Ultima actualizare: 2 august 2024
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a propus o serie de modificari legislative privind asigurarile auto RCA, printre care si majorarea substantiala a amenzilor pentru soferii care circula fara RCA valabil.
Conform proiectului ASF trimis spre analiza in Parlament, soferii prinsi la volanul unor masini neasigurate RCA risca amenzi de pana la 5.000 de lei, fata de 1.000 de lei cat se aplica in prezent. De asemenea, politistii rutieri vor avea posibilitatea sa aplice aceste amenzi atat proprietarului vehiculului, cat si persoanei aflate la volan in momentul depistarii abaterii.
"Contraventia prevazuta la alin. (1) lit. k) se constatata si se sanctioneaza prin derogare de la art. 8 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, aprobata cu modificari şi completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile şi completarile ulterioare cu amenda in cuantum de 5.000 de lei pentru vehicule avand masa totala maxima autorizata mai mica sau egala cu 3,5 tone si de 20.000 de lei pentru cele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone", se arata in proiectul ASF.
De ce se impun aceste masuri?
Autoritatile isi doresc ca prin cresterea amenzilor si responsabilizarea soferilor sa determine o rata cat mai mare de acoperire RCA in randul conducatorilor auto din Romania.
In plus, ASF mai propune o serie de modificari, printre care si implementarea asa-numitei teorii RCA pe sofer, care ar presupune ca politele RCA sa fie asociate persoanei soferului si nu neaparat masinii.
Aceasta teorie ar aduce anumite avantaje, precum reduceri mai mari de prima RCA, dar si obligatii noi pentru soferi. De exemplu, autoritatile ar putea majora pretul RCA in cazul autovehiculelor conduse de un sofer nedeclarat in polita ca utilizator principal.
Desi mai fusesera vehiculate si in trecut, o parte din aceste modificari ale legislatiei RCA au sanse mari sa fie adoptate de data aceasta. Cel mai probabil, pana la mijlocul anului 2024 vom avea reguli noi privind RCA si obligatiile aferente pentru soferi.
Șoferii care ignora obligativitatea detinerii unui RCA valabil pentru autovehiculele pe care le conduc risca amenzi majorate de pana la 5.000 de lei, daca initiativa ASF va fi aprobata de legiuitori. ASF mai propune si alte schimbari privind legislatia asigurarilor auto din Romania, care ar putea responsabiliza suplimentar proprietarii de vehicule in ceea ce priveste RCA. Modificarile ar urma sa intre in vigoare pana cel tarziu in mijlocul anului 2024, conform calendarului propus de Autoritatea de Supraveghere Financiara.