Ultima actualizare: 2 august 2024
In ciuda restrictiilor clare impuse de legislatia rutiera, tot mai multi soferi incepatori aleg sa transporte un numar mai mare de pasageri decat este permis. Specialistii trag un semnal de alarma si spun ca „legea se incalca pe banda rulanta”.
Potrivit reglementarilor in vigoare, soferii care au obtinut permisul in ultimele 12 luni pot transporta maxim 8 pasageri, in afara de sofer. Numarul este limitat strict la opt deoarece soferii incepatori se afla intr-o faza de acomodare si invatare a abilitatilor necesare pentru a conduce in siguranta.
Șoferii incepatori reprezinta un real pericol public daca transporta prea multi pasageri
Este o problema grava faptul ca unii soferi incepatori aleg sa ignore legea si sa puna in pericol atat pasagerii, cat si ceilalti participanti la trafic. Acesti soferi reprezinta un real pericol public si ar trebui sanctionati aspru.
Potrivit reprezentantilor Politiei Rutiere, numarul soferilor prinsi transportand mai multi pasageri decat este legal a crescut semnificativ in ultima perioada: „Este ingrijorator ca tot mai multi soferi incepatori sfideaza legea. Vom continua controalele in trafic si vom aplica sanctiuni drastice celor care pun in pericol siguranta rutiera.”
Printre motivele care ii determina pe unii soferi incepatori sa incalce legea se numara dorinta de a face mai multi bani din transportul pasagerilor sau pur si simplu neglijenta si lipsa de responsabilitate: „Unii fac asta din interes personal, pentru castiguri rapide, in timp ce altii pur si simplu nu constientizeaza riscurile la care se expun atat ei, cat si pasagerii.” explica comisarul sef Radu Moldovan.
Sanctiuni de pana la 1.300 de lei pentru soferii incepatori care transporta prea multi pasageri
Șoferii incepatori prinsi transportand mai mult de 8 pasageri risca amenzi cuprinse intre 6 si 8 puncte de penalizare, adica intre 990 si 1.320 de lei. De asemenea, in cazuri extreme, politistii rutieri pot dispune si suspendarea permisului de conducere.
„In multe cazuri, soferii incepatori nu cunosc sau ignora legislatia in vigoare. De aceea, este esential sa fie informati cu privire la restrictiile care li se aplica, pentru a evita savarsirea de contraventii si punerea in pericol a sigurantei rutiere.”, explica avocatul Mihai Ionescu.
Reprezentantii autoritatilor cheama la o colaborare mai stransa intre politie, scoli de soferi si instructori auto pentru a evita pe viitor astfel de situatii: „Este imperativ ca noii soferi sa fie informati si consiliati cu privire la legislatia rutiera. Numai printr-o abordare integrata putem preveni incalcarea legii si creste siguranta pe sosele.”
In concluzie, numarul mare de soferi incepatori care ignora restrictiile legale cu privire la transportul de pasageri reprezinta o problema ingrijoratoare, care necesita masuri ferme din partea autoritatilor. Pe termen lung insa, cea mai buna solutie ramane informarea adecvata si constientizarea riscurilor de catre noii soferi. Doar astfel vom putea avea sosele mai sigure si vom salva vieti.