Ultima actualizare: 2 august 2024
Ati auzit fraza pretioasa: „Vrei sa fii sotia mea!” si ati raspuns „Da!”. Emotiile sunt debordante, sunteti cea mai fericita persoana de pe pamant. Dar in fata ta te asteapta un drum spinos de pregatire pentru nunta. Simtiti deja pielea de gaina pe brate, fara sa va imaginati de unde sa incepeti si cum sa gestionati totul? Nu disperati! Nu totul este atat de infricosator pe cat pare. Chiar si un proces lung si aparent complicat poate fi facut interesant, usor si memorabil.
Planul de pregatire a nuntii pas cu pas
Pentru a pastra o multime de amintiri pozitive nu numai de la sarbatoarea principala, ci si de la actiunile premergatoare acesteia, va oferim un plan pas cu pas de pregatire pentru o nunta in 2024, cu ajutorul caruia puteti organiza cu usurinta un eveniment de nunta nu numai pentru dvs., ci si pentru prietenul dvs.
1. Decideti data nuntii
Fiecare isi alege data nuntii in felul sau. Cineva apeleaza la astrologie, altcineva la numerologie, altii aleg o zi care este memorabila pentru ei personal.
Cele mai populare sunt datele cu o combinatie frumoasa de numere si perioada din an in care sunt in special multi candidati la logodna – vara. In orice caz, ar trebui sa fie personal alegerea ta. La urma urmei, nu este ziua care ne face fericiti, ci evenimentele care au loc in ea.
2. Depunerea cererii la oficiul de stare civila
Puteti depune cererea la oficiul de stare civila intre 1 si 12 luni inainte de nunta. In cazul in care exista circumstante speciale (sarcina, nasterea unui copil, boala), casatoria poate fi inregistrata in ziua depunerii cererii.
Documente necesare pentru inregistrarea unei casatorii:
- Carteade identitate al ambelor parti;
- Certificat de divort – pentru persoanele divortate;
- O cerere comuna de casatorie completata;
- O chitanta de plata a taxei de stat
Decideti in prealabil asupra alegerii numelui de familie, deoarece aceasta problema va fi prezenta in cerere, iar pentru a organiza o cearta cu viitorul sot/sotie in fata ofiterului de stare civila – nu este o idee buna.
3. Alegeti tema nuntii
Incepeti prin a va pune cateva intrebari:
- Ce interese ai in comun cu iubitul tau;
- Cine vrei sa fie alaturi de tine in ziua sarbatorii;
- Unde ai vrea sa te regasesti – intr-un regat de basm, la o petrecere retro, vintage, gangster sau poate ca o frumusete ruseasca intr-o tinuta traditionala cu toate traditiile care o insotesc.
Multe persoane dau preferinta nuntilor intr-o anumita culoare, care va fi urmarita in detaliile, decoratiunile, tinutele invitatilor si ale tinerilor casatoriti.
Culoarea pantone a anului in acest an este albastru, dar atunci cand alegeti nuantele pentru nunti, este mai bine sa va concentrati pe gustul si preferintele dumneavoastra
Amatorii de senzatii tari si de idei non-standard ar putea fi interesati de o nunta in stil loft. Etajele superioare ale cladirilor industriale abandonate, ale cinematografelor, ale farurilor au devenit din ce in ce mai mult cedate pentru organizarea de evenimente solemne. Stilul loft provoaca pareri contradictorii in randul tinerilor casatoriti, dar tot mai multi oameni creativi si creativi aleg aceasta directie de nunta.
Principalul lucru este ca alegerea temei ar trebui sa fie urmarita in intreaga decorare. Și avertizati-va oaspetii despre decizia dvs., de exemplu, indicand in invitatie. Nu sunteti singurul care trebuie sa se pregateasca din timp pentru sarbatoare.
4. Selectarea tinutei si aspectuliui pentru mire si mireasa
- Cel mai important lucru pentru costumele miresei si ale mirelui este confortul. Indiferent cat de frumoasa este rochia, s-ar putea sa o urasti pana la mijlocul zilei daca corsetul iti sapa in piele.
- In cazul cumpararii tinutelor, cel mai bine este sa nu amani. Poti trece la alegerea rochiei si a costumului atunci cand te-ai hotarat asupra formatului si datei nuntii. Este foarte bine daca stilul nuntii este combinat cu aspectul tau. De exemplu, o rochie cu partea de jos voluminoasa pentru o nunta la mansarda nu este cea mai buna solutie. Este mai bine sa alegi o fusta mai putin vaporoasa, dar nu trebuie sa renunti la dantela si la stilul elegant.
- Costumul mirelui trebuie, de asemenea, sa fie combinat cu stilul nuntii si asortat cu rochia miresei. Poate fi un costum clasic sau o varianta mai relaxata, fara sacou si cu bretele, pentru o nunta in natura.
- Acorda multa atentie pantofilor. Chiar daca pantofii par foarte confortabili, luati o pereche de rezerva in care sa va puteti petrece intreaga zi. Daca pantofii sunt noi, asigurati-va ca ii purtati inainte, nu doar cu cateva zile inainte de nunta.
5. Alegerea verighetelor
Tinerii aleg anul acesta verighete de nunta mai ales combinate. Gravura este rara. Inainte se obisnuia ca mirele sa cumpere verighetele si sa le pastreze cu el. Aceasta traditie a supravietuit pana in prezent, in ciuda faptului ca astazi tinerii aleg inelele impreuna.
Alegerea inelului trebuie tratata cu o atentie deosebita. Nu ar trebui sa provoace disconfort. Inelele late va pot freca pielea si este posibil sa nu-l puteti purta. Daca doriti un inel cu insertii, asigurati-va ca nu se va agata de haine.
6. Decideti unde va avea loc inregistrarea casatoriei
In functie de preferintele dumneavoastra, ceremonia de casatorie poate avea loc fie la un birou de inregistrare, fie la o inregistrare in afara localului. La randul sau, inregistrarea in afara locului poate fi, de asemenea, la fel de oficiala, adica pe un loc special desemnat pentru acest domeniu, si pusa in scena, in restaurantul ales de dumneavoastra, unde ofiterul de stare civila va avea rolul de prezentator, sau de actor invitat.
7. Alegerea unui restaurant
Potrivit organizatoarei Anastasia Macu, exista cateva puncte cheie in alegerea unui restaurant:
- Capacitatea salii. Pe langa mese, aveti nevoie de suficient spatiu pentru ringul de dans si pentru gazda.
- Intrebati despre costul banchetului si al serviciulu. Pentru a economisi timp, aflati prin telefon inainte de a ajunge la restaurant.
- Iesiti la cina la acest restaurant inainte de a semna un contract pentru a vedea daca mancarea este buna. Rezervati o degustare a meniului de nunta.
- Fiti atenti la interior, la instalatiile sanitare, la usurinta accesului oaspetilor pe strada, la accesibilitatea mijloacelor de transport.
8. Decorarea salii
Principalul lucru in amenajarea salii este moderatia. Nu este necesar sa incerci sa intruchipezi toate dorintele si ideile tale de neconceput. Totul ar trebui sa fie combinat si sa provoace placere estetica.
Anul acesta, miresele prefera clasicii si culorile pastelate. Culorile delicate adauga farmec sarbatorii si rafinament. Mai multe culori si un minim de modele grele, se indeparteaza de glamour si prefera minimalismul.
In decorul unei nunti, ar trebui sa dati preferinta modelelor si obiectelor reutilizabile inchiriate, florilor de la fermierii locali, materialelor naturale. Este mai bine sa refuzati complet obiectele de plastic, vesela de unica folosinta, baloanele.
Mai ales ca toate aceste obiecte au iesit de mult timp din tendinte. In loc de decoratiuni uriase din plastic pentru decorarea spatiilor restaurantului, este mai ecologic sa folositi instalatii luminoase – lumina profesionala instalata corespunzator poate transforma orice spatiu!
9. Bunatati si distractie pentru invitati
Daca vorbim despre tendintele modei, in zilele noastre nuntile minimaliste castiga popularitate. Atunci cand oaspetii se misca liber pe site pe tot parcursul serii. Mancarea la astfel de nunti este servita pe principiul „bufetului suedez”. Accentul este pus pe divertisment si socializare, mai degraba decat pe ospat. Astfel, oaspetii raman cu mai multe emotii si impresii despre nunta dumneavoastra.
Totusi, acest lucru nu inseamna ca oaspetii ar trebui sa manance cateva sandvisuri intr-o seara si sa bea sampanie. Mancarea trebuie sa fie consistenta, gustoasa si, cel mai important, in cantitate suficienta.
Pentru a face nunta memorabila, o optiune interesanta ar fi sa comandati un cocktail bar la distanta. Acest serviciu abia a aparut pe piata „industriei” nuntilor, dar are deja multi admiratori.
Barul de cocktailuri la distanta nu este doar un bar la o nunta, in care un barman ordonat va turna sampanie si va trata oaspetii. Este un barman profesionist care pregateste cocktailuri in functie de dorintele oaspetilor. Acestea pot fi clasice, de autor, moleculare si chiar concepute special pentru a se potrivi stilului unei anumite nunti.
Un „candy-bar” este adesea organizat pentru a incanta oaspetii cu bunatati si fructe.
10. Invitatiile
Invitatiile trebuie concepute in functie de tema aleasa pentru nunta. Acestea indica locul si data banchetului. Este de dorit ca tema nuntii sa fie clara din invitatie.
Este mai bine sa trimiteti invitatiile din timp, imediat ce ati decis locul si data nuntii”, spune Anastasia.
Pentru a pastra mediul inconjurator, cea mai buna optiune ar fi sa faceti felicitari electronice sau un site de nunta pentru majoritatea invitatilor. Iar pentru generatia mai in varsta, comandati niste seturi frumoase tiparite de la o tipografie care foloseste hartie reciclata.
11. Asezarea invitatilor
Particularitatile de asezare a oaspetilor la o receptie de nunta:
Pentru asezare la mese folositi mese rotunde pentru 8-10 persoane. Tinerii casatoriti in acest caz stau separat in doi sau cu nasii. Daca invitatii sunt mai putini de 20, puteti pune o masa dreptunghiulara comuna si aseza tinerii casatoriti in centru. Cand intocmiti planul de dispunere a locurilor, tineti cont de interesele oamenilor, astfel incat sa fie placut si usor pentru ei sa comunice intre ei in timpul serii.
12. Fotograful, videograful, prezentatorul
Daca vreti ca in viitor nu doar sa va amintiti cea mai importanta zi din viata dumneavoastra, ci si sa o puteti revedea din nou si din nou, trebuie sa aveti grija de alegerea fotografului si a videografului.
Atunci cand alegeti un fotograf si un videograf, trebuie neaparat sa va uitati la portofoliu. Ce optiuni ofera pentru sedinta foto si videografie. Vizitati impreuna locul in care va avea loc celebrarea, la oficiul de stare civila.
Daca tinerii prefera o plimbare prin oras, un profesionist va va oferi locurile si optiunile perfecte pentru a surprinde momente frumoase. De foarte multe ori, tinerii filmeaza o poveste de dragoste pe care sa o arate invitatilor in ziua nuntii.
In prealabil, trebuie sa decideti si cu ce rezultat final va asteptati. Fie ca va fi un filmulet scurt cu momentele principale ale nuntii, fie ca va fi un film complet cu detaliile serii. Daca vreti un album cu fotografii sau o carte foto.
La video se comanda de obicei un clip mic (2-3 minute), uneori un teaser pentru Instagram (pana la un minut) si un film – de la 12 la 40 de minute. 12 este mai frecvent. Au disparut videoclipurile de nunta de 6 ore. Cele scurte sunt mult mai usor de vizionat pe retelele de socializare si de impartasit.
In ceea ce priveste prezentatorul, alegeti o persoana apropiata in spirit. El ar trebui sa va inteleaga pe voi si dorintele voastre. Ar trebui sa fie placut si usor de abordat, sa ofere o multime de idei, sa se poata adapta la starea de spirit a invitatilor si, cel mai important, sa fie un profesionist. Va veti da seama de acest lucru la prima intalnire.
Intrebari si raspunsuri populare
Pe ce pot economisi bani atunci cand ma pregatesc pentru nunta?
Pentru ca nunta sa nu va ruineze, este mai bine sa planificati bugetul din timp. Scrieti tot ce veti avea nevoie pentru sarbatoare, aflati preturile si calculati. Incercati sa evitati achizitiile spontane de „fleacuri de nunta”. Daca va planificati sarbatoarea in zilele lucratoare, puteti obtine oferte mai avantajoase la inchirierea locului si la costul specialistilor.
- Este posibil sa refuzati o inregistrare in afara locului de inregistrare si sa o tineti intr-un birou de inregistrare.
- Adera la sobrietate si minimalism in decorarea salii, mai ales acum ca este in tendinte.
- Nu inchiriati o masina, ci intrebati prietenii.
- Reduceti orele de lucru ale specialistilor video si foto.
- Angajati un fotograf si un videograf intr-o singura persoana. Totusi, asigurati-va ca acest lucru nu va afecta calitatea.
- Alegeti o rochie mai ieftina sau comandati una la croitor.
Economiile pot fi prezente in orice punct. Multi oameni nu organizeaza deloc o nunta, ci doar semneaza si traiesc fericiti pana la adanci batraneti. Fiecare decide pentru sine. Ganditi-va doar la ce nu vreti neaparat sa renuntati si la ce nu este atat de important pentru dumneavoastra. Aceasta este ziua ta si nu ar trebui sa o regreti in viitor.
Cum gestionez stresul pregatirii?
Cel mai important lucru este sa nu va faceti griji, sa nu va transmiteti aceasta emotie unul altuia. La urma urmei, aceasta este o nunta, ziua in care doua inimi se unesc. Daca tinerii au decis sa organizeze totul singuri, prin eforturi proprii, este necesar sa faca o lista-plan. Parcurgeti lista, punand o bifa sub fiecare element.
Cereti ajutorul prietenilor, rudelor, rudelor, pentru a distribui sarcinile. Nu omiteti niciunul dintre elemente. Pregatiti totul dinainte, fara a lasa pentru ultimele zile, cand nu veti fi deloc in stare si puteti uita ceva, ceea ce duce la certuri si neintelegeri. Iar sfatul meu pentru tineri, in special pentru mirese: nu fiti nervoase, pastrati linistea si calmul, nu lasati emotiile sa va strice ziua mult asteptata!!!
Relaxati-va. La urma urmei, exista o persoana in jur care va iubeste. Acesta este cel mai pretios lucru. Vorbeste cu el, cere-i ajutor. Nu este doar vacanta ta, ci si a lui.
Cum sa renunti la traditiile de nunta daca nu-ti plac?
La orice traditie care nu va place este mai bine sa renuntati pur si simplu. Nu te lua dupa rudele tale, este nunta ta si ziua ta. Din traditiile de nunta din ultimii 10 ani, furatul miresei, colectarea banilor de la invitati si binecuvantarea tinerilor casatoriti inainte de a intra in restaurant au devenit de domeniul trecutului.
O lista de idei despre cum puteti inlocui traditiile care nu vi se potrivesc:
- mirele ii poate oferi mamei miresei o bratara cu flori in loc de o rascumparare;
- este mai bine ca binecuvantarea sa aiba loc acasa sau intr-o camera separata a unui restaurant;
- painea poate fi inlocuita cu prajituri;
- buchetul miresei nu trebuie sa fie aruncat. Acesta poate fi daruit unei prietene necasatorite sau poate fi pus la tombola;
- inlocuiti jartiera cu o butoniera;
Cum puteti ajuta mediul inconjurator atunci cand va pregatiti pentru o nunta?
- Atunci cand va ganditi la locurile de desfasurare a nuntii, preferati locatiile cu ferestre mari sau in aer liber, astfel incat evenimentul dumneavoastra sa foloseasca mai putina energie electrica pentru a ilumina sala seara.
- Daca ati decis ca veti avea o ceremonie in afara locului in ziua nuntii, merita sa luati in considerare renuntarea la obiectele de unica folosinta si nereciclabile. Astfel, de exemplu, confetti metalizate sau din hartie este mai bine sa le inlocuiti cu petale de trandafir, iar ca „tezaur” pentru cadouri in bani sa folositi un florariu, care mai apoi poate decora interiorul casei voastre.
- In invitatii, puteti sa le cereti cu tact invitatilor dvs. sa nu va ofere buchete. Nu veti avea multa bucurie dupa nunta sa cautati 20 de buchete de buchete in vaze, sa taiati tulpinile. Și sa va bucurati de astfel de flori nu veti rezista mult timp. O alternativa buna este de a da certificate la o florarie. Deci, puteti in fiecare saptamana, timp de cateva luni pentru a va bucura de flori vii la domiciliu.
- Principala regula de care trebuie sa tineti cont in planificarea meniului este moderatia. In zilele noastre, nimeni nu mai poate fi surprins de o masa plina de mancare. Puneti accentul pe servirea mancarii, pe servire si pe gust. In acest fel, nu numai ca veti lasa oaspetilor dvs. cea mai buna impresie. Dar veti reduce si risipa de alimente.