Ultima actualizare: 2 august 2024
Conform ultimelor date publicate luni, 20 februarie 2024, de catre Ministerul Sanatatii din Fasia Gaza, numarul total al palestinienilor ucisi in urma atacurilor armatei israeliene din teritoriu a ajuns la peste 29.000. Aceasta cifra sumbra marcheaza o noua borna tragica in conflictul israeliano-palestinian, considerat una dintre cele mai violente si distructive campanii militare din istoria recenta.
Cine sunt victimele si care este amploarea distrugerilor?
Pe langa cei peste 29.000 de morti, ministerul a raportat si peste 69.000 de raniti in randul populatiei din Gaza, ceea ce a dus la coplesirea sistemului spitalicesc, deja aflat intr-o situatie precara. Conform statisticilor, mai putin de jumatate dintre unitatile medicale din zona mai functioneaza, macar la capacitate partiala.
Autoritatile nu fac insa distinctie intre civili si luptatori in bilantul victimelor. In schimb, agentiile ONU atrag atentia asupra numarului tot mai mare de copii care si-au pierdut viata in ultimele luni. Lipsa acuta de alimente si apa potabila, rata crescuta de malnutritie in randul minorilor si raspandirea accelerata a diverselor boli infectioase prezinta riscul declansarii unei „explozii” a deceselor in randul copiilor.
„Fasia Gaza este pregatita sa fie martora unei explozii a deceselor de copii care pot fi prevenite, ceea ce ar agrava nivelul deja insuportabil al deceselor de copii din Gaza”, a declarat Ted Chaiban, director adjunct pentru actiuni umanitare in cadrul UNICEF.
Contextul conflictului si de ce s-a intensificat in ultima perioada?
Razboiul dintre Israel si organizatia palestiniana Hamas pentru controlul Fasiei Gaza dureaza de peste 20 de saptamani, insa tensiunile si ciocnirile armate au escaladat in ultimele luni. Israelul a lansat o serie de atacuri soldate cu distrugeri majore de infrastructura si un numar mare de victime in incercarea de a limita actiunile gruparilor militante Hamas si Jihadul Islamic, deseori soldate cu lansarea de rachete spre teritoriul israelian.
Conform expertilor, accesul populatiei la alimente, medicamente si apa potabila a devenit extrem de limitat, ceea ce explica deteriorarea dramatica a situatiei umanitare. Aproape toti copiii sufera de boli asociate malnutritiei, iar lipsurile materiale si sanitare continua sa se agraveze pe fondul bombardamentelor.
Presedintele brazilian Lula da Silva a acuzat recent Israelul ca se face vinovat de „genocid” impotriva palestinienilor prin actiunile militare din Gaza, cerand o ancheta a ONU in acest sens. Ambasadorul brazilian urmeaza sa fie convocat pentru explicatii de autoritatile de la Tel Aviv.
In contextul escaladarii violentelor, premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis Hamas un ultimatum prin care cere eliberarea tuturor ostaticilor pana la inceputul Ramadanului, altfel urmand sa declanseze o ofensiva terestra majora in zona orasului Rafah.
Perspective sumbre: conflictul risca sa intre intr-o noua faza sangeroasa
Daca Hamas nu va ceda presiunilor israeliene si nu va elibera prizonierii, se prefigureaza intrarea intr-o noua etapa extrem de violenta a razboiului, cu atacuri la sol de amploare din partea armatei si probabil un numar si mai mare de pierderi de vieti omenesti in randul civililor. Pe termen lung, singura varianta viabila pentru detensionarea conflictului ramane negocierea unui acord de pace echitabil, acceptat de ambele tabere.