Ultima actualizare: 2 august 2024
Bine ati venit in Roma, capitala vesnica a lumii! Acest oras minunat, infiintat cu peste 2.700 de ani in urma, este un adevarat muzeu in aer liber, care adaposteste unele dintre cele mai remarcabile monumente si situri arheologice de pe planeta. De la ruinele imperiale si amfiteatrele grandioase, pana la fantanile baroce si pietele pline de viata, Roma captiveaza prin frumusetea sa si pune la incercare imaginatia vizitatorilor cu multitudinea atractiilor sale.
Forumul Roman si Dealul Palatin
Forumul Roman s-a dezvoltat treptat de-a lungul mai multor secole pe locul unui lac mlastinos care colecta apa de pe dealurile inconjuratoare. A reprezentat centrul vietii publice in Roma antica, gazduind evenimente majore precum alegeri, procese penale, procesiuni sau discursuri publice. Aici se presupune ca ar fi ingropat insusi Romulus, fondatorul legendar al Romei.
„Dupa caderea Imperiului, Forumul a fost neglijat, fiind folosit ca pasune pentru animale si poreclit „Campo Vaccino”, adica Campul Vacilor.”
Astazi, situl excavat inca din secolul al XVIII-lea este un imens muzeu in aer liber, cu ruine relativ bine conservate ale cladirilor antice. Nu ratati nici Foro di Traiano si alte constructii interesante din imediata vecinatate.
Deasupra Forumului Roman se afla Dealul Palatin, una dintre cele sapte coline ale Romei antice, cu asezari care dateaza din secolul X i.Hr. Aici puteti vizita o impresionanta colectie de situri arheologice din diferite ere, inclusiv locul unde, potrivit legendei, a trait lupoaica care i-a ingrijit pe Romulus si Remus. Nu ratati spectaculoasele privelisti asupra intregului For Roman de pe terasele de pe Dealul Palatin.
Colosseumul si Altarul Patriei
Situat chiar langa Forumul Roman, Colosseumul este cel mai mare amfiteatru construit vreodata. Aceasta structura remarcabila, finalizata in anul 80 d.Hr., a fost realizata din piatra si beton pentru a demonstra intregii lumi tehnicile de constructie romane. Amfiteatrul a fost un dar pentru poporul roman din partea Dinastiei Flaviene, pentru a-si castiga popularitatea.
„De fapt, din acest motiv, imparaţii organizau aici evenimente semnificative, la care accesul era gratuit, uneori oferind chiar si hrana vizitatorilor.”
Colosseumul a gazduit lupte intre gladiatori, vanatori de animale, executii, reconstituiri ale bataliilor faimoase, reprezentatii teatrale si alte spectacole publice. Desi structura se afla inca in picioare, cutremurele au deteriorat-o de-a lungul anilor.
Altarul Patriei sau „Altare Della Patria” in italiana este un monument urias construit pe varful unei portiuni a Dealului Capitoliu. Ridicat in cinstea primului rege al Italiei unite, Victor Emanuel al II-lea, este considerat si astazi cea mai mare constructie din Roma. Puteti urca pe monument, vedea mormantul Soldatului Necunoscut, vizita Muzeul Unificarii Italiene si incheia turul cu o oprire pe terasa impresionanta, de unde se deschid privelisti minunate asupra Romei.
Gradinile de la Vila Borghese si Piazza Navona
Gradinile de la Vila Borghese reprezinta un vast parc public ce cuprinde cladiri, vile, muzee, o gradina zoologica si multe alte atractii. Parcul este situat deasupra faimosului Piazza del Popolo, una dintre principalele piete ale Romei. Gradinile au fost create in 1605 pe locul unei vechi podgorii, iar in secolul al XIX-lea au fost redesenate in forma actuala si cumparate de municipalitatea romana pentru uz public.
Terrazza del Pincio, aflata in sudul parcului, ofera una dintre cele mai panoramice vederi asupra Romei. In gradinile de la Vila Borghese puteti inchiria o barca si vasli pe unul dintre lacuri, in jurul inspiratoarei Temple a lui Asclepius, vizita Ceasul de Apa de la Pincio sau servi masa la una dintre cafenelele si restaurantele in aer liber. Terrazza Viale del Belvedere, situata langa Casina Valadier, ofera o alta priveliste superba asupra orasului.
„Nu ratati si celelalte impresionante gradini si parcuri ale Romei. Ghidul nostru de calatorie contine mai multe sugestii.”
Creata in secolul al XV-lea, Piazza Navona este o piata baroca ce prezinta mai multe statui si fantani impresionante ale arhitecturii respective. Piata a fost construita in secolul I pe locul unui vechi stadion al lui Domitian, ale carui ruine fac acum parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Aici se desfasurau competitii atletice cunoscute sub numele de „Circus Agonalis”.
Puteti inca recunoaste forma unica a pietei si vizita ruinele stadionului aflate la 4,5 metri sub Piazza Navona. Mai tarziu, in istorie, piata s-a transformat intr-un lac in timpul verii pentru a gazdui faimoase batalii navale. Se spune chiar ca prin piata bantuie si fantome.
Fantana Trevi si Scarile Spaniole
Inalta de 26 de metri, Fantana Trevi este una dintre cele mai cunoscute fantani din lume. Construita in 1751 pe fatada unui palat, apa pentru fantana era adusa de la Acuqa Vergine, unul dintre acvadutele Romei, si era considerata cea mai pura apa de baut din oras.
Legenda spune ca oricine bea apa din fantana sau arunca o moneda in ea se va intoarce la Roma. De altfel, circa 700.000 de euro in monede sunt aruncate anual in Fantana Trevi. Nu ratati nici ruinele unei case si ale unui acvaduct roman – Vicus Caprarius – un sistem subteran de labirinturi din epoca romana, care ofera perspective asupra ingeniozitatilor din acea vreme. Acesta era parte a complexului Acveductului Fecioarelor care alimenta orasul, inclusiv Fantana Trevi.
Scarile Spaniole sunt o uriesae scara cu 135 de trepte ce conecteaza Ambasada Spaniei de Biserica Trinità dei Monti. Construite in secolul al XVIII-lea de un diplomat francez, reprezinta cea mai lata scara din Europa si au devenit rapid una dintre principalele atractii ale Romei. Conform traditiei, primavara o parte a scarilor sunt decorate cu flori, creand o imagine extraordinara.
La baza Scarilor Spaniole se afla Piazza di Spagna cu faimoasa Fontana della Barcaccia, datand din perioada baroca timpurie. Nu ratati turul nostru video de la Roma in 4K cu subtitrare pentru a experimenta in intregime atmosfera bohema a cartierului Trastevere si alte atractii populare sau ascunse.
Panteonul si Termele lui Caracalla
Panteonul este un fost templu roman construit in secolul al II-lea de imparatul Hadrian. In 609, Panteonul a fost daruit papei si transformat in biserica. Este cel mai bine conservat monument antic roman.
Impresionanta sa cupola de beton are in centru un „oculus” care serveste drept principala sursa de lumina naturala. Desi nu exista sticla pentru a acoperi deschizatura acesteia, atunci cand ploua podeaua se uda. Totusi, datorita unui ingenios sistem de 22 de gauri ascunse, apa se scurge rapid.
„Baile publice reprezentau o parte esentiala a vietii urbane romane, iar Termele lui Caracalla erau un complex impunator si vast, construit intre 212-216 de catre imparat pentru a castiga popularitate.”
Oameni de toate clasele sociale veneau zilnic la bai nu doar pentru a se scalda, ci si pentru a socializa. Termele aveau chiar si o biblioteca publica. Insa ascundeau si o latura mai intunecata – in tunelele subterane, sute de sclavi munceau in caldura extrema pentru a mentine apa calda tot timpul. Daca va plac baile publice antice, nu ratati nici Termele lui Diocletian.
Statul Vaticanului
Acoperind o suprafata de 44 de hectare si avand doar aproximativ 1.000 de locuitori, Statul Vaticanului este cea mai mica tara din lume, atat ca suprafata, cat si ca populatie. Este resedinta oficiala a Papei inca din 1377. Desi zona centrala este inchisa publicului, exista multe atractii de vizitat, precum Piata si Basilica Sf. Petru – remarcabile exemple ale arhitecturii renascentiste.
Nu ratati Muzeele Vaticanului, care adapostesc o colectie de peste 20.000 de opere de arta, printre care Capela Sixtina si una dintre cele mai faimoase fresce din lume – „Crearea lui Adam”, pictata in secolul XVI de Michelangelo.
„Știati ca Roma are propria sa piramida cu o varsta de peste 2000 de ani? In istoria sa bogata si diversa, romanii explorau constant noi locuri pentru a-si inmormanta demnitarii.”
De aceea, Roma este plina de mausoleuri si cripte demne de explorat, precum Piramida lui Cestius, o piramida antica construita ca mormant in jurul anilor 18-12 i.Hr. pentru Gaius Cestius. Chiar a existat si a doua piramida funerara, Meta Romuli, din secolul I, demolata in secolul XVI.
Alte exemple sunt Castelul Sant’Angelo, initial Mausoleul lui Hadrian folosit ulterior de papi ca fortareata, sau Mausoleul lui August. Și nu uitati de Appia Antica Park, o arie situata in afara centrului Romei, cu celebra cale romana Appia Antica, veche de 2.300 de ani. Aici se afla numeroase catacombe romane subterane, unele dintre cele peste 60 existente in oras, cu peste 300 de km de tuneluri – doar cateva sunt deschise publicului.
Concluzand, Roma este un tezaur nepreluit al trecutului, dar si o vibranta capitala europeana moderna. Vizitati aceste remarcabile atractii pentru a intelege cultura si istoria care au modelat civilizatia occidentala de-a lungul secolelor. Lasati-va surprinsi de splendoarea nepieritoare a Romei!
Sursa imagini: Getty Images
Subiecte abordate in articol: roma, atractii turistice, calatorie, ghid, vacanta