Există substanțe atât de letale încât o cantitate cât un bob de sare te poate ucide instantaneu. Află care sunt cele 5 otrăvuri cu adevărat mortale de pe planetă, de peste 100 de ori mai toxice decât cianura. Vei fi șocat să afli ce substanță banală folosită în cosmetică se află pe primul loc!
Atunci când li se cere să numească o otravă, oamenii se pot gândi la cianură, arsenic sau stricnină. Dar acestea nu sunt cele mai toxice substanțe cunoscute. Mai otrăvitoare decât acestea, dar tot nu se află în vârful copacului, este tetrodotoxina , o toxină a peștelui-balon care otrăvește aproximativ 50 de japonezi în fiecare an. Peștele este considerat o delicatesă în Japonia, dar poate fi fatal dacă nu este preparat corect.
Apropo, aceasta a fost otrava preferată de malefica asasină Rosa Klebb din filmul James Bond ” Din Rusia cu dragoste ” . Se găsește, de asemenea, în caracatițele cu inele albastre și, mai recent, a fost găsită în broaștele mici din Brazilia .
DL50 (doza letală, 50%) – cantitatea necesară pentru a ucide 50% din populația testată – este modul în care este evaluată cel mai adesea toxicitatea și este de obicei raportată la kilogramul de greutate corporală. Pe această scală, de exemplu, cianura de sodiu este de aproximativ 6 miligrame pe kg. Prin comparație, DL50 a tetrodoxotinei este de aproximativ 300 micrograme pe kg pe cale orală și de numai 10 micrograme pe kg pe cale injectabilă.
Evaluarea toxicității nu este ușoară. Starea chimică a unei substanțe este importantă, la fel ca și modul în care o obținem. Dacă ar fi să ingerăm mercur metalic lichid (spre deosebire de inhalarea vaporilor), cel mai probabil ar trece prin noi fără a ne face rău (nu încercați să testați acest lucru). Cu toate acestea, când o profesoară americană a aplicat doar una sau două picături dintr-un compus de dimetilmercur pe mănușile sale de cauciuc în 1996, acesta a pătruns prin mănuși și în piele, provocându-i o comă fatală câteva luni mai târziu .
Totuși, iată o selecție reprezentativă de cinci otrăvuri cu adevărat mortale, în ordine crescătoare, fiecare dintre ele fiind de cel puțin o sută de ori mai toxică decât cianura, arsenicul sau stricnina.
5. Ricină
Această otravă vegetală extrem de toxică a fost folosită pentru a-l ucide pe disidentul bulgar Georgi Markov, care a fost exilat la Londra. La 7 septembrie 1978, acesta aștepta un autobuz în apropierea podului Waterloo când a simțit o lovitură în spatele coapsei drepte. Uitându-se în jur, a văzut un bărbat aplecat să ridice o umbrelă. Markov a fost spitalizat în scurt timp cu febră mare și a murit trei zile mai târziu.
În timpul autopsiei, în coapsa lui Markov a fost găsită o mică sferă din aliaj de platină și iridiu. Sfera a fost găurită pentru a permite pătrunderea unei cantități mici de ricină și este posibil să fi fost trasă dintr-un pistol cu aer comprimat ascuns în umbrelă.

Ricina este obținută din ricin ( Ricinus communis ), care este cultivat pentru uleiul său – ricina rămâne în fibra tare. Este o glicoproteină care interferează cu sinteza proteinelor din celulă, provocând moartea celulară. DL50 este de 1-20 miligrame pe kg atunci când este administrată pe cale orală, dar este nevoie de mult mai puțin pentru a ucide atunci când este inhalată sau injectată (ca în cazul lui Markov).
4. VX
Singurul compus sintetic din top cinci (sau mai rău, de fapt), VX este un agent neurotoxic cu consistența uleiului de motor. A apărut în urma cercetărilor ICI privind noi insecticide la începutul anilor 1950, dar s-a dovedit a fi prea toxic pentru utilizarea în agricultură. VX ucide prin interferența cu transmiterea mesajelor nervoase între celule; acest lucru necesită o moleculă numită acetilcolină.
Odată ce acetilcolina și-a transmis mesajul, trebuie să fie descompusă (altfel va continua să transmită mesajul) de către un catalizator enzimatic numit acetilcolinesterază. VX și alți agenți neurotoxici împiedică această enzimă să funcționeze, astfel încât contracțiile musculare scapă de sub control și mori prin asfixiere.
Ambele părți au produs agenți neurotoxici în timpul Războiului Rece, dar VX a devenit deosebit de cunoscut după rolul său în superproducția hollywoodiană The Rock. Se știe că doar o singură persoană a fost ucisă de VX, un fost membru al cultului Aum Shinrikyo , deși aproximativ 4.000 de oi au fost ucise de el într-un accident în Skull Valley, Utah, în 1968. DL50 este de doar 3 micrograme pe kg (deși unele rapoarte sugerează că această cifră este puțin mai mare).
3. Batrachotoxina
Am auzit cu toții de indienii din America de Sud care foloseau sarbacane cu vârfuri otrăvite pentru a-și vâna prada. Curare este cea mai cunoscută și provine dintr-o plantă. Cu toate acestea, pielea micilor broaște este cea mai toxică, iar cea mai mortală dintre acestea este batrachotoxina .
Indienii indigeni din vestul Columbiei colectează aceste broaște – Phyllobates terribilis auriu și Phyllobates bicolor colorat – și evaporă otrava deasupra unui foc înainte de a o pune pe săgețile lor. DL50 este de aproximativ 2 micrograme pe kg, ceea ce înseamnă că o cantitate de mărimea a două boabe de sare de masă vă va ucide.
Batrachotoxina ucide prin interferența cu canalele ionice de sodiu din celulele musculare și nervoase, fortandu-le să se deschidă pentru a nu se închide. Migrarea continuă a ionilor de Na duce în cele din urmă la insuficiență cardiacă .
Este interesant faptul că broaștele din aceste specii născute în captivitate nu sunt otrăvitoare, ceea ce sugerează că otrava provine din dieta lor. Într-adevăr, cu aproape 30 de ani în urmă, Jack Dambacher, un ornitolog american, lucra în Papua Noua Guinee când una dintre păsările pitohui locale l-a zgâriat pe braț. Instinctiv, acesta și-a dus mâna la gură, care începuse să amorțească.
În cele din urmă s-a descoperit că aceste păsări – aflate la celălalt capăt al lumii față aveau un penaj care conținea aceeași moleculă otrăvitoare ca și broaștele. Se crede că atât păsările, cât și broaștele iau toxina de la insectele pe care le mănâncă, deși otrava este mult mai puțin puternică la păsări.
2. Maitotoxina
Există o serie de toxine marine puternice , cum ar fi saxitoxina, care sunt adesea cauza intoxicațiilor după consumul de crustacee contaminate. Acestea sunt adesea asociate cu proliferarea algelor dăunătoare în mare.

Maitotoxina este cea mai letală dintre aceste substanțe, cu o DL50 despre care se crede că este cu aproximativ un ordin de mărime mai mică decât batracotoxina. Formată de dinoflagelate, un tip de plancton marin, aceasta are o structură foarte complexă care reprezintă o provocare majoră pentru chimiștii de sinteză. Maitotoxina este o cardiotoxină. Aceasta acționează prin creșterea fluxului de ioni de calciu prin membrana mușchiului cardiac, provocând insuficiență cardiacă.
1. Toxina botulinică
Oamenii de știință nu sunt de acord cu privire la toxicitatea relativă a substanțelor, dar par să fie de acord că toxina botulinică, produsă de bacteriile anaerobe, este cea mai toxică substanță cunoscută . DL50 a acesteia este neglijabilă – maximum 1 nanogram pe kilogram poate ucide o persoană. Extrapolând efectul său la șoareci, o doză intravenoasă de doar 10-7 g ar fi letală pentru o persoană de 70 kg.
A fost identificata pentru prima dată ca fiind o cauză a intoxicațiilor alimentare cauzate de cârnați preparați necorespunzător la sfârșitul secolului al XVIII-lea în Germania. Există mai multe toxine botulinice, dintre care cea mai puternică este cea de tip A. Acestea sunt polipeptide alcătuite din peste 1.000 de molecule de aminoacizi legate între ele. Acestea provoacă paralizia musculară prin împiedicarea eliberării moleculei de semnalizare (neurotransmițător) acetilcolină.
Aceeași proprietate paralizantă stă la baza utilizării clinice a toxinei botulinice în Botoxul cosmetic . Injecțiile țintite de cantități mici de toxină împiedică anumiți mușchi să funcționeze, relaxând mușchii care, altfel, ar cauza ridurile pielii. Dar aceasta a fost aplicată și în cazul mai multor afecțiuni clinice, cum ar fi paralizia musculară, care, dacă nu este tratată, poate provoca strabism.
Există un interes tot mai mare pentru utilizarea proprietăților substanțelor toxice în scopuri medicinale. Veninul viperei braziliene mortale Bothrops jararaca, de exemplu, conține molecule care scad tensiunea arterială și care au condus la tratamente inovatoare pentru hipertensiunea arterială .
Se spune că Paracelsus ar fi spus acum 500 de ani: “Toate lucrurile sunt otravă și nimic nu este fără otravă: doar doza face ca un lucru să nu fie otravă” Și avea dreptate. În cele din urmă, suntem înconjurați de substanțe potențial periculoase – doza este cea care le face letale.
Citește și asta…
- 5 Cele mai scumpe case din lume: Te-ai muta în ele?Luxul imobiliar atinge noi culmi cu cele mai scumpe case ale lumii. Află cum arată și cine sunt proprietarii acestor reședințe de neimaginat, de la vilele franceze istorice la casele moderne high-tech. Fii pe fază pentru a descoperi luxul și eleganța la superlativ!
- Top 5 cele mai vechi restaurante din lume: deschise – și în activitate de zeci de aniCele mai vechi restaurante din lume îmbină tradiția culinară cu istoria, oferind o experiență gastronomică unică. Află despre Sobrino de Botín, St. Peter Stiftskulinarium și altele, și lasă-te inspirat să explorezi bucătăriile lor ancestrale.
- 5 Dintre cele mai frumoase drumuri din lume: un răsfăț atât pentru ochiCele mai frumoase drumuri din lume te așteaptă să descoperi peisaje de vis și rute captivante. De la Transfăgărășan la Great Ocean Road, experimentează o călătorie vizuală și culturală de neuitat. Citește acum pentru a afla mai multe despre aceste destinații extraordinare!
- De ce apare amnezia de travaliu? Ce experimentează bebelușul? Fapte surprinzătoare despre naștereNașterea aduce schimbări neobișnuite în organism, precum halucinații și furnicături. Durata travaliului diferă în funcție de sexul copilului. Aflați care sunt cele mai uimitoare lucruri despre naștere.
- Lucruri uimitoare despre caracatițe. Au sânge albastru, 3 inimi și pot merge pe uscatExplorați lumea fascinantă a caracatițelor cu sânge albastru și trei inimi. Aflați cum aceste creaturi marine demonstrează o inteligență remarcabilă și abilități unice de supraviețuire. Citiți acum pentru a descoperi secretele lor!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.