director al Observatorului Vezuviu
Un plan de evacuare in masa, testat in mai
Intrucat activitatea seismica s-a intensificat in ultimii doi ani, guvernul italian a conceput un plan de evacuare in masa pentru cele peste 360.000 de persoane care locuiesc in cele sapte asezari cele mai expuse din jur. Testele pentru punerea in aplicare a acestui plan sunt programate pentru sfarsitul lunii mai.
Potrivit presei locale, seismele au provocat fisuri in cladiri si prabusirea unor bucati de zidarie. Autoritatile au decis inchiderea scolilor marti in Pozzuoli si in mai multe localitati si cartiere din Napoli.
Mimmo Pignatelli, un localnic din comuna Solfatara situata langa unul dintre cele 24 de cratere vulcanice de la Campi Flegrei, a povestit:
„Am plecat de acasa la miezul noptii si am mers la fiul nostru din Vomero (Napoli). Suntem obisnuiti cu cutremurele – dar acesta a fost foarte inspaimantator, a fost cel mai puternic din ultimii 40 de ani. Am simtit cum se misca pamantul in timp ce mergeam.”
O eruptie ar fi catastrofala pentru regiune
Conform unui studiu condus de Christopher Kilburn de la University College Londra, caldeira Campi Flegrei se indreapta catre „punctul de rupere”. Cercetatorul a atras atentia asupra evolutiei comportamentului de fracturare, subliniind ca fracturi mici ar putea degenera in unele mai mari.
Ultimul cutremur de asemenea amploare in zona a avut loc la inceputul anilor ’80 si s-a oprit brusc, dar specialistii nu pot spune daca actualele evenimente sunt complet similare.
Campi Flegrei s-a format acum 39.000 de ani, in urma unei eruptii vulcanice devastatoare care a lasat-o golita de magma. Ultima sa eruptie semnificativa a avut loc in 1538, dar o noua dezlantuire a fortelor naturii ar fi cu adevarat catastrofala pentru intreaga regiune.
Locuitorii din sudul Italiei traiesc mereu cu teama unei noi crize vulcanice sau seismice majore care sa le distruga din nou caminele si comunitatile. Desi obisnuiti cu activitatea tectonica, ultimele cutremure i-au speriat si pe cei mai instariti dintre ei, determinandu-i sa-si paraseasca locuintele in miez de noapte. Specialistii recomanda calm, dar si pregatire pentru eventualitatea unor noi evacuari de amploare. Speram ca autoritatile sa reuseasca testarea cu succes a planului de urgenta conceput pentru situatii critice.
Sursa imagini: Social Media
Subiecte abordate in articol: cutremur, Campi Flegrei, Napoli, vulcan