Ultima actualizare: 2 august 2024
Calitatile personale si caracterul unei persoane influenteaza modul in care aceasta interactioneaza cu lumea din jurul sau si cum reactioneaza la ea. Studiind caracteristicile personalitatii noastre, putem intelege mai bine in ce conditii ne simtim cel mai confortabil si mai bine – acest lucru este valabil atat pentru comunicarea cu oamenii, cat si in sfera profesionala.
In psihologie, exista termeni care definesc aceste trasaturi de personalitate: introversie, extraversie si ambiversie. Cum difera ele una de cealalta – si cum, stiind toate acestea, va puteti face viata mai buna si mai placuta?
Istoricul conceptului
Ideea de introversie si extraversie a fost propusa pentru prima data de psihanalistul elvetian Carl Jung la inceputul secolului al XX-lea: el a sustinut ca sursa de energie pentru unii este lumea exterioara ( extrovertiti ), iar pentru altii – lumea lor interioara ( introvertiti ).

- Extrovertitii obtin energie din interactiunea cu ceilalti: ei prefera sa participe la activitati sociale si sa fie in mod constant in preajma altor persoane.
- Introvertitii, pe de alta parte, isi gasesc energia in momentele de singuratate: au tendinta de a alege sa petreaca timpul singuri sau in compania unuia sau a doi prieteni apropiati.
Aceste tipuri de personalitate se incadreaza intr-un spectru, dar adesea oamenii nu se incadreaza strict intr-o singura categorie, ci mai degraba se situeaza undeva la mijloc. Asa a aparut un al treilea tip in psihologie – ambiversii. Exista mai multe semne care vor ajuta o persoana sa inteleaga ca este ambivertit.
Bun ascultator si vorbitor abil
In timp ce extrovertitii au tendinta de a domina conversatia, iar introvertitii prefera adesea sa observe si sa asculte cu atentie, ambivertitii gasesc echilibrul perfect intre aceste abordari: ei pot initia comunicarea, inspirandu-i pe ceilalti cu ideile lor, iar apoi le dau cuvantul celorlalti pentru ca acestia sa isi impartaseasca gandurile si sentimentele .

Adaptare rapida la diverse situatii sociale
Ambiversii au o abilitate uimitoare de a se adapta la orice circumstante sau interlocutori.

Exemplul liftului ilustreaza bine diferenta dintre cele 3 tipuri de personalitate: un extrovertit poate incerca sa initieze o conversatie cu ceilalti, un introvertit va prefera sa se izoleze, poate cu ajutorul castilor, in timp ce un ambivert poate evalua contextul si poate decide ce abordare va fi cea mai potrivita in situatia respectiva.
Echilibru intre comunicare si singuratate
Ambiversii se simt la fel de bine atat intr-o companie zgomotoasa, cat si in linistea propriului spatiu.

Daca cineva invita un extrovertit sa mearga brusc la o petrecere, acesta va accepta imediat si cu bucurie invitatia, in timp ce un introvertit va refuza o oferta similara si va prefera sa ramana acasa.
In ceea ce-l priveste pe ambivert, acesta va cantari argumentele pro si contra inainte de a lua o decizie, va compara dorinta sa de a comunica cu nevoia de a fi singur si abia apoi va face o alegere.
Empatie dezvoltata
Ambiversii se disting prin faptul ca pot empatiza profund, intelegand sentimentele altor persoane.

Daca unul dintre prietenii tai se confrunta cu o problema, un extravertit va incepe imediat sa caute o solutie la problema, un introvertit va prefera mai intai sa asculte, iar un ambivertit va da dovada de intelegere, va pune intrebari chibzuite – si apoi va ajuta sa se gandeasca la posibilele solutii, aratandu-si grija si atentia.
Abilitatea de a crea armonie intr-un grup
Ambiversii joaca un rol esential in mentinerea echilibrului social la evenimente: pot dezamorsa cu usurinta situatiile tensionate sau pot face fata tacerilor stanjenitoare, facand interactiunile mai confortabile pentru toti cei implicati, inclusiv pentru cei care, de obicei, nu se simt la locul lor in grupurile mari.