Ultima actualizare: 2 august 2024
Descopera cele mai uluitoare 10 sali de concerte din lume, unde acustica impecabila si designul inovator creeaza experiente muzicale de neuitat! Exploreaza locatii istorice si moderne, care te vor fascina cu fiecare nota!
Sala de concerte joaca un rol important in succesul evenimentului. Bineinteles, cel mai important element este acustica, dar in general cladirea trebuie sa fie moderna si cu echipamente de inalta calitate.
Trupele au la dispozitie multe locuri in intreaga lume unde pot merge pentru a-si distra fanii cu un spectacol. Iata care sunt cele mai spectaculoase 10 sali de concerte.
Opera de Stat din Viena
Construita intre 1861 si 1869, cladirea a fost initial foarte criticata, dar astazi este apreciata pentru acustica sa excelenta: sunetul pare sa vina din toate directiile, mai ales atunci cand Filarmonica canta note inalte. Designul exterior este traditional, dar a fost reproiectat dupa ce cladirea a fost bombardata de americani la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Sala de concerte Walt Disney din Los Angeles
Aceasta este o sala de concerte cu cel mai nonconformist design. Cu toate acestea, acest design a fost ales nu doar pentru a atrage atentia oamenilor, ci mai ales pentru a asigura cea mai buna acustica. Sunetul este atat de bun incat Filarmonica din Los Angeles a gasit mai multe note gresite in timpul primei reprezentatii a cladirii, in 2003. Lucrarile de constructie au durat 12 ani, iar arhitectul principal a fost Frank Gehry.
Royal Albert Hall din Londra
Putine sali de concerte se pot lauda cu atat de multe spectacole sau simple conferinte precum Royal Albert Hall din Londra, care a fost inaugurata in 1871. Aici au concertat personalitati precum Elton John, Bob Dylan, Albert Einstein si Stephen Hawking.
Cladirea este realizata sub forma unei elipse cu o inaltime de 41 de metri. In anii 2000 au avut loc cele mai ample lucrari de modernizare, inclusiv a sistemului de incalzire victorian.
Carnegie Hall din New York
Inaugurata in 1891, Carnegie Hall este una dintre cele mai renumite sali de concerte de muzica clasica si populara din lume. Sala principala are peste 2.800 de locuri pe 5 niveluri si a fost modernizata radical in 1986, impreuna cu alte doua sali mai mici.
Aceasta este una dintre ultimele cladiri de mari dimensiuni din New York, construita fara utilizarea otelului, ci doar cu elemente de zidarie clasica.
Concertgebouw din Amsterdam
Inaugurata in 1888, Concertgebouw are cel mai intuitiv nume, deoarece inseamna sala de concerte in limba olandeza. Cladirea a fost supusa unor renovari majore de cand a inceput sa se scufunde in pamant in anii 1980.
Sala mare a Concertgebouw are o capacitate de 2.037 de ascultatori, iar cea mica poate gazdui 478 de persoane. Aceasta este una dintre cele mai populare sali de concerte din lume, deoarece aici au loc anual 900 de spectacole, adica aproape 3 pe zi.
Filarmonica din Berlin
Dupa ce Filarmonica din Berlin a fost bombardata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, germanii au decis sa construiasca una noua. Cladirea a fost construita in anii 1960, dupa proiectul arhitectului Hans Scharoun. Noua filarmonica din oras este apreciata atat pentru arhitectura sa, cat si pentru acustica sa de inalta calitate, datorita formei pentagonale neobisnuite a filarmonicii.
Crocus City Hall
Crocus City Hall este o sala de concerte cu sediul administrativ in Krasnogorsk. Sala de concerte face parte din complexul Crocus City. Cladirea a fost construita in memoria cantaretului Muslim Magomayev si apartine companiei miliardarului Aras Agalarov Crocus International si Crocus Group.
Sala are o capacitate de 7.500 de locuri. Aceasta sala de concerte este un loc multifunctional capabil sa gazduiasca o varietate de evenimente, de la congrese, forumuri de afaceri pana la concerte ale unor vedete rusesti si mondiale, festivaluri si spectacole.
Opera din Sydney
Aceasta este „cartea de vizita” atat a orasului Sydney, cat si a Australiei in sine. Cladirea are nu mai putin de 7 sali de concerte, iar cea mai mare dintre ele poate gazdui pana la 2.500 de persoane.
Designul a fost elaborat de arhitectul olandez Jorn Utzon, iar inaugurarea a avut loc in 1973. Acest teatru este considerat unul dintre cele mai usor de recunoscut din lume.
Centrul National pentru Artele Spectacolului din Beijing
Acest centru este situat in mijlocul lacului, iar intrarea in el se face printr-un tunel construit sub apa. Inaugurata in 2007, cladirea este practic o cupola de sticla decorata cu titan, iar multi o compara cu un ou care pluteste pe apa. A fost inaugurata in 2007, iar cele trei sali de concerte ale sale pot gazdui aproape 5.500 de persoane.
Sala Simfonica din Boston
Boston Symphony Hall este considerata cea mai buna cladire acustica din Statele Unite, iar acest titlu este binemeritat, mai ales ca a fost una dintre primele cladiri construite pe baza unor date stiintifice privind propagarea sunetului.
Mai mult, atunci cand a inlocuit scena in 2006, constructorul a folosit aceleasi materiale si metode ca si cele originale. Cladirea a fost inaugurata de Orchestra Simfonica din Boston in 1900.
In prezent, multe tari se bucura de sali de concert impresionante, atat din punct de vedere arhitectural, cat si acustic.
Citeste si asta…
- Care este cel mai bun moment al zilei pentru a bea cafea: studiul care schimbă tot ce știamConsumul de cafea dimineața reduce cu 31% riscul de boli cardiovasculare și oferă beneficii semnificative pentru sănătate, conform unui nou studiu care a urmărit peste 40.000 de adulți timp de 19 ani.
- Povestea reală a lui John Blackthorne din „Shogun” – primul și singurul samurai occidentalWilliam Adams, navigatorul englez care a devenit primul samurai occidental în Japonia feudală, a influențat decisiv relațiile comerciale dintre Japonia și Occident la începutul secolului al XVII-lea.
- 24 de ore care au zguduit omenirea: Ziua când lumea era să se sfârșească de două oriÎn octombrie 1962, omenirea a trecut prin cele mai întunecate momente din istoria sa recentă. Timp de treisprezece zile, lumea… Citește mai mult: 24 de ore care au zguduit omenirea: Ziua când lumea era să se sfârșească de două ori
- De ce nu au fost încă descoperiți extratereștrii?Astronomii au descoperit trilioane de galaxii în partea observabilă a Universului. Fiecare dintre ele conține miliarde de stele. În jurul… Citește mai mult: De ce nu au fost încă descoperiți extratereștrii?
- Furia naturii: cele mai distructive tornade din istoria omeniriiTornade uriașe
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.