Ultima actualizare: 2 august 2024
Cu o suprafata de 2.166.000 de kilometri patrati, Groenlanda este cea mai mare insula de pe planeta. Cu 80% din suprafata insulei acoperita de gheata, nu este de mirare ca in Groenlanda locuiesc doar 57.000 de oameni.
Iata alte 7 fapte interesante despre aceasta insula.
1. Nuuk
Cel mai mare oras al Groenlandei, care este si capitala acesteia, este Nuuk, situat in partea de sud-vest a insulei, chiar pe stramtoarea Davis. In acest oras locuieste aproape unul din trei groenlandezi si gazduieste, de asemenea, singura universitate de pe insula.
2. Limba groenlandeza.
Locuitorii din Groenlanda vorbesc doua limbi – daneza „dobandita” si limba locala, groenlandeza. Aceasta din urma este una dintre cele mai greu de invatat, din cauza pronuntiei dificile si a cuvintelor lungi. Numele insulei in limba groenlandeza este Kalaallit Nunaat, ceea ce inseamna „tara oamenilor”.
3. Nu este atat de friguroasa.
Desi majoritatea oamenilor asociaza Groenlanda cu un tinut acoperit de gheata intr-o masura ceva mai mica decat, de exemplu, Antarctica, insula – cel putin in partea sa sudica, locuita de majoritatea – nu este atat de geroasa precum este prezentata. Temperatura medie de vara ajunge aici la 10° C., iar cea de iarna la -8°.
4. Intuitii
Groenlanda este locuita preponderent de inuiti si de descendenti ai inuitilor si danezilor. Se pare ca cuvantul „eschimos” este considerat ofensator atat in Canada, cat si in Groenlanda, deoarece inseamna o persoana care „mananca carne cruda”. Inuit inseamna pur si simplu „poporul”.
5. Cel mai mare parc national
Aproape jumatate din insula (972.000 de kilometri patrati) este acoperita de cel mai mare parc national de pe planeta, Kalaallit Nunaanni nuna eqqissisimatitaq (in groenlandeza este foarte complicat).
Acesta este situat in partea de nord-est a insulei, de pe coasta pana in interiorul acoperit de gheata. Doar 30 de persoane locuiesc in tot parcul in timpul iernii si ceva mai multe vara, cand incep sa lucreze diferiti oameni de stiinta.
6. Cum se ajunge pe insula?
Sa ajungi si sa calatoresti in Groenlanda este o provocare. Din cauza lipsei unui feribot, singura optiune sunt avioanele (sau navele de cercetare). Cu toate acestea, zborurile directe catre Groenlanda sunt disponibile doar din patru orase din intreaga lume.
Pentru comoditate, trei dintre acestea se afla in Islanda. Al patrulea este Copenhaga. Cu toate acestea, nu va fi mai usor pe plan local. Din cauza lipsei drumurilor care leaga orasele, trebuie sa va bazati pe sanii trase de caini, barci si elicoptere.
7. Golf pe gheata
Exista sute de sporturi care sunt asociate automat cu gheata, insa putine sunt mai putin asociate cu ea decat golful. Și totusi, in fiecare an, incepand din 1997, Campionatul Mondial de Golf se desfasoara in Groenlanda. La 600 de kilometri deasupra Cercului Arctic, in orasul Uummannaq, unde locuiesc doar 1.400 de oameni, se afla cel mai nordic teren de golf.
De cele mai multe ori, acesta isi schimba si aspectul – in fiecare an, stratul de gheata isi schimba forma, ceea ce inseamna ca jucatorii de golf se confrunta de fiecare data cu o provocare complet noua. Pentru acest joc se folosesc mingi portocalii.