Maramureșul este o comoară a României, o regiune încărcată de istorie, cultură și tradiții, unde timpul parcă a stat pe loc. Considerat inima folclorului românesc, Maramureșul este o destinație care trebuie văzută măcar o dată în viață.
În Maramureș, turiștii pot descoperi sate de poveste cu porți tradiționale sculptate, bisericuțe de lemn ridicate fără un cui, case vechi de sute de ani care păstrează vii datini străvechi, peisaje mirifice și oameni primitori. E ca și cum ai călători într-un univers aparte, unde timpul a stat în loc.
Pentru a vă ajuta să descoperiți comorile acestui colț de țară, am alcătuit un top complet cu principalele obiective turistice din Maramureș, locuri care merită văzute măcar o dată în viață.
Conținut articol
- Cimitirul Vesel din Săpânța
- Memorialul Durerii – Închisoarea Comunistă din Sighetu Marmației
- Biserica de lemn din Bârsana
- Satul Breb
- Lacul Albastru din Baia Sprie
- Mocănița de pe Valea Vaserului
- Muzeul Satului din Sighetu Marmației
- Mănăstirea Rohia
- Orașul Baia Mare
- Piscina pă Coastă din Mara
- Mănăstirea Peri din Săpânța
- Satul Văleni
- Căsuțe cu obiecte tradiționale
- Obiceiuri și festivaluri tradiționale
- Concluzie
Cimitirul Vesel din Săpânța
Probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic din Maramureș, Cimitirul Vesel din Săpânța este unic în lume. Supranumit și „Cimitirul cu o mie de cruci colorate”, acesta se remarcă prin crucile viu colorate ce înfățișează scene hazlii din viața celor decedați.
Fiecare cruce are pictată o scenă amuzantă din viața celui înmormântat precum și un epitaf scris în versuri, uneori ironic, care spune povestea celui decedat. Deși tema este una serioasă, abordarea este una hazlie, specifică zonei.
Vizitarea Cimitirului Vesel este o experiență ce nu poate fi ratată. Veți descoperi aici o abordare unică și plină de umor asupra morții. Energia locului este una pozitivă și veți pleca cu zâmbetul pe buze și amintiri de neuitat.
Memorialul Durerii – Închisoarea Comunistă din Sighetu Marmației

Trecând la polul opus, Memorialul Durerii din Sighetu Marmației comemorează victimele regimului comunist din România. Amenajat în fosta închisoare politică, memorialul păstrează intacte celulele în care au fost închiși și exterminați intelectualii și politicienii incomozi regimului comunist.
Prin vizitarea acestui memorial veți putea simți ororile și torturile la care au fost supuși mii de oameni în această temută închisoare. Din păcate, Memorialul Durerii nu trebuie ratat de niciun turist, fiind o lecție de istorie dramatică și o cale de a ne aminti trecutului pentru a nu se repeta.
Biserica de lemn din Bârsana

Situată în satul cu același nume, Biserica de lemn din Bârsana este cea mai înaltă biserică de lemn din România, având 57 de metri înălțime. Datând din secolul XVIII, biserica este construită în totalitate din lemn de stejar și este ridicată în stilul specific maramureșean.
Interiorul bisericii păstrează fresce originale și elemente de mobilier din lemn sculptat. Așezată pe un deal, Biserica din Bârsana oferă și o panoramă superbă asupra împrejurimilor. O vizită aici vă va purta într-o călătorie de poveste în trecutul Maramureșului.
Satul Breb
Aflat la poalele Munților Maramureșului, satul Breb este unul dintre cele mai autentice sate maramureșene. Aici găsiți case vechi de peste 70 de ani ce au fost transformate în pensiuni agroturistice pentru turiști.
Satul Breb păstrează nealterate tradițiile, portul și graiul maramureșean. Localnicii poartă încă costumul popular, iar casele păstrează mobilierul și obiectele tradiționale specifice zonei.
O experiență autentică 100% vă așteaptă la Breb. Puteți participa la ateliere de olărit sau de pictat ouă, vă puteți plimba cu căruța sau pur și simplu vă puteți bucura de peisaj și de liniștea locului, la o cafea pe prispa unei case tradiționale.
Lacul Albastru din Baia Sprie

Puțini știu că în Maramureș există un lac cu apă turcoaz, asemănător cu celebrele Lacuri Albastre din Capadocia. Acesta este Lacul Albastru din Baia Sprie, o minune naturală unică în România.
Lakele se află la poalele unui deal acoperit cu pădure și are doar 500 mp. Ceea ce îl face spectaculos este culoarea sa albastră intensă, care variază în funcție de anotimp. Legenda spune că lacul ar comunica printr-un tunel subteran chiar cu Marea Neagră. Cert este că peisajul este unul de poveste.
Mocănița de pe Valea Vaserului

O altă experiență de neuitat în Maramureș este o plimbare cu Mocănița. Aceasta este ultima linie de cale ferată forestieră îngustă din Europa care funcționează cu aburi. Mocănița traversează Valea Vaserului trecând prin peisaje superbe.
Plimbarea durează aproximativ 4 ore dus-întors și este o călătorie în timp. Veți avea ocazia să vă bucurați de peisaje sălbatice și să vedeți cum funcționa odinioară transportul lemnului. Stația de îmbarcare se află în orașul Vișeu de Sus.
Muzeul Satului din Sighetu Marmației

Amplasat tot în Sighetu Marmației, Muzeul Satului Maramureșean este un muzeu în aer liber ce întinde pe 14 hectare. Aici sunt adunate peste 60 de gospodării tradiționale specifice zonei.
Vizitând Muzeul Satului veți avea ocazia să admirați arhitectura tradițională maramureșeană – case din bârne masive de lemn, acoperite cu draniță, porți sculptate, bisericuțe de lemn, mori de apă, ateliere meșteșugărești.
Veți păși ca într-o lume de altădată, unde veți descoperi obiceiurile și modul de viață al oamenilor de acum câteva sute de ani.
Mănăstirea Rohia

Ridicată în anul 1925, Mănăstirea Rohia este un important lăcaș de cultură și spiritualitate creștină ortodoxă. Biserica mănăstirii este construită în stil maramureșean și are hramul „Sfânta Ana”.
Mănăstirea Rohia deține una dintre cele mai valoroase colecții de cărți și manuscrise românești. De asemenea, aici se află mormântul scriitorului Nicolae Steinhardt, care și-a petrecut ultimii ani din viață la Mănăstirea Rohia.
O vizită aici vă va purifica sufletește într-un cadru natural superb. Veți găsi liniște și vă veți încărca bateriile Spiritului într-un loc binecuvântat.
Orașul Baia Mare

Orașul Baia Mare este un important centru cultural și economic al Maramureșului și merită cel puțin o zi de vizitat. Printre atracțiile acestui oraș se numără:
- Turnul Ștefan – turn cu ceas emblematic pentru Baia Mare, înălțime 40 m, construit în secolul XIV.
- Piața Libertății – piața centrală cu clădiri monument istoric în stil medieval
- Muzeul de Etnografie și Artă Populară – expune obiecte tradiționale specifice zonei
- Casa Elisabeta – cea mai veche casă din Baia Mare construită în secolul XVII
- Bastionul Măcelarilor – fortificație medievală ce adăpostește astăzi un muzeu.
Prin Baia Mare trece și drumul vinului, așa că vă recomandăm să încercați vinurile și preparatele tradiționale specifice zonei.
Piscina pă Coastă din Mara
La 44 de km distanță de Cimitirul Vesel se află Piscina pă Coastă, o piscină naturală săpată în munte la 1100 m altitudine. Acest loc este o adevărată oază de răcorire în zilele toride de vară.
Piscina pă Coastă se află în localitatea Mara și este înconjurată de păduri. Peisajele sunt de poveste, iar de aici se vede aproape tot satul Mara. Lângă piscină există terase cu umbrare unde vă puteți relaxa și vă puteți bucura de priveliște.
Mănăstirea Peri din Săpânța

Tot în Săpânța, la doar 3 km distanță de celebrul Cimitir Vesel, se află Mănăstirea Peri. Aceasta deține cea mai înaltă biserică din lemn din lume, cu o înălțime impresionantă de 78 de metri.
Biserica este construită între anii 1995-1997 și în fiecare an are loc aici un important pelerinaj la sărbătoarea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Turla bisericii este vizibilă de la mare distanță fiind un important reper pentru zone. Este un loc care emana o energie aparte și merită neapărat văzut.
Satul Văleni
În zona Țării Lăpușului se află satul Văleni, unul dintre cele mai autentice sate din Maramureș. Aici gospodăriile tradiționale se îmbină armonios cu mici construcții moderne.
Casele au acoperișuri înalte din paie sau șindrilă, iar majoritatea familiilor dețin țesătorii manuale pentru covoare sau costume populare. Localnicii poartă cu mândrie portul popular, iar datinile și obiceiurile tradiționale sunt încă vii.
Dacă vreți să vă întoarceți cu 100 de ani în timp, la Văleni veți trăi o experiență autentică. Puteți vedea inclusiv o țesătoare la lucru sau puteți învăța să țesături covoare sau ii.
Căsuțe cu obiecte tradiționale
Maramureșul are foarte multe căsuțe-muzeu în care sunt adunate comori ale satului românesc. Printre acestea se numără:
- Casa Tradițională Dragomirești – expune obiecte specifice zonei și organizaează ateliere pentru turiști
- Muzeul Oului din Valea Stejarului- expune cele mai elaborate ouă încondeiate
- Muzeul Culturii Populare Gorzo din Ocna Șugatag – expune unelte tradiționale, mobilier și costume populare.
Aceste mici muzee vă vor introduce în universul satului tradițional și vă vor face să înțelegeți mai bine cultura locală. Experiența este cu atât mai autentică cu cât ghidul va povesti totul în graiul acestei zone.

Obiceiuri și festivaluri tradiționale
Dacă doriți să prindeți datini locale, în Maramureș există festivaluri unice în România:
- Festivalul Celor 12 Apostoli de la Mănăstirea Bârsana, în iunie
- Târgul Olarilor de la Baia Mare în august
- Festivalul Castanelor din orașul Șomcuta Mare tot în august
- Serbarea Cântecului și Jocului Popular Românesc din Baia Mare în septembrie
La aceste festivaluri veți putea admira portul popular și veți putea asculta muzică și vedea dansuri tradiționale zi și noapte. Nu ratați experiența de a participa la aceste serbări tradiționale!
Concluzie
Așadar, Maramureșul este o adevărată comoară a tradițiilor românești și un loc care trebuie neapărat explorat. De la peisaje superbe la sate autentice și festivaluri tradiționale, veți trăi o experiență unică în Maramureș.
Vă recomand cel puțin 5-6 zile pentru a acoperi principalele obiective turistice și pentru a vă impregna de spiritul acestui colț de țară. Cu siguranță vă veți întoarce acasă cu amintiri de neuitat din inima folclorului românes