9.5 C
București
duminică, decembrie 3, 2023

Ce sunt stelele neutronice și cum emit radiații intense în spectrul gamma – un studiu nou

Date:

Share post:

Când stelele masive rămân fără combustibil, ele explodează sub formă de supernove și apoi se prăbușesc într-o stea neutronică – mică, dar masivă.

zonia.ro

„Aceste stele moarte sunt aproape în întregime făcute din neutroni și sunt incredibil de dense: o linguriță din materialul lor are o masă de peste cinci miliarde de tone”, a explicat unul dintre co-autorii noului studiu, Emma de Oña Wilhelmi. un om de știință de la Observatorul HESS.

Densitatea extraordinara a stelelor neutronice

O comparație care se face adesea este că un „cub de zahăr” de materie stele neutronice de pe Pământ ar cântări la fel de mult ca un munte.

Deoarece aceste obiecte cosmice sunt formate din stele, există destul de multe în Univers, dar sunt atât de mici (toate au mai puțin de 30 de kilometri în diametru) și slabe încât instrumentele moderne nu le pot vedea. Cu excepția unor cazuri. Majoritatea stelelor neutronice pe care le putem observa sunt pulsari.

CITEȘTE ȘI
O găleată de apă în spațiu: va îngheța sau se va evapora?

Magnetosfera puternica – cauza eruptiei radiatiilor de la pulsari

Pulsarii, precum „farurile cosmice”, „iradiază” sistemul nostru cu o frecvență constantă. Astronomii caută aceste obiecte folosind aceste explozii de radiații. Oamenii de știință cred că cauza erupțiilor este magnetosfera puternică din jurul pulsarilor. Accelerează electronii și îi aruncă în fluxuri de la polii obiectului. Și din moment ce steaua se rotește, aceste fluxuri, ca lumina unui far, mătură Pământul cu periodicitate constantă – iar radioastronomii le văd.

organicsfood.ro

Cel mai strălucitor pulsar din gama radio este un obiect din constelația Velae. Este, de asemenea, cea mai strălucitoare sursă permanentă de raze gamma cosmice cu energie măsurată în gigaelectronvolți (GeV). Face aproximativ 11 rotații într-o secundă. Dar nu există nicio radiație cu energie peste câțiva gigaelectronvolți de la acest pulsar; se termină brusc. Probabil pentru că electronii ajung la limita magnetosferei pulsarului și zboară dincolo de ea.

Ce sunt stelele neutronice și cum emit radiații intense în spectrul gamma - un studiu nou Astronomie
O imagine parțială a unei rămășițe de supernovă din constelația Velae, care a avut loc acum aproximativ 11 mii de ani. Din această supernovă s-a format pulsarul, pe care autorul noului studiu l-a studiat / © Angus Lau, Y Van, SS Tong

Iată o posibilă rescriere a textului pentru a îmbunătăți fluența, lizibilitatea și coerența:

CITEȘTE ȘI
Cea mai plauzibilă explicație a "blestemului lui Tutankhamon"

Datele observaționale colectate de Observatorul HESS au relevat fotoni cu o energie uluitoare, de câteva zeci de teraelectronvolți. Conform autorilor studiului, aceasta este de aproximativ 200 de ori mai mare decât cea mai puternică radiație emisă vreodată de acest obiect cosmic.

Mai mult, se pare că această radiație urmează același tipar periodic ca și “radiofarul” pulsarului, la intervale de gigaelectronvolți. Conform calculelor, pentru a genera o energie atât de mare, electronii ar trebui să zboare mult dincolo de magnetosfera pulsarului. Atunci cum de radiația păstrează aceeași periodicitate?

“Rezultatele obținute contrazic teoriile actuale despre pulsari. Va trebui să ne reconsiderăm ipotezele legate de funcționarea acestor acceleratoare naturale de particule. Se credea că electronii sunt accelerați de-a lungul liniilor câmpului magnetic sau la limita magnetosferei, însă această explicație nu concordă cu noile date”, a declarat Arache Djannati-Atai, conducătorul studiului și cercetător la Laboratorul de Astroparticule și Cosmologie din Franța.

Djannati-Atai și echipa sa au emis ipoteza că electronii ar putea fi accelerați prin reconectarea liniilor magnetice, păstrând astfel periodicitatea. Totuși, nici acest scenariu nu explică amploarea uriașă a radiației detectate.

CITEȘTE ȘI
5 Mistere nerezolvate ale Soarelui

În concluzie, acest pulsar din constelația Velas stabilește un nou record. Este posibil ca în curând să fie depășit, având în vedere eficiența dovedită a metodei de detectare a unor radiații atât de energetice. Acum, astronomii își vor îndrepta telescoapele gamma și către alți pulsari pentru a descoperi noi mistere ale spațiului cosmic.

Rezultatele lucrării au fost publicate în revista Nature Astronomy.

viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

Cele mai bune planete pe care omenirea ar putea să se mute

Visul colonizării spațiului se apropie de realitate odată cu descoperirea a sute de exoplanete potențial locuibile. Dar care sunt opțiunile cele mai bune? Aflați care sunt criteriile pentru locuibilitate și vedeți topul exoplanetelor pe care omenirea le-ar putea coloniza, conform datelor actuale ale oamenilor de știință.

COCONUTS-2b: O exoplanetă unică cu o perioadă orbitală de un milion de ani și o temperatură misterioasă

Descoperirea exoplanetei COCONUTS-2b, cu cel mai lung an orbital cunoscut până acum, aduce provocări și beneficii pentru explorarea planetară. Află mai multe despre acest fenomen fascinant și despre misterele sale în acest articol.

Câte planete există în sistemul solar?

Ești curios despre câte planete există în sistemul solarr? Acest articol conține o listă completă a tuturor celor opt planete, inclusiv numele și imaginile acestora pentru referință.

Oamenii au evoluat împreună cu microbiomul lor – la fel ca genele, microbii intestinali se transmit de la o generație la alta

Când primii oameni au plecat din Africa, și-au luat cu ei microbii intestinali. Se pare că și acești...

Ce este “poluarea luminoasă”? Și în ce fel este periculoasă?

Poluarea luminoasă reprezintă un pericol subestimat care afectează somnul, ritmurile circadiene și chiar biodiversitatea. Acest articol oferă o privire detaliată asupra impactului poluării luminoase și propune soluții concrete pentru a minimiza riscurile asociate.

8 Tehnologii noi care îi vor face viața mai bună în acest secol

8 tehnologii fascinante care par desprinse din filmele SF sunt pe cale să devină realitate în următorii ani. Hai să aruncăm o privire asupra viitorului care ne așteaptă.

30 Citate despre dezamăgire. Ce este dezamăgirea si cum o depășim

Citește aceste 30 citate despre dezamăgire și învață din experiențele și sfaturile celor mai inspiraționali oameni. Află ce este dezamăgirea și cum putem să ne depășim sentimentele. Alege citatele potrivite pentru tine și începe să îți construiești o viață mai împlinită și optimistă.

Am reușit să creăm o gaură neagră în laborator și nu a durat mult până a început să emită radiații

Dacă am putea călători prin spațiu cu ușurința pe care o fac actorii și actrițele în filme și...