Ultima actualizare: 2 august 2024
Acest articol este un ghid complet si detaliat despre sistemul public de pensii din Romania, reglementat prin intermediul Legii 263/2010, actualizata in anul 2023.
Vom explica pe larg ce prevede aceasta importanta lege a pensiilor, care sunt categoriile de pensii existente, care sunt conditiile de pensionare in 2023, cum se realizeaza calculul pensiei, ce drepturi au pensionarii, dar si care sunt obligatiile pe care acestia trebuie sa le indeplineasca.
De asemenea, vom prezenta care au fost ultimele modificari aduse legislatiei in 2023 si cum acestea afecteaza pensionarii actuali si viitori.
Prin urmare, daca sunteti la cativa ani distanta de varsta de pensionare sau deja va numarati printre pensionari, acest ghid va va folosi sa intelegeti mai bine sistemul public de pensii si drepturile dumneavoastra conform actualei legislatii in vigoare.
De ce este importanta legea pensiilor 263 pentru romani
Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este actul normativ care reglementeaza intregul sistem de pensii de stat din Romania. Prin urmare, este esential ca toti romanii care contribuie sau vor contribui la acest sistem sa cunoasca prevederile actualizate ale legii.
In special cei apropiati de varsta pensionarii trebuie sa stie care le sunt drepturile pentru a nu fi prejudiciati. De asemenea, cunoasterea legii pensiilor ii poate ajuta sa ia decizii informate privind planificarea financiara dupa pensionare.
Chiar si romanii mai tineri ar trebui sa cunoasca macar aspecte generale privind pensiile publice, pentru a-si putea completa veniturile din sistemul public cu economii proprii.
Astfel, fie ca sunteti pensionar, aproape pensionar sau doar contribuitor la sistemul public, informarea asupra Legii 263 actualizate este cruciala. Iar acest articol va va oferi informatiile esentiale de care aveti nevoie.
Care sunt principalele tipuri de pensii publice in Romania

Conform Legii 263/2010 actualizata, exista mai multe categorii de pensii oferite in cadrul sistemului public:
1. Pensia pentru limita de varsta
Este tipul cel mai frecvent de pensie, acordata persoanelor care indeplinesc cumulativ conditiile de varsta standard si stagiu complet de cotizare.
Varsta standard de pensionare difera in functie de anul nasterii, conform grilei din lege, iar stagiul complet este de 15 ani.
2. Pensia anticipata
Poate fi obtinuta inainte de varsta standard, dar nu mai mult de 5 ani. Presupune un stagiu complet de cotizare mai mare, in functie de cati ani anticipati fata de varsta standard.
3. Pensia anticipata partiala
Se acorda cu pana la 5 ani inainte de varsta standard, dar presupune un stagiu incomplet de cotizare, intre 10 si 15 ani. Cuantumul pensiei este diminuat proportional.
4. Pensia de invaliditate
Se acorda persoanelor care si-au pierdut complet sau partial capacitatea de munca din cauza bolii sau accidentului, inainte de indeplinirea conditiilor de pensionare.
5. Pensia de urmas
Este destinata copiilor si sotului supravietuitor, in cazul decesului unui pensionar sau al unei persoane care contribuise la sistem.
Care sunt conditiile de pensionare in 2023 conform legii pensiilor
Conditiile de pensionare s-au modificat in ultimii ani, existand noi reglementari in vigoare din 2023. Iata care sunt noile cerinte pentru cele mai importante categorii de pensii:
Conditii pensie pentru limita de varsta 2023:
- Varsta standard: creste treptat pana in 2030 la 65 ani (barbati) si 63 ani (femei)
- Stagiul minim de cotizare: 15 ani
- Stagiul complet de cotizare: intre 15 si 25 ani, in functie de anul nasterii
Conditii pensie anticipata 2023:
- Varsta de pensionare anticipata: cu cel mult 5 ani inainte de varsta standard
- Stagiu de cotizare: cu 2-5 ani mai mare decat cel complet standard
Conditii pensie anticipata partiala 2023:
- Varsta: cu maxim 5 ani inainte de varsta standard
- Stagiul de cotizare: intre 10 si 15 ani (incomplet)
Conditii pensie de invaliditate 2023:
- Pierderea capacitatii de munca (partiala sau completa)
- Stagii de cotizare in functie de varsta si gradul de invaliditate
Cum se calculeaza pensia in sistemul public in 2023
Elemente de baza in calculul pensiei:
- Punctajul mediu anual – determinat de veniturile brute lunare raportate la salariul mediu pe economie
- Numarul total de puncte – egal cu punctajul mediu inmultit cu stagiul complet de cotizare
- Valoarea punctului de pensie – in 2023 este de 1724 lei
Formule de calcul pentru categoriile majore de pensii
Pensie pentru limita de varsta:
Pensia = numar total puncte x valoarea punctului de pensie
Pensie anticipata:
Pensia anticipata = pensia pentru limita de varsta diminuata cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare (pana la maxim 45%)
Pensie de invaliditate:
Pensie invaliditate = numar total puncte x valoarea punctului de pensie x procent conform gradului de invaliditate
Procentul creste de la 25% (invaliditate partiala) pana la 100% (invaliditate gradul I).
Care sunt drepturile si obligatiile pensionarilor in sistemul public
Odata cu intrarea in posesia unei pensii publice, pensionarii au atat drepturi, cat si obligatii conform legislatiei.
Printre cele mai importante drepturi se numara:
- Primirea pensiei in cuantumul legal calculat
- Indexarea anuala a pensiilor publice cu rata inflatiei si cresterea reala a salariului mediu brut
- Posibilitatea de a cumula pensia cu venituri dintr-o activitate profesionala
- Reduceri de 50% pentru transportul CFR pe baza cupoanelor de pensie
- Prioritate la internarea intr-un camin pentru persoane varstnice
Pensionarii sistemului public trebuie insa sa respecte si anumite obligatii, precum:
- Anuntarea caselor de pensii cu privire la orice venituri brute pe care le-ar obtine dupa inceperea activitatii profesionale
- Prezentarea actelor doveditoare ale acestor venituri in vederea recalcularii pensiei
- Anuntarea caselor de pensii cu privire la starea civila sau schimbarea domiciliului
- Plata contributiei de asigurari sociale de 10% din salariul brut, in cazul desfasurarii unei activitati profesionale
Cele mai recente modificari aduse legii pensiilor in 2023
Ultima actualizare majora adusa Legii 263/2010 a fost realizata prin Legea 351/2022, care a introdus mai multe schimbari aplicabile din 2023:
- Noi conditii de stagiu de cotizare pentru pensiile anticipate si cele pentru limita de varsta
- Eliminarea pensiilor speciale pentru anumite categorii privilegiate
- Cresterea varstei de pensionare anticipata, de la 60 la 62 de ani
- Majorarea punctului de pensie la 1784 lei, de la 1586 lei in 2022
Masurile vizeaza cresterea sustenabilitatii sistemului, dar inseamna un efort suplimentar din partea viitorilor pensionari pentru indeplinirea conditiilor.
De asemenea, s-au introdus prevederi tranzitorii care se aplica diferit pentru cei nascuti inainte sau dupa 1 ianuarie 1968.
Concluzii – Tot ce trebuie sa retineti despre noua lege a pensiilor
- Legea 263/2010 reglementeaza pensiile publice din Romania – pentru limita de varsta, anticipate, de invaliditate, de urmas
- Conditiile de pensionare s-au inasprit in 2023 prin cresterea varstei standard si a stagiului complet necesar
- Pensia se calculeaza in functie de punctajul mediu anual, numarul total de puncte si valoarea punctului de pensie (1784 lei in 2023)
- Pensionarii au drepturi, dar si obligatii de raportare a veniturilor suplimentare si de plata a contributiilor sociale
- Ultima actualizare aduce schimbari majore aplicabile din 2023, printre care majorarea varstei de pensionare anticipata si mariri de pensii
Asadar, legea pensiilor 263 actualizata 2023 aduce atat avantaje, cat si dezavantaje pensionarilor si viitorilor pensionari.
Este esential sa va informati cu privire la aceste reglementari pentru a va proteja drepturile!
Distribuiti acest ghid prietenilor si cunostintelor pentru a fi la curent cu noutatile din sistemul public de pensii.
Intrebari frecvente
Pot iesi la pensie anticipata in 2023 daca am cotizat peste stagiul complet?
Da, puteti iesi la pensia anticipata chiar daca aveti un stagiu de cotizare mai mare decat cel complet prevazut de lege. Important este sa indepliniti conditiile privind u003cstrongu003evarsta de pensionare anticipatau003c/strongu003e, care in 2023 este de u003cstrongu003emaximum 60 de aniu003c/strongu003e.
Se aplica majorarea punctului de pensie si pensiilor din urma?
Da, cresterea valorii punctului de pensie de la 1 ianuarie 2023 se aplica tuturor u003cstrongu003ecategoriilor de pensii publiceu003c/strongu003e, deci va conduce la majorarea atat a pensiilor pentru limita de varsta, cat si a u003cstrongu003epensiilor de invaliditateu003c/strongu003e sau u003cstrongu003epensiilor de urmasu003c/strongu003e.u003cbru003eIndiferent de tipul de pensie primit, la recalcularea acesteia de la inceputul anului se va lua in considerare noua valoare a punctului de pensie, stabilita pentru anul 2023 la u003cstrongu003e1784 leiu003c/strongu003e.u003cbru003eAstfel, toate pensiile vor creste in 2023 cu aceeasi procent, conform majorarii de aproximativ 12% a punctului de pensie.
Pot cumula pensia anticipata cu veniturile dintr-un PFA?
Da, odata ce ati obtinut o u003cstrongu003epensie anticipata din sistemul publicu003c/strongu003e, aveti dreptul conform legii de a cumula aceasta pensie cu venituri dintr-o u003cstrongu003eactivitate independentau003c/strongu003e precum PFA, II, drepturi de autor etc.u003cbru003eEste important insa sa declarati la casa de pensii activitatea desfasurata si u003cstrongu003eveniturile brute lunareu003c/strongu003e realizate, pentru ca pensia sa poata fi recalculata corect.u003cbru003eIn caz contrar riscati suspendarea platii pensiei anticipate. De asemenea, trebuie sa continuati plata contributiei de asigurari sociale de 10% aplicata la veniturile declarate.
Cand se depune cererea de pensionare de invaliditate?
u003cstrongu003eCererea de pensionare de invaliditateu003c/strongu003e trebuie depusa in termen de u003cstrongu003emaximum 12 luniu003c/strongu003e de la data emiterii deciziei medicale prin care s-a constatat invaliditatea.u003cbru003eAsadar, dupa ce ati trecut prin evaluarile medicale si ati primit decizia de incadrare in grad de invaliditate, aveti la dispozitie maximum 1 an pentru a depune personal sau prin mandatar cererea catre casa de pensii competenta.u003cbru003eEste bine sa nu amanati depunerea dosarului, pentru ca procedura de evaluare si stabilire a pensiei de invaliditate sa poata incepe cat mai curand.
Daca ma angajez, mi se suspenda plata pensiei de urmas?
Conform legislatiei in vigoare, u003cstrongu003epensia de urmas se suspendau003c/strongu003e in cazul in care beneficiarul se angajeaza sau incepe sa realizeze u003cstrongu003evenituri peste valoarea salariului mediu pe economieu003c/strongu003e.u003cbru003eTotusi, daca veniturile brute lunare sunt mai mici decat salariul mediu pe economie comunicat lunar de INS, puteti cumula aceste venituri cu pensia de urmas, fara suspendarea platilor.u003cbru003eEste important insa ca orice venituri obtinute sa fie declarate la casa de pensii, pentru ca pensia sa poata fi recalculata in mod corespunzator.
Bibliografie Resurse:
- https://lege5.ro/Gratuit/geztsmrxgu/pensii-lege-263-2010?dp=gq2tcobrgmytc
- https://lege5.ro/Gratuit/geztsmrxgu/pensia-pentru-limita-de-varsta-lege-263-2010?dp=gq2tcobrgmzdc
- https://www.cnpp.ro/legi
- https://legislatiamuncii.manager.ro/a/535/legea-pensiilor-actualizata-2011.html
- https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/274141