Ultima actualizare: 2 august 2024
Maramuresul este o comoara a Romaniei, o regiune incarcata de istorie, cultura si traditii, unde timpul parca a stat pe loc. Considerat inima folclorului romanesc, Maramuresul este o destinatie care trebuie vazuta macar o data in viata.
In Maramures, turistii pot descoperi sate de poveste cu porti traditionale sculptate, bisericute de lemn ridicate fara un cui, case vechi de sute de ani care pastreaza vii datini stravechi, peisaje mirifice si oameni primitori. E ca si cum ai calatori intr-un univers aparte, unde timpul a stat in loc.
Pentru a va ajuta sa descoperiti comorile acestui colt de tara, am alcatuit un top complet cu principalele obiective turistice din Maramures, locuri care merita vazute macar o data in viata.
Cimitirul Vesel din Sapanta
Probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic din Maramures, Cimitirul Vesel din Sapanta este unic in lume. Supranumit si „Cimitirul cu o mie de cruci colorate”, acesta se remarca prin crucile viu colorate ce infatiseaza scene hazlii din viata celor decedati.
Fiecare cruce are pictata o scena amuzanta din viata celui inmormantat precum si un epitaf scris in versuri, uneori ironic, care spune povestea celui decedat. Desi tema este una serioasa, abordarea este una hazlie, specifica zonei.
Vizitarea Cimitirului Vesel este o experienta ce nu poate fi ratata. Veti descoperi aici o abordare unica si plina de umor asupra mortii. Energia locului este una pozitiva si veti pleca cu zambetul pe buze si amintiri de neuitat.
Memorialul Durerii – Inchisoarea Comunista din Sighetu Marmatiei

Trecand la polul opus, Memorialul Durerii din Sighetu Marmatiei comemoreaza victimele regimului comunist din Romania. Amenajat in fosta inchisoare politica, memorialul pastreaza intacte celulele in care au fost inchisi si exterminati intelectualii si politicienii incomozi regimului comunist.
Prin vizitarea acestui memorial veti putea simti ororile si torturile la care au fost supusi mii de oameni in aceasta temuta inchisoare. Din pacate, Memorialul Durerii nu trebuie ratat de niciun turist, fiind o lectie de istorie dramatica si o cale de a ne aminti trecutului pentru a nu se repeta.
Biserica de lemn din Barsana

Situata in satul cu acelasi nume, Biserica de lemn din Barsana este cea mai inalta biserica de lemn din Romania, avand 57 de metri inaltime. Datand din secolul XVIII, biserica este construita in totalitate din lemn de stejar si este ridicata in stilul specific maramuresean.
Interiorul bisericii pastreaza fresce originale si elemente de mobilier din lemn sculptat. Asezata pe un deal, Biserica din Barsana ofera si o panorama superba asupra imprejurimilor. O vizita aici va va purta intr-o calatorie de poveste in trecutul Maramuresului.
Satul Breb
Aflat la poalele Muntilor Maramuresului, satul Breb este unul dintre cele mai autentice sate maramuresene. Aici gasiti case vechi de peste 70 de ani ce au fost transformate in pensiuni agroturistice pentru turisti.
Satul Breb pastreaza nealterate traditiile, portul si graiul maramuresean. Localnicii poarta inca costumul popular, iar casele pastreaza mobilierul si obiectele traditionale specifice zonei.
O experienta autentica 100% va asteapta la Breb. Puteti participa la ateliere de olarit sau de pictat oua, va puteti plimba cu caruta sau pur si simplu va puteti bucura de peisaj si de linistea locului, la o cafea pe prispa unei case traditionale.
Lacul Albastru din Baia Sprie

Putini stiu ca in Maramures exista un lac cu apa turcoaz, asemanator cu celebrele Lacuri Albastre din Capadocia. Acesta este Lacul Albastru din Baia Sprie, o minune naturala unica in Romania.
Lakele se afla la poalele unui deal acoperit cu padure si are doar 500 mp. Ceea ce il face spectaculos este culoarea sa albastra intensa, care variaza in functie de anotimp. Legenda spune ca lacul ar comunica printr-un tunel subteran chiar cu Marea Neagra. Cert este ca peisajul este unul de poveste.
Mocanita de pe Valea Vaserului

O alta experienta de neuitat in Maramures este o plimbare cu Mocanita. Aceasta este ultima linie de cale ferata forestiera ingusta din Europa care functioneaza cu aburi. Mocanita traverseaza Valea Vaserului trecand prin peisaje superbe.
Plimbarea dureaza aproximativ 4 ore dus-intors si este o calatorie in timp. Veti avea ocazia sa va bucurati de peisaje salbatice si sa vedeti cum functiona odinioara transportul lemnului. Statia de imbarcare se afla in orasul Viseu de Sus.
Muzeul Satului din Sighetu Marmatiei

Amplasat tot in Sighetu Marmatiei, Muzeul Satului Maramuresean este un muzeu in aer liber ce intinde pe 14 hectare. Aici sunt adunate peste 60 de gospodarii traditionale specifice zonei.
Vizitand Muzeul Satului veti avea ocazia sa admirati arhitectura traditionala maramureseana – case din barne masive de lemn, acoperite cu dranita, porti sculptate, bisericute de lemn, mori de apa, ateliere mestesugaresti.
Veti pasi ca intr-o lume de altadata, unde veti descoperi obiceiurile si modul de viata al oamenilor de acum cateva sute de ani.
Manastirea Rohia

Ridicata in anul 1925, Manastirea Rohia este un important lacas de cultura si spiritualitate crestina ortodoxa. Biserica manastirii este construita in stil maramuresean si are hramul „Sfanta Ana”.
Manastirea Rohia detine una dintre cele mai valoroase colectii de carti si manuscrise romanesti. De asemenea, aici se afla mormantul scriitorului Nicolae Steinhardt, care si-a petrecut ultimii ani din viata la Manastirea Rohia.
O vizita aici va va purifica sufleteste intr-un cadru natural superb. Veti gasi liniste si va veti incarca bateriile Spiritului intr-un loc binecuvantat.
Orasul Baia Mare

Orasul Baia Mare este un important centru cultural si economic al Maramuresului si merita cel putin o zi de vizitat. Printre atractiile acestui oras se numara:
- Turnul Ștefan – turn cu ceas emblematic pentru Baia Mare, inaltime 40 m, construit in secolul XIV.
- Piata Libertatii – piata centrala cu cladiri monument istoric in stil medieval
- Muzeul de Etnografie si Arta Populara – expune obiecte traditionale specifice zonei
- Casa Elisabeta – cea mai veche casa din Baia Mare construita in secolul XVII
- Bastionul Macelarilor – fortificatie medievala ce adaposteste astazi un muzeu.
Prin Baia Mare trece si drumul vinului, asa ca va recomandam sa incercati vinurile si preparatele traditionale specifice zonei.
Piscina pa Coasta din Mara
La 44 de km distanta de Cimitirul Vesel se afla Piscina pa Coasta, o piscina naturala sapata in munte la 1100 m altitudine. Acest loc este o adevarata oaza de racorire in zilele toride de vara.
Piscina pa Coasta se afla in localitatea Mara si este inconjurata de paduri. Peisajele sunt de poveste, iar de aici se vede aproape tot satul Mara. Langa piscina exista terase cu umbrare unde va puteti relaxa si va puteti bucura de priveliste.
Manastirea Peri din Sapanta

Tot in Sapanta, la doar 3 km distanta de celebrul Cimitir Vesel, se afla Manastirea Peri. Aceasta detine cea mai inalta biserica din lemn din lume, cu o inaltime impresionanta de 78 de metri.
Biserica este construita intre anii 1995-1997 si in fiecare an are loc aici un important pelerinaj la sarbatoarea „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”. Turla bisericii este vizibila de la mare distanta fiind un important reper pentru zone. Este un loc care emana o energie aparte si merita neaparat vazut.
Satul Valeni
In zona Țarii Lapusului se afla satul Valeni, unul dintre cele mai autentice sate din Maramures. Aici gospodariile traditionale se imbina armonios cu mici constructii moderne.
Casele au acoperisuri inalte din paie sau sindrila, iar majoritatea familiilor detin tesatorii manuale pentru covoare sau costume populare. Localnicii poarta cu mandrie portul popular, iar datinile si obiceiurile traditionale sunt inca vii.
Daca vreti sa va intoarceti cu 100 de ani in timp, la Valeni veti trai o experienta autentica. Puteti vedea inclusiv o tesatoare la lucru sau puteti invata sa tesaturi covoare sau ii.
Casute cu obiecte traditionale
Maramuresul are foarte multe casute-muzeu in care sunt adunate comori ale satului romanesc. Printre acestea se numara:
- Casa Traditionala Dragomiresti – expune obiecte specifice zonei si organizaeaza ateliere pentru turisti
- Muzeul Oului din Valea Stejarului- expune cele mai elaborate oua incondeiate
- Muzeul Culturii Populare Gorzo din Ocna Șugatag – expune unelte traditionale, mobilier si costume populare.
Aceste mici muzee va vor introduce in universul satului traditional si va vor face sa intelegeti mai bine cultura locala. Experienta este cu atat mai autentica cu cat ghidul va povesti totul in graiul acestei zone.

Obiceiuri si festivaluri traditionale
Daca doriti sa prindeti datini locale, in Maramures exista festivaluri unice in Romania:
- Festivalul Celor 12 Apostoli de la Manastirea Barsana, in iunie
- Targul Olarilor de la Baia Mare in august
- Festivalul Castanelor din orasul Șomcuta Mare tot in august
- Serbarea Cantecului si Jocului Popular Romanesc din Baia Mare in septembrie
La aceste festivaluri veti putea admira portul popular si veti putea asculta muzica si vedea dansuri traditionale zi si noapte. Nu ratati experienta de a participa la aceste serbari traditionale!
Concluzie
Asadar, Maramuresul este o adevarata comoara a traditiilor romanesti si un loc care trebuie neaparat explorat. De la peisaje superbe la sate autentice si festivaluri traditionale, veti trai o experienta unica in Maramures.
Va recomand cel putin 5-6 zile pentru a acoperi principalele obiective turistice si pentru a va impregna de spiritul acestui colt de tara. Cu siguranta va veti intoarce acasa cu amintiri de neuitat din inima folclorului romanes