Ultima actualizare: 2 august 2024
Pana de curand, omenirea credea ca cea mai mare stea din Univers era UY a lui Shields. In comparatie cu Soarele nostru, aceasta il face sa para un punct nesemnificativ. Cu toate acestea, a fost descoperita recent o stea si mai mareata. In acest articol, va vom spune mai multe despre ea. Ce se stie despre cele mai mari stele din Univers?
Care sunt cele mai mari stele din univers?
Super gigantele rosii sunt giganti printre stele din punct de vedere al volumului. Ele nu se nasc ca giganti rosii, ci devin astfel in ultima etapa a evolutiei lor. Masa lor enorma explica durata de viata scurta pentru o stea – de la 30 de milioane la cateva sute de milioane de ani. Gigantii rosii se gasesc adesea in roiuri stelare dispersate, brate galactice spiralate si galaxii neregulate.
Super gigantele apar atunci cand stelele din secventa principala epuizeaza hidrogenul din miezul lor. Acestea se extind pentru a deveni super gigante, trecand rapid la arderea heliului in miezul lor. Acest lucru le face sa se deplaseze aproape orizontal pe diagrama Hertzsprung-Russell, unde devin super gigante rosii.
Atunci cand o stea devine supergiganta, pierde o parte semnificativa din masa sa. Acest lucru face ca supergigantele rosii sa fie cele mai mari stele din Univers ca marime, desi nu sunt cele mai masive.
Stephenson 2-18
Steaua Stephenson 2-18 este recunoscuta in prezent ca fiind cea mai mare supergiganta cunoscuta. Ea se afla in clusterul stelar Stephenson 2 din Calea Lactee, la o distanta de aproximativ 19.000 de ani lumina de Pamant.
Stephenson 2-18 este considerata in prezent cea mai mareata stea cunoscuta. Cu toate acestea, exista probabil supergigante mai mari despre care nu stim inca. Stephenson 2-18 are o raza de 2150 de ori mai mare decat cea a Soarelui si un diametru care se apropie de 3 miliarde de kilometri. Volumul acestei supergigante este de aproape 10 miliarde de ori mai mare decat cel al Soarelui. Daca Stephenson 2-18 s-ar afla in centrul sistemului nostru solar, fotosfera sa ar ajunge pana la orbita lui Saturn.
O analiza comparativa a lui Stephenson 2-18, a scutului UY si a Soarelui.
Steaua Stephenson 2-18 are o luminozitate de 440.000 de ori mai mare decat cea a Soarelui, cu mult peste luminozitatea obisnuita a supergigantelor rosii, care este de obicei de 30-50.000 de ori mai mare decat cea a Soarelui. Aceasta caracteristica o face sa iasa in evidenta in diagrama Hertzsprung-Russell, unde ocupa coltul din dreapta sus pentru supergigantele din clasa spectrala M6.
Stephenson 2-18 se caracterizeaza prin temperatura sa relativ scazuta, de aproximativ 3200K in regiunea fotosferica. Masa sa exacta este inca incerta, dar se crede ca are o masa de 30-50 de ori mai mare decat cea a Soarelui. Acest lucru conduce la o densitate medie surprinzator de scazuta a stelei, comparabila cu densitatea atmosferei Pamantului la o altitudine de 90 de kilometri.
Stephenson 2-18 este, astfel, de departe cea mai mare stea cunoscuta de omenire. Aceasta stea se remarca printre alte supergigante nu doar prin dimensiunea sa gigantica, ci si prin luminozitatea sa exceptionala
Referinte:
- https://www.space.com/41290-biggest-star.html
- https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_known_stars
- https://www.livescience.com/largest-smallest-known-stars-universe
- https://youtube.com/watch?v=3mnSDifDSxQ
- https://astrobackyard.com/biggest-star-in-the-universe/
- https://www.universetoday.com/25305/largest-star-in-the-universe/
- https://www.popularmechanics.com/space/deep-space/a32713720/biggest-star-in-the-universe/