Ultima actualizare: 2 august 2024
Frica de zbor este mult mai raspandita decat credem. Insa exista modalitaţi simple şi eficiente de a o depaşi. In acest articol, vei afla cum sa iţi gestionezi anxietatea inainte şi in timpul zborului, folosind tehnici dovedite ştiinţific. Vei primi sfaturi practice de la piloţi experimentaţi şi psihologi aviaţie pentru a te bucura de calatoriile cu avionul.
Fobie sau emotie?
Aerofobia este o teama patologica de a zbura cu avionul. Aceasta frica se poate manifesta in moduri diferite la persoane diferite: unii oameni incep sa se frece la par, sa transpire si sa tremure atunci cand avionul se ridica in aer, altii reactioneaza isteric la sunetele de mecanizare a aripilor sau de functionare a motoarelor. Momentele deosebit de infricosatoare pentru aerofobii sunt decolarea si aterizarea, turbulentele din timpul zborului.

Pentru a distinge frica de emotia normala de dinaintea zborului, trebuie sa fiti atenti la cat de mult va afecteaza viata si libertatea de miscare. Daca teama va limiteaza sever si interfereaza cu viata dumneavoastra normala, probabil ca este deja aerofobie.
Natura fricii: de ce ne este frica de zbor?
Aerofobii se tem nu numai de dezastre, ci si de inaltimi, de spatii inchise si, cel mai important, de pierderea controlului asupra situatiei. Acest lucru face ca aerofobia sa fie paradoxala, in conditiile in care avioanele sunt considerate unul dintre cele mai sigure mijloace de transport, riscul de a muri intr-un accident de avion fiind practic minim.

Cu toate acestea, aceste cunostinte nu ajuta intotdeauna aerofobii in momentele de teama: unii dintre ei sunt bine versati in aviatie si cunosc toate argumentele despre siguranta, dar totusi nu le pot percepe in mod adecvat in momentele de teama, se bazeaza pe ele.
Tratamentul aerofobiei: este real?
Frica de zbor in sine, de regula, nu trece cu timpul, ci, dimpotriva, se inrautateste, asa ca, daca va confruntati cu aerofobia, este important sa solicitati ajutor de la specialisti. Tratamentul poate include o varietate de tehnici pentru a reduce anxietatea si frica.

- Un sfat pentru cei cu frica de zbor este sa evite alcoolul inainte de zbor. Acesta are un efect negativ asupra vaselor de sange si, in general, asupra sistemului nervos (si nu numai). Unele persoane apeleaza la anxiolitice (medicamente care reduc anxietatea) sau incearca sa se calmeze fumand – inutil sa mai spunem ca si acestea sunt optiuni nefunctionale?
- Specialistii ii invata pe pacienti cum sa se relaxeze corect. Tehnicile pot include numararea pana la zece, respiratia profunda sau meditatia. Daca intentionati sa zburati mult cu avionul, este deosebit de important sa va adresati psihologilor pentru tratarea aerofobiei, deoarece acest lucru va va ajuta sa va gestionati frica si sa nu va limitati calatoriile.
Lifehacks
Exista cateva sfaturi de la insotitorii de bord si de la pasagerii cu experienta care va pot ajuta sa va tratati frica de zbor:
- Amintiti-va ca avioanele rareori se prabusesc, zborul cu avionul este de fapt una dintre cele mai sigure forme de transport. Marea majoritate a zborurilor se incheie cu succes.
- Nu alegeti locuri la capatul din spate al aeronavei: trepidatiile sunt mai intense acolo.
- Incercati sa urmariti procesul de pregatire a aeronavei pentru plecare la aeroport. Acest lucru va va ajuta sa va reduceti teama, deoarece veti vedea ca toate procesele sunt gestionate de profesionisti cu experienta.
- Nu va uitati la stirile despre accidente aviatice inainte de a zbura! Mai degraba acordati atentie la imagini si videoclipuri frumoase cu si din avioane. Acest lucru va poate ajuta sa va indragostiti de aviatie si sa va reduceti teama.

Este important sa va amintiti ca aerofobia este o afectiune care poate fi tratata, iar confruntarea cu frica de zbor este reala. Daca vi se pare dificil sa faceti fata pe cont propriu, nu ezitati sa solicitati ajutor profesional pentru a invata cum sa va controlati frica si sa va bucurati de zboruri sigure.
Citeste si asta…
- 3 lucruri pe care nu ar trebui să le ignori dacă vrei să ai parte de o călătorie fără griji în UngariaPlănuiești o călătorie în Ungaria și vrei să te bucuri de fiecare moment, fără stres și fără surprize neplăcute? Atunci… Citește mai mult: 3 lucruri pe care nu ar trebui să le ignori dacă vrei să ai parte de o călătorie fără griji în Ungaria
- O lume montană minunată: 15 fapte despre munți care te vor uimiUn cântec celebru spune că mai frumoși decât munții pot fi doar munții. Dar în realitate, 72% dintre ruși nu… Citește mai mult: O lume montană minunată: 15 fapte despre munți care te vor uimi
- Top 10 Atractii de Vizitat in Roma in 2024 – Ghid de CalatorieUltima actualizare: 2 august 2024Bine ati venit in Roma, capitala vesnica a lumii! Acest oras minunat, infiintat cu peste 2.700… Citește mai mult: Top 10 Atractii de Vizitat in Roma in 2024 – Ghid de Calatorie
- De la Gent la Istria: 10 destinatii culinare ascunse ale EuropeiDescoperiti 10 dintre cele mai interesante si mai putin cunoscute destinatii culinare din Europa, de la Gent in Belgia la insula Skye din Scotia. Bucurati-va de o calatorie gastronomica unica!
- Ce sa luati la drum daca calatoriti cu copiiGaseste recomandari utile despre ce jucarii si obiecte vei avea nevoie pentru calatoria cu copiii tai, indiferent daca mergeti cu masina, trenul sau avionul.
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.